Assos’ta 2 Bin 100 Yıllık Geyik Boynuzu Bulundu
- Yazan Editör
Assos antik kentinde bu yıl yapılan kazılarda, su sarnıcının içinde 2 bin 100 yıl önce yaşamış bir geyiğin, yaklaşık 50-55 santimetre uzunluğundaki boynuzları bulundu. Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki Assos antik kentinde bu yıl yapılan kazılarda, su sarnıcının içinde 2 bin 100 yıl önce yaşamış bir geyiğin, yaklaşık 50-55 santimetre uzunluğundaki boynuzları bulundu.
Antik kentteki kazıların başkanlığını yürüten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan, 2015 yılı kazılarının, kentin en önemli merkezi olan agoranın batı kenarında yer alan bir tapınağın altındaki sarnıçta devam ettiğini belirtti.
Sarnıcın kent için oldukça önemli bir su kaynağı olduğunu ve derinliğinin 10 metreye ulaştığının altını çizen Arslan, "Kentte deprem veya başka nedenlerden dolayı sarnıca su sağlayan kanalların tıkanmış olabileceğini tahmin ediyoruz. Doğal olarak fonksiyonunu kaybeden kuyu, sarnıç gibi alanların çöplük olarak kullanıldığını biliyoruz" dedi.
Arslan, çöplerin içinde yoğun şekilde hayvan kemiklerinin olduğu bir tabakaya ulaştıklarını ifade ederek, "Tabaka içinde eşek ve köpek kemiklerinin yanı sıra çok fazla olmasa da geyik boynuzları tespit ettik. Bu buluntu, yoğun olmasa da hem geyiğin varlığını hem de hayvanın bölgede yaşayan insanlar tarafından tüketildiğini gösteriyor" şeklinde konuştu.
Boynuzun yaklaşık 2 bin 100 yıllık olduğunu ve uzunluğunun 50-55 santimetreye ulaştığını aktaran Arslan, şu bilgileri paylaştı:
"Sarnıç artık fonksiyonunu yitirdiği için kemikler ya da çevredeki çöpler bu çukura atılmış. 2 bin 100 yıl önceki bir dönemden söz ediyoruz. Eşek ve köpek kemikleriyle ilgili olarak da, tabii ki bunların yenip yenmediği, hangi amaçla buraya atıldığı ya da nasıl faydalanıldığı konusunda hemen bir fikir yürütmek zor. Bu konuda uzman arkadaşlarımızın çalışması gerekiyor. Kesilerek yenmiş mi? Yoksa başka bir nedenle telef olup buraya mı atılmış? Bunu ancak daha sonra söyleyebiliriz."
Prof. Dr. Arslan, boynuzların oldukça iri bir geyiğe ait olduğunu tahmin ettiklerini, ayrıca hayvana ait kafatası kemiklerinin de buluntular içinde yer aldığını kaydetti.