Menu
RSS
Dikkat Bugün Bu yollar Trafiğe Kapalı

Dikkat Bugün Bu yollar Trafiğe Kapalı

24 Kasım Pazar Günü “25 Kasım ...

Başkan Muhittin Böcek: Eğitim Önderlerimize Bugün Her Zamankinden Daha Fazla İhtiyacımız Var

Başkan Muhittin Böcek: Eğitim Önderlerimize Bugün …

“Cumhuriyet sizden fikri hür, ...

Sebahat Çevik Yazdı: Şehir ve Şiir

Sebahat Çevik Yazdı: Şehir ve Şiir

“Neredesin sen ey aradığım şeh...

Belediye İş Sendikası: Mustafa Kemal Atatürk’e ve Laik Cumhuriyete Saldırılara Geçit Vermeyeceğiz!

Belediye İş Sendikası: Mustafa Kemal Atatürk’e ve …

Belediye İş Sendikası son günl...

Toros Kadınları: Kadınları Kadınlarla Vurmak

Toros Kadınları: Kadınları Kadınlarla Vurmak

Koltuğumun altındaki dosyayla ...

Antalya’da Hayat 2 Dakika Durdu

Antalya’da Hayat 2 Dakika Durdu

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni...

Antalya'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Vefatının 86'ncı Yıldönümü Anma Programı

Antalya'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Vefatının…

Antalya’da bu yıl düzenlenecek...

Prev Next

AÜ’de 60-92 Yaş Arası Kayıtlı 2 Bin 572 Öğrenci Eğitim Görüyor

AÜ’de 60-92 Yaş Arası Kayıtlı 2 Bin 572 Öğrenci Eğitim Görüyor

Akdeniz Üniversitesi bünyesinde kurulan 60. Tazelenme Üniversitesinde eğitim gören öğrencilerin bir üst sınıfa geçebilmesi için erkeklerin örgü, kadınların tamirat dersini geçebilmesi gerekiyor.

Her sabah sporla derslere başlayan yaşlı öğrencilerin tamirat ve kazak örmedeki hünerleri renkli görüntüler oluşturdu.

Akdeniz Üniversitesi(AÜ) Gerontoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan tarafından, TÜBİTAK desteğiyle 81 ilde yürütülen GeroAtlas çalışması kapsamında kurduğu GeroAtlas 60+Tazelenme Üniversitesinin(TAÜ) (Yaşlı Üniversitesi) her geçen gün öğrenci sayısı artıyor.

TAÜ’ye girebilmek için 60 yaşını doldurmak, mezun olabilmek için ise kadınların tamirat, erkeklerin örgü dersini geçebilmesi gerekiyor.

Gönüllülük esasına göre 60 ile 92 arasında değişen 2 bin 572 kayıtlı öğrencinin bulunduğu TAÜ’ye 866 öğrenci derslere aktif olarak devam ediyor. Üniversitede, öğrencilerin taleplerine göre anatomi, tıp, psikoloji, tarih, arkeoloji, hukuk,

fizik tedavi başta olmak üzere farklı derslerin yanı sıra bir üst sınıfa geçebilmek için erkeklere yemek pişirme ve kazak örme, kadınlara ise tamirat yapmayı öğrenme şartı getirildi.

Kadınların ellerine aldıkları çekiç ve matkapla dolap tamir etmeleri, erkeklerin ise şiş ve ip yumaklarıyla kazak, bere, patik örmeleri renkli görüntüler oluşturdu. TAÜ öğrencileri temel derslere geçmeden önce merkez bahçesinde 15 dakikalık hafif egzersiz yapmayı ihmal etmiyorlar.

"Bahçede Sabah Sporu"

TAÜ öğrenci temsilcisi Çiçek Solon, derslerden önce her gün bir dizi spor etkinliği yaptıklarını kaydetti.

Sabah sporuyla öğrencilerin bedenlerini daha yakından tanıma şansı bulduğunu dile getiren Solon, “ Egzersizin yararı tartışılmaz. Doğumdan ölüme kadar spor insan yaşamının olmazsa olmazlarındandır. Biz her sabah derslere girmeden önce çok basit hareketlerle kan dolaşımını hızlandırıyor, canlandırıyor. Dersleri daha iyi anlamamızı sağlıyor.”dedi.

Yaşamlarını tek başına sürdürebilmeleri amacıyla erkekler için örgü ve aşçılık derslerinin olduğunu kaydeden Solon, “Beslenme hayatın devam ettirilebilmesi için çok önemli. Örgü dersi ise beyin loblarının atıl kalmadan çalışmaya devam etmesini sağlıyor.

Kadınlar için tamirat dersi var. İhtiyaç duydukları anda kendi işlerini yapabilme imkanını sağlıyor. Temel derslerde gördüğümüz nöroloji,üroloji,arkeoloji ve ortopedi derslerimiz var. Bu derslerle de sağlıklı şekilde nasıl bir yaşam süreceğimizi öğreniyoruz.”ifadelerine yer verdi.

"Öğrenmenin Yaşı Yok"

Tamirat dersine katılan 63 yaşındaki Şenay Kahraman, Yaşlanma Üniversitesiyle birlikte daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşlanma içine girdiğini belirtti.

Bilgi edinme ve öğrenmenin yaşının olmadığının altını çizen Kahraman, “ Tamirat dersinde öğrenciyim. Bu dersin ne kadar faydalı olduğunu görüyorum. Sürekli kitap okuyorum. Yardımlaşma derneklerinde çalışıyorum.

Her gittiğim yerde bir şeyler öğreniyorum ve bunu çevremle paylaşıyorum. Yaşlanma Üniversitesinde de bize gerekli olan bilgi ve becerileri öğreniyoruz. Hele hele bu yaştan sonra sağlıklı şekilde yaşlanmamıza destek sağlıyor.”dedi.

"Kaliteli Emeklilik"

Yaşlanma Üniversitesi öğrencisi olduğu için çok mutlu olduğunu kaydeden Nigar Gürlek, “ Emekli olalı 5 yıl oldu. Değişik kurslara katıldım ama burası gibi değildi. Emekliliğimi kaliteli geçirmek istedim.

Yeniden kampus havasını soluyoruz, genç öğrencilerle konuşuyoruz. Bilgi büyük bir engin deniz. Bize bilgi sunan hocalarımıza minnettarız. Bu bir gönüllülük işi zorunluluk değil. Bizlerde gönüllü olarak geliyoruz.”dedi.

"İlk Kez Matkap Kullandı"

En faydalı derslerden birinin tamirat olduğunun altını çizen Gürlek, “ Hanımlar için çok gerekli bir ders. Evde küçük bir arıza için bile ya usta çağırmamız gerekecek yada eşimizi bekleyeceğiz.

Bizim bu küçük aksaklıkları giderebilmemiz için temel becerilerini öğrenmemiz gerekiyor. Bunun içinde tamirat dersi bizler için çok gerekli. İlk kez matkap ve çekiç kullanıyorum. Şimdi evimdeki küçük arızaları kendim rahatlıkla yapabilirim.” diye konuştu.

"Elime Ne Şiş Ne Kazak Almıştım"

69 yaşındaki emekli makine mühendisi Metin Haksever, Tazelenme Üniversitesiyle arkadaşlarının aracılığıyla tanıştığını belirterek, “Kazak örme, aşçılık dersleri var denildi. Kazak örme başta biraz ters geldi ama sonradan çok mutlu oldum. İyi ki katılmışım.

yukarı çık
0
Paylaşım