Sel felaketinde 7 bin 768 dekar tarım arazisi zarar gördü
- Yazan Editör
Manavgat’ta sağanak yağışa bağlı sel felaketinde 7 bin 768 dekar tarım arazisinin zarar gördüğü bildirildi.
Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün sağanak yağış sonrası 26 mahalle arazisinde hasar tespit çalışması yaptığı kaydedildi. İlçede en fazla zarar gören ürünün pamuk, yerfıstığı, mısır, susam, kabak, patlıcan ve 10 dönümlük serada bulunan değişik sebze türü olduğu belirtildi. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün yaptıkları hasara tespit çalışmasında 288 çiftçinin hasar tespiti başvurusunda bulunduğu ifade edildi.
Manavgat Ziraat Odası(MZO) Başkanı Rasim Metin, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün sağanak yağış sonrası maddi hasar olan mahallelerde çalışmalarını önemli ölçüde tamamladığını söyledi. Hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü anlatan Metin, hasar tespit komisyonunun mahallerde de yaptığı çalışmaları MZO olarak birlikte takip ettiklerini, zarar gören çiftçilerin sorunlarına haiz olduklarını kaydetti.
“EN FAZLA HASAR PAMUKTA”
Sağanak yağışta en fazla maddi hasar Denizyaka, Denizkent, Taşağıl, Parekende, Büklüce, Bereket ve Çakış'ta olduğunu belirten Metin, "En fazla maddi hasar pamukta oldu. Sağanak yağışta maddi hasar gören ürün büyük oranda pamuk. Halen bazı pamuk tarlaları su içinde. Pamuk üreticisi perişan ve üzgün. Devletimizin şefkatli elini sarmasını bekliyor. Bölgemiz son 25 yıl en büyük sağanak yağışını yaşadı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın çiftçinin maddi hasarını karşılayacağına inanıyoruz. 288 çiftçimizin ürünün sağanak yağışta zarar gördü. MZO olarak maddi zararla ilgili çalışmalarımızı ilgili bakanlık ve kuruluşlara ilettik. Maddi hasarın ne kadar olduğu tam olarak bilinmiyor." diye konuştu.
Denizyaka Mahallesi Muhtarı Abdurrahman Erdoğan'da köylerinde çok sayıda çiftçinin pamuk arazisinin sel felaketine bağlı sular altında kaldığını söyledi. Erdoğan, mahallede kendisininde 200 dönüm pamuğunun sular altında kalmasına bağlı ürününün kullanılmaz hale geldiğini söyledi.
Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre ilçede 423 bin dekar alanda tarım yapılıyor. İlçede yıllık 40 bin dekarda 2 bin 400 ton susam, 23 bin dekarda 13 bin ton pamuk, 7 bin 500 dekarda 6 bin 700 ton yer fıstığı, 23 bin dekarda dane mısıra bağlı 15 bin ton üretim ile 8 bin 500 dekarda 36 bin 500 ton silajlık mısır üretimi yapılıyor.