Menu
RSS
Antalya Tarım Orman İş Başkanı Mücahit Başkan Genel Kurul’da Güven Tazeledi

Antalya Tarım Orman İş Başkanı Mücahit Başkan Gene…

Birleşik Kamu İş’e bağlı Tarım...

Antalya Kaş'ta Deprem!

Antalya Kaş'ta Deprem!

Antalya Kaş'ta 4.1 büyüklüğünd...

CHP 15. Kadın Kolları Olağan Kurultayı'nda Kadın Kolları Genel Başkanlığına Asu Kaya Seçildi

CHP 15. Kadın Kolları Olağan Kurultayı'nda Kadın K…

CHP 15. Kadın Kolları Olağan K...

Antalya'nın Sarısu Plajı Halkın Oldu

Antalya'nın Sarısu Plajı Halkın Oldu

Antalya Büyükşehir Belediyesi'...

Muhasebeciler de Meydanlara İndi

Muhasebeciler de Meydanlara İndi

81 ilden gelen serbest muhaseb...

Lübnan: Çatışmalar, Tehlikeli Bir Sürece Evrildi

Lübnan: Çatışmalar, Tehlikeli Bir Sürece Evrildi

İsrail Savunma Bakanı Gallant,...

Prev Next

CHP Antalya: Eğitim Sistemimiz Ne Çağdaş, Ne Laik, Ne Bilimsel Ne De Kamusal Bir Hizmet Anlayışına Sahip

CHP Antalya: Eğitim Sistemimiz Ne Çağdaş, Ne Laik, Ne Bilimsel Ne De Kamusal Bir Hizmet Anlayışına Sahip

CHP Antalya İl Başkanlığı CHP Genel Merkezi'nin başlattığı 24 Saat Eğitim Maratonu etkinliği kapsamında ülke çapında eş zamanlı olarak Antalya Attalos Meydanı'nda bir basın açıklaması yapıldı.

CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, il Yöneticileri, İlçe Başkanları, İlçe Yöneticileri,  Antalya Milletvekili Aykut Kaya, İlçe Belediye Başkanları, İl Kadın Kolları Başkanı Necla İnci Bayrak, İl Gençlik Kolları Başkanı Özkan Yılmaz, Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal, Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Can,

Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, Tüm Emekliler Sendikasi üyeleri, İlçe Kadın ve Gençlik Kolları ile birlikte Cumhuriyet Halk Partisinin 24 saat Eğitim Maratonu hakkında 81 il genelinde ortak basın açıklaması düzenledi.

Haberin Videosu:

CHP İl Başkanı Nail Kamacı tarafından okunan basın açıklamasında şunlar söylendi:

24 saat önce partimizin Ankara'da Meclis yanındaki Milli Egemenlik Parkı'nda başlattığı Eğitim Maratonu az önce sonlandı.

24 saat boyunca, yüze yakın konuk ile eğitim gündemini konuştuk.

Akademisyenler, uzmanlar, sendika yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, genel başkan yardımcılarımız ve milletvekillerimizin katılımıyla gerçekleşen Eğitim Maratonu'muzun açılışını Genel Başkanımız Özgür Özel yaptı.

İlk çıktı olarak diyebiliriz ki, eğitim konuşmak için ne 24 saat ne de 48 saat yeterli değil. Çünkü eğitim sistemimiz maalesef bugün ne çağdaş, ne laik, ne bilimsel ne de kamusal bir hizmet anlayışına sahip. Bir çıkış yolu yok, nereye giderseniz gidin ülkemizin en dertli ve en eksik alanı eğitim.

Gün geçtikçe de eğitim alanındaki bu dertler ve sorunlar, eksiklikler hatta yanlışlıklar devam etmeye, ettirilmeye çalışılıyor.

AKP iktidarı, bilerek ve isteyerek, kasti bir biçimde ülkemizde eğitimi baltalamıştır.

Liyakatsiz atamalarla, eğitim sistemimizin niteliği yerle bir edilmiştir. Eğitim dinselleştirilmiş, piyasalaştırılmıştır.

Köy okulları ve yatılı okullar kapatılmış, çocuklarımız kilometrelerce uzaklardaki okullara, taşımalı eğitime mecbur edilmiştir.

Deprem bölgelerindeki çocuklarımız hala birleştirilmiş okullarda eğitim görmeye, 20metrekarelik konteynerlerde ailecek yaşamaya devam etmektedir.

Bugün ülkemizin gençliği sınavlarda her yıl daha düşük ortalama yapmaktadır. Uluslararası ölçme değerlendirme sonuçlarına göre 2002 öncesine göre geriye gidilmiştir.

Eğitim yatırımlarına ayrılan bütçe her geçen yıl düşürülmüştür.

İktidar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli gibi çağdışı ve laiklik karşıtı uygulamalar ile uğraşmakta, gerçek sorun ve sıkıntıları görmezden gelmektedir.

Sayın Milli Eğitim Bakanı'nın iddialarının aksine, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne bilimsel verilerle karşı çıkmaktayız. Çünkü bu program; ihtiyaç analizi yapılmadan hazırlanmıştır, eğitim programları geliştirme ilkelerine ve akademik etik kurallarına uygun değildir.

Programın tartışılması için yeterli süre verilmemiş, geri dönüşler için doğru araçlar tanımlanmamıştır.

İktidarın, kindar ve dindar nesil yetiştirme idealiyle başlattığı bu süreç, makbul ve itaatkar nesil yetiştirme istemiyle sürdürülmektedir. Bunun karşısında partimiz, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli için Danıştay'a iptal ve yürütmeyi durdurma davası açmıştır.

2002 yılında 68 bin olan atanmamış öğretmen sayısı AKP iktidarında 1 milyona yükseltilmiştir. Yoksulluk sınırının altında maaşlarla; ücretli, sözleşmeli, aday öğretmen, öğretmen, uzman, başöğretmen ünvanlarıyla aynı dersi veren ama farklı maaş alan altı farklı öğretmen yaratılmış, öğretmenlik mesleği itibarsızlaştırılmıştır.

11 Nisan 2023'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim beyannamesini açıklarken, kamuda işe alımlarla ilgili mülakatın kaldırılacağını söylemişti. Maalesef bir seçim vaadi olarak kalan mülakatlar, şimdiki Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından 'mülakat gibi mülakat yapacağız' söylemiyle devam ettirilmektedir.

Nitelikli öğretim görevlileri okullardan uzaklaştırılmış, öğrencilerin sosyal etkinlikleri dahi izne tabi tutulmuş ve engellenmiştir. Anayasa Mahkemesi CHP'nin başvurusu üzerine verdiği kararda, üniversite rektörlerinin Cumhurbaşkanı tarafından atanması kararını Anayasa'ya aykırı bulunmuştur.

Üniversiteliler için yurt sorunu bir barınamama sorununa dönüşmüş, yoksulluk gençlerimizin üniversiteyi kazansa bile gidememesine sebep olmuştur. Yüksek Öğretim Kalite Kurulu'na göre 2015 ile 2022 arasında 2,3 milyon üniversite öğrencisi okulu bırakmak zorunda kalmıştır.

Mesleki eğitim, Türkiye'nin eğitim gündeminin ana konularından biri olmaya devam etmektedir. MESEM'lerle çocuklarımız iş öğrenen değil, iş gören kişiler haline getirilmiştir.

Çocuklarımız 4 gün işe 1 gün okula denerek okullardan uzaklaştırılmış, üzerine bir de yasal olmayan şekilde okul saati dışında ve hafta sonlarında ağır işlerde çalıştırılmıştır.

En başta söylediğimiz gibi, eğitim sitemimizin sorunları anlatmakla bitmeyecek hale gelmiştir. 22 yıllık AKP iktidarının eğitim sistemimizde yarattığı tahribatı gerek sokaklarda gerek Meclis'te gerek yargı yoluyla, olduğumuz her yerde dile getirmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, eğitim mücadelemiz dün ve bugün olduğu gibi yarın da devam edecektir. Çocuklarımızı ve gençlerimizi AKP'nin karanlığına teslim etmeyeceğiz. Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi, "Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı,

yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder." Laik, bilimsel, nitelikli, demokratik, kapsayıcı ve kamusal eğitim haktır!

yukarı çık
0
Paylaşım