ATSO ve Kadın Girişimciler’den Özgecan cinayetine büyük tepki
- Yazan Editör
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Davut Çetin, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bahar, TOBB İl Kadın Girişimci Kurulu İcra Komitesi Başkanı Serap Kocaoğlu ve Kurul Üyeleri, Mersin'in Tarsus İlçesi'nde vahşice öldürülen Özgecan Aslan cinayetinin ardından yaptıkları açıklamada failleri lanetleyerek, kadınlara uygulanan şiddete karşı acil eylem planı oluşturulmasını talep ettiler.
TOBB İl Kadın Girişimci Kurulu İcra Komitesi Toplantısı’na katılarak bir konuşma yapan ATSO Başkan Yardımcısı Davut Çetin, “Sizlerle ilk toplantımızda yeni projeleri, güzel gelişmeleri konuşmak isterdim, ancak içimizi yakan gelişmeler maalesef buna izin vermedi. Üniversite öğrencisi kızımız Özgecan Aslan’ın vahşice öldürülmesi kadın-erkek, genç-yaşlı hepimizde, öfke patlamasına neden oldu.
Maalesef toplumda şiddet eğiliminin arttığını, özellikle de kadına şiddetin had safhada olduğunu üzüntü ile takip ediyoruz. Artık gazeteler, televizyonlar şiddet haberlerinden izlenemez duruma geldi. Her taraftan, şiddet, vahşet haberleri bombardımanı altındayız ve genç nesiller de bu ortamda yetişiyorlar.. Toplum genelinde şiddet eğilimi artınca kadına yönelik şiddet de katlanarak artıyor. Son olarak pırıl pırıl bir genç kızımızın katledilişi hepimizi derin bir üzüntüye boğdu. Geleceğe güvenle, umutla, barışla bakması gereken sıradan bir üniversite öğrencisi bile kendisini güvende hissetmek için çantasında biber gazı taşımak zorunda hissediyor. Maalesef o evladımızı, genç kızımızı ne biber gazı koruyabildi, ne de biz” dedi.
Ülke olarak kadınlarımıza hak ettikleri değeri vermediğimizi uluslararası kıyaslama yapan kurumların da söylediğini vurgulayan Çetin şöyle devam etti;
“Bakınız, Dünya Ekonomik Forumu tarafından her yıl cinsiyet eşitliği göstergeleri açıklanıyor. 2014 yılı itibariyle toplumsal cinsiyet eşitliği göstergelerinde İzlanda, Finlandiya, Norveç, İsveç, Danimarka’nın en iyi durumdaki ilk 5 ülke olarak sıralanırken, biz Türkiye olarak, Angola, Fiji, Tunus, Bahreyn’in ardından, 142 ülke arasında 125. Sıradayız.
Kadına seçme ve seçilme hakkını dünyada ilk veren ülkelerden birisi olan, Kurtuluş savaşını bir elinde bebeği, diğer elinde kağnı çeken kadınları ile kazanan ve Cumhuriyeti kadınları ile kuran bir ülkenin geldiği nokta bu olmamalı.”
Çetin: Sözler tükendi, somut eylemlere geçilmeli
Artık bu gidişe bir dur demek için artık sözlerin tükendiğini ve somut eylemlere geçilmesi gerektiğini belirten Çetin sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması, kadın cinayetlerinin sonlandırılması devletin, sivil toplum örgütlerinin, akademisyenlerin, kısaca toplumun tüm kesimlerinin etkili katılımı ile oluşturulan politikalar ve uygulamalar ile mümkündür.
Toplumsal cinsiyet ayrımcılığı ve kadına şiddet ile mücadele için toplumun tüm kesimleri ile istişareler sonucu oluşturulacak etkili politikalar biran önce yaşama geçirilmelidir. Bizler de bu konuda elimizden gelen herşeyi yapmaya hazırız.”
Kadına Şiddet Toplumsal Utanç Olmaya Devam Ediyor
TOBB İl Kadın Girişimci Kurulu İcra Komitesi Başkanı Serap Kocaoğlu da konuşmasında, kadına şiddet ve kadın cinayetlerinin en çok yaşandığı ülkemizde tecavüze uğrayıp vahşi bir cinayete kurban giden Özgecan’ın ölümüyle bir kez daha sarsıldıklarını ifade etti.
Kocaoğlu şöyle konuştu;
“Ne acıdır ki Türkiye’de fiziksel ve psikolojik şiddetle, tecavüzle, cinayetle, töre cinayetiyle kadın neredeyse kadın olmanın ağır bedelini ödüyor duruma geldi. Kadının fiziksel yapısının dezavantaj olduğu algısı yaratılıp suçu işleyenin tahrik indirimi alması, cezai yaptırımların yetersizliği, şiddet gören kadının korunmasında yetersiz kalınması tecavüze, cinayetlere ve şiddete her gün bir yenisini ekleyecektir. Kadın erkek arasındaki fiili eşitsizliğin bir sonucu olan şiddete karşı acil eylem planı oluşturulmasını talep ediyoruz.
Şiddet konusundaki farkındalığın arttırılması yönünde bilgilendirme programları, medya kampanyaları ve kadına şiddet konulu kamu spotlarının arttırılması, kamuoyu oluşturulması, güvenlik önlemlerinin arttırılması gibi çalışmaların bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. Türkiye’de yıllardır kadına yönelik şiddetin, kadın cinayetlerinin sebep ve sonuçları dile getirilirken hala bu acıyı yaşıyor olmamız, bu konunun toplumsal bir vaka olmaya devam ettiğini ortaya koyuyor. TOBB Antalya İl Kadın Girişimci Kurul olarak bu konunun önemine bir kez daha dikkat çekiyor, Hükümetin acilen harekete geçerek, doğru politikalar üretmesi ve cezai yaptırımların gözden geçirilmesi, sivil toplum örgütleri işbirliği ile farkındalık yaratılması gerekliliğini bir kez daha hatırlatıyoruz.
ATSO çatısı altında ve destekleriyle Kurulumuzun bundan sonraki çalışmalarında da Kadına Şiddet konusunda çözüm önerilerine katkı koymaya devam edilecektir. Kadın-Erkek birlikte hareket ederek şiddeti önlemede atacağımız her adım insani sorumluluğumuz olacaktır. Özgecan’ın ailesine başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyoruz.”