Hindistan'ın ‘Demir Leydi’si 16 Yıllık Açlık Grevini Bitirdi
- Yazan Kaktus Haber
Hindistan'da orduya tanınan özel yetkileri protesto etmek amacıyla yaklaşık 16 yıldır açlık grevi yapan Irom Şarmila'nın açlık grevine son verildiği ve kefaletle serbest bırakılacağı açıklandı.
İnsan hakları eylemcisi Babloo Loitongbam, mahkemenin 44 yaşındaki Şarmila'nın kefaletle serbest kalması yönünde karar verdiğini söyledi. Loitongbam, işlemlerin sürdüğünü ve Şarmila'nın gün içinde serbest kalmasının beklendiğini ifade etti.
Ülkenin kuzeydoğusundaki Manipur eyaletinde yaşayan Şarmila, 27 Temmuz'da düzenlediği basın toplantısında, 9 Ağustos'ta açlık grevine son vereceğini ve eyalet seçimlerine katılma kararı aldığını açıklamıştı.
"Mücadeleye devam"
Gelecek yıl yapılacak eyalet seçimlerine bağımsız aday olarak katılacağına işaret eden Şarmila, "Bir değişiklik yapmanın tek yolu, seçime katılmak. Malom bölgesinden bağımsız aday olacağım. Orduya tanınan özel yetkilerin kaldırılması için mücadele etmeye devam edeceğim" demişti.
16 yıldır açıklık grevindeydi
Şarmila, 4 Kasım 2000'de eyalet başkenti Imphal yakınlarındaki Malom'da kendilerine tanınan özel yetkileri kullanan askerlerin 10 sivili öldürmesinin ardından açlık grevine başlamıştı. İntihara teşebbüs etmekten 7 Kasım'da tutuklanan Şarmila'nın beslenmesi için mahkeme kararıyla burnuna tüp yerleştirilmişti. İntihara teşebbüs etmek, Hindistan'da suç sayılıyor.
Devlete ait bir hastanede tutulan Sharmila, 15 günde bir yerel mahkemenin karşısına çıkıyor.
İnsan hakları örgütleri ve eylemcileri, gösterdiği kararlılık nedeniyle Şarmila'yı 'Demir Leydi' olarak niteliyor.
Şarmila'yı açlık grevine iten yasa silahlı kuvvetlere geniş yetkiler tanıyor
Silahlı Kuvvetler Özel Yetki Yasası, kuzeydoğu eyaletleri ile Keşmir'in Hindistan kontrolü altındaki kısmında uygulanıyor ve askerlere şüpheli gördükleri kişilere ateş açıp öldürme yetkisi tanıyor.
Mahkeme emri olmadan arama yapma ve tutuklama yetkisine de sahip olan askerler, bu yasa nedeniyle hiçbir şekilde yargılanmıyor. (Sputnik)