ATSO’nun Kemer Çıkarması
- Yazan Kaktus Haber
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) genişletilmiş Meslek Komite toplantısını Kemer ilçesinde düzenlendi. Başkan Davut Çetin toplantıyı özellikle Rusya krizinden büyük ölçüde etkilenen Kemer’de yaptıklarını belirterek,
”Kemer esnafı turiste dönük ticarette yüzde 80-90 arasında düşüş olduğunu söylüyor. Esnafın kiralar konusunda ciddi sıkıntıları var. Bu sene verdikleri kiralar kadar ciro yapmaları çok zor. Küçük esnafa da destek verilmesi gerekiyor” dedi.
İki gün süren ve katılımın yoğun olduğu toplantılarda Komite Üyeleri, Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Proje Yöneticisi Yakup Peker ve Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Profesör Dr. Özgür Demirtaş'tan ekonomiye dair analizler dinledi.
Başkan Davut Çetin: “Kemer ticaretinde yüzde 80-90 oranında düşüş var”
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesindeki 49 meslek komitesinin temsilcileri Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı’nda Kemer’de bir araya geldi. Komite toplantısından önce ATSO Başkanı Davut Çetin ve Yönetim Kurulu Üyeleri Kemer esnafına ziyaretlerde bulunarak sorunlarını dinledi.
Başkan Davut Çetin, Müşterek Komite Toplantısı’nı Rusya krizinden büyük ölçüde etkilenen Kemer’de özellikle yaptıklarını belirterek, ”Kemer ticaretinde yüzde 80-90 arasında düşüş var. Kriz başladığı günden beri hep diyoruz. Artık bu ekonomik sorunlar büyük firmaları aştı, küçük esnafa da destek verilmesi gerekiyor. Bu gün gördüğümüz tablo küçük esnafa kesinlikle kredi talebi yönünde destek verilmesidir. Özellikle kiralarla ilgili bir çalışma bekliyorlar. Mülk sahiplerinin de bu süreçte esnafa destek olması gerekiyor.
Esnaf olursa mülk sahibi dükkânını kiraya verebilir. İşler iyiyken kiralar ciddi anlamda yükseldi. Bu sene birçok işletmenin kiralar kadar cirolar yapmaları bile çok zor. Destek paketlerinde küçük esnafa da dönük destekler gündeme alınmalıdır” dedi.
Antalya’nın sorunları Türkiye’nin sorunlarından daha büyük
Esnaf ziyaretinden sonra Müşterek Komite toplantısına geçildi. Burada ATSO Meslek Komite Üyeleri’ne hitap eden Başkan Davut Çetin, ekonomik büyümenin bölgeler, sektörler, büyük ve küçük işletmeler arasında dengeli olması gerektiğine işaret ederek şunları söyledi: “Şu anda Antalya’nın sorunları Türkiye’nin sorunlarından daha büyük. Toplantıdan önce Kemer’deki üyelerimizle bir araya geldik. Herkes tedirgin ve sıkıntılı. Bir yandan terör hepimizin canını yakıyor, şehitlerimize üzülüyoruz.
Bir tarafta krizle karşı karşıyayız. Diğer tarafta da Ankara’da siyasetin karışıklığını izliyoruz. Ekonomide %4 gibi bir büyüme bu koşullarda kötü değil, enflasyonda, faizde, cari açıkta, bütçe dengesinde birkaç ay öncesine göre daha sakin bir tablo var. Fakat önemli olan sadece ekonominin büyümesi değildir. Büyüme kadar önemli olan büyümenin bölgeler arasında, sektörler arasında ve ayrıca büyük ve küçük işletmeler arasında dengeli olmasıdır”
Ekonomideki büyüme dengeli değil
Türkiye’de, İstanbul, Ankara, Kocaeli gibi sanayi illeri ve Antalya gibi kıyı illerinin nüfuslarının büyüdüğünü kaydeden Başkan Davut Çetin, Karadeniz’de, Orta Anadolu’da, Doğu’da 30’a yakın ilde nüfus artışının durduğunu veya azalma olduğunu ifade etti. Çetin, “Dolayısıyla buradan çıkarılacak ilk sonuç şudur: ekonomi %4 büyüyor, ama her yer bu oranda büyümüyor. Büyümede ikinci dengesizlik sektörel büyümede görülüyor.
Son dört yılda Türkiye ekonomisi ortalama olarak yılda %3.3 oranında büyüdü. Fakat ticaret sektörünün büyümesi 4 yıllık ortalamada %2.2’de kaldı. Daha çok banka, finans sektörü, kamu ve bir miktar da turizmle yeme-içme sektöründe büyüme oldu.
Büyümede üçüncü dengesizlik, KOBİ’ler ve büyük şirketler arasındaki dengesizliktir. Son dört yılda Türkiye’de SGK’ya kayıtlı işyeri sayısı %21, çalışan sayısı %27 arttı. Ama gördüğünüz gibi, asıl artış en büyüklerde oldu. En küçüklerde çalışan sayısı artışı dört yılda %20’lerde kalırken, en büyüklerde %50-%80 gibi yüksek oranlara ulaştı. Bizim üyelerimizin büyük oranı mikro işletme. Ben KOBİ sorununa, KOBİ’lerin karlılık sorunlarına bu nedenle çok değiniyorum. Burada gördüğümüz şey şudur: Türkiye ekonomisinde büyüme, dengesiz bir büyümedir.
Bölgeler arasında dengesiz, sektörler arasında dengesiz, KOBİ’ler ve büyük işletmeler arasında dengesiz. Bu sıkıntıyı da en başta KOBİ’ler çekiyor. Takipteki kredi oranı genelde %3, ama mikro işletmelerde %11. Bu sorunun çözümü sadece kısa vadeli önlemlerde değildir. Asıl çözüm yapısal reformlarla, sanayi 4.0 yönünde ilerlemeyle, teknolojik ilerlemeyle dengeli büyümenin sağlanmasıdır” dedi.
Antalya ekonomisi
Davut Çetin konuşmasında Antalya ekonomisine de değindi. Çetin piyasada ciddi sıkıntı olduğunu, bozulmanın rakamlara kısmen yansımaya başladığını belirterek şunları söyledi: “Zor bir süreçten geçiyoruz. Gazetelerde otellerimizin fiyatlarına bakarsanız geçen yıla göre %30-40 indirimler var. Tarımda meyve sebze ihracatımız %27, domates ihracatımız %41 düştü. Sadece ihracattan değil, fiyattan da kaybettik. Piyasada ciddi sıkıntı var, bozulma rakamlara kısmen yansımaya başladı, ama henüz yolun başındayız ve sorun rakamlara tam yansımadı”
ATSO Çalışmaları
Başkan Davut Çetin Komite Üyeleri’ne Oda çalışmaları hakkında da bilgiler verdi: “Aralık ayından itibaren en önemli faaliyetimiz önce Rusya ile yaşanan kriz ve sonra terör yüzünden kesilen turizm rezervasyonlarına karşı Hükümet nezdinde girişimler yapmak oldu. Turizm için ayrı, tarım için ayrı toplantılar yapıldı. Raporlar yazıldı. Bu yıl turizme ve ticarete destek için alışveriş festivali hedefimiz vardı. Antalya Tanıtım A.Ş. Başkanı Yusuf Hacısüleyman’ın katkılarıyla bir festival programı hazırlandı. Haziran’da hediye çekilişli alışveriş festivali bir ilk olarak başlayacak.
Bir başka çalışmamız ATSO EXPO Evi oldu. Çünkü EXPO kalıcı bir eser, Antalya kurumlarından destek istendi, biz de kurumsal sembol olarak güzel bir proje yaptık. Bu yılın programında Etik kurul vardı. Etik kurul yönergesini hazırlayıp komitelerimize sunduk. Bu ay meclisten geçireceğiz.
Etik sözleşme imzalayan üyelerimiz kapı veya vitrinlerine bunun logosunu asacaklar, biz de reklamını yapacağız. Böylece düzgün çalışan üyelerimizi destekleyeceğiz. Bir başka önemli çalışmamız, Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) çalışması oldu. Bu konuda anlaşma ve planlama yapıldı. Birkaç ay içinde işlemlerimiz parça parça EBYS’ye geçecek. Belgeleme hizmetlerinin önemli kısmı on line platforma taşınacak. Hizmet hızımız ve kalitemiz artacak”
Toplantıda daha sonra Komite Üyeleri’ne Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt ‘ekonomi ve sanayi 4.0’, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Proje Yöneticisi ve Politika Analisti Yakup Peker ‘Antalya ekonomisinin analizi’ ve Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Profesor Dr. Özgür Demirtaş ‘Dünya ve Türkiye ekonomisi’ hakkında sunumlar yaptı.