Genel Sağlık-İş Antalya İl Temsilcisi Karakaş: “Eziyet Yönetmenliği”ni Kabul Etmiyoruz
- Yazan Kaktus Haber
Sağlıkçılar tarafından “Eziyet Yönetmeliği” adı altında aile hekimlerinin çalışma ve ücretlerini düzenleyen yönetmeliğin geri çekilmesi için daha önceden de
ara ara greve çıkarak tepkilerini göstermişlerdi. Ancak bu greve çıkma ve kamuoyundaki yoğun tepkilere rağmen yönetmelikte ısrar edilince bu kez 2 Aralıktan başlayan 5 günlük greve çıktılar.
Antalya İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan sağlıkçıların oda, sendika ve dernek yöneticileri her biri ayrı ayrı basın açılaması yaptı.
Genel Sağlık İş Adına konuşma yapan Antalya İl Temsilcisi Musa Karakaş şunları söyledi:
“Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği biz sağlık emekçilerine göre ise EZİYET YÖNETMELİĞİ, aile sağlığı merkezi çalışanlarının haklarını ellerinden almakta, sağlık hizmetlerini olumsuz etkileyecek niteliktedir.
Yönetmelik, bilimsel temellerden uzak, koruyucu sağlık hizmetlerinin amacına aykırı ve sağlık çalışanlarını siyasi iktidarın tüm beceriksizliklerinin karşısında hedefe koyan maddeler içermektedir.
Genel Sağlık-İş olarak, bu adaletsiz düzenlemeye karşı sesimizi yükseltiyor ve 2-3-4-5-6 Aralık 2024 tarihlerinde iş üretmeyeceğimizi bir kez daha sizlerin huzurunda ilan ediyoruz.
Yönetmeliğin Sağlık Çalışanlarına Getirdiği Sorunların Başlıcaları:
1.Yönetmelikte lohusa takibiyle ilgili yapılan değişiklik, net bir düzenleme sunmadığı için hem çalışanların sorumluluğunu artırmış hem de sağlık hizmetlerinde belirsizlik yaratmıştır. Kabul etmiyoruz.
2.Sözleşme Yenileme Şartlarında Adaletsizlik, Sözleşme yenileme sürecinde objektif olmayan kriterler getirilmiş, bu durum çalışanlar üzerinde idarelerin zaten fazla olan baskılarını daha da arttıracak bir zemin oluşturmuştur. Kabul etmiyoruz.
3.Destek ödemelerinin altı ay boyunca kesilmesi durumunda sözleşme feshi öngören düzenleme, çalışanlar için çift cezalandırma anlamına gelmektedir ve hukuka aykırıdır. Kabul etmiyoruz.
4.Hedef muayene sayısı, akılcı ilaç kullanımı, memnuniyet oranı, kronik hastalık takibi gibi kriterlere dayalı teşvik sistemi hem çalışanların değerlendirilmesinde adaletsizlik yaratmakta hem iş yükünü artırmakta hem de iş güvencelerini ellerinden almaktadır. Kabul etmiyoruz.
5.Nüfus kriterleri, 4000’den 3500’e düşürülerek çalışanların gelir kaybı yaşamasına neden olacak bir değişiklik getirilmiştir. Kabul etmiyoruz.
6.Birime başvuru yapılmaması durumunda teşvik katsayısının yarıya düşmesi, bu sorumluluğun aile hekimlerine yüklenmesiyle sonuçlanmış, aile sağlığı merkezinde çalışan emekçiler açısından haksız bir yük oluşturmuştur. Kabul etmiyoruz.
7.Entegre sağlık hizmeti sunulan merkezlerde 96 saatten az olmamak kaydıyla 5 nöbet tutulmadığı takdirde, tutulmayan her 8 saatlik nöbet için 1,65 katsayısının %8 azaltılacağı ve sözleşme feshine kadar giden bir düzenleme getirilmiştir. Kabul etmiyoruz.
Sendikamız Genel Sağlık-İş olarak,
Sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi ve ticarethane mantığı ile yönetilmesini kabul etmiyoruz. Tüm yurttaşlarımızın eşit, ulaşılabilir ve nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmeti alabilmesi adına mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.
Genel Sağlık-îş Taleplerimiz
*Sağlık çalışanlarına yoksulluk sınırı üzerinde tek kalem maaş verilmesi,
*Cari gider ödemelerinin artırılması,
*Tavan katsayı oranlarının yükseltilmesi,
*İzin ve rapor dönemlerinde ücret kesintisi yapılmaması,
*ASM binalarının kamulaştırılması,
*Her Aile Sağlığı Merkezi’ne (ASM):
*İkinci bir Aile Sağlığı Çalışanı (ASÇ),
*Bir güvenlik görevlisi,
*Bir tıbbi sekreter,
*Bir psikolog görevlendirilmesidir
Eziyet Yönetmeliği geri çekilene kadar, mücadelemizi sürdüreceğiz”