Menu
RSS
Binlerce Memur Antalya Sokaklarında Haykırdı: Sefalet Zammı Değil Emeğimizin Karşılığını İstiyoruz

Binlerce Memur Antalya Sokaklarında Haykırdı: Sefa…

Maaşlarına düşük zam yapıldığı...

Antalya’da Memur Sendikaları: İş Bırakıyoruz, 13 Ocak Pazartesi Yürüyüşü ve Mitinge Herkes Davetli

Antalya’da Memur Sendikaları: İş Bırakıyoruz, 13 O…

Yüzde 11.54'lük maaş zammına t...

Gönüllerden Sürgün Olmayın

Gönüllerden Sürgün Olmayın

Uzun zamandır Antalya gündemin...

Antalya Valiliğinden Manavgat’ta Yaşanan Felaket Hakkında Bilgi Verildi

Antalya Valiliğinden Manavgat’ta Yaşanan Felaket H…

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nü...

Prev Next

Antalya MMO: Binalarda Yangın Güvenliği Farkındalık Sempozyumu’nda Uyarmıştık

Antalya MMO: Binalarda Yangın Güvenliği Farkındalık Sempozyumu’nda Uyarmıştık

Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu, sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamada, yangınlar ve yangın güvenliği konularında uyarıda bulunduklarını ve

bu konuda yapılan sempozyumda detaylar ıile konunun ele alındığını, bunun da kamuoyuna ve yetkililere sunulduğunu belirtti.

“Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi ile Antalya Genç İş İnsanları Derneği ANTGİAD ortaklığında, Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı TÜYAK desteği ile 12 Ekim 2023 tarihinde MMO Antalya Şube Konferans salonunda gerçekleştirilen

“Binalarda Yangın Güvenliği Farkındalık” Sempozyumu sonuç bildirgesinden;

- Konaklama amaçlı turizm binaları kontrolü zor ve toplu halde yaşanılan binalardır. Bu binalarda yangın ile ilgili tedbirlerin baştan eksiksiz alınması gerektiği gibi bina ömrü boyunca sürdürülebilirliği de sağlanmalıdır. Projede ön görülen birçok tedbir uygulamada eksik kalabilmektedir.

Bakım, test ve periyodik kontrol noktasında eksiklikler söz konusudur. 

- Yangın bir afettir ve büyüyen kentler için önemli bir problemdir. Deprem risk haritalarına benzer biçimde kentler için “Yangın Risk” haritaları oluşturulmalı, öncelikli alanlar için alınacak tedbirler belirlenmeli, bir afet anında bölgenin riskine göre yapılacak eylemler baştan planlı olmalıdır.

Risk haritası için yangın nedenleri ve hasarları üzerine veri ve bilgilerin toplandığı bir Yangın Bilgi Bankası kurulmalıdır.

Bolu Kartalkaya merkezinde yaşanan faciada yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar dileriz.

Yangın güvenliği hususunda tedbirlerin eksik alınması, kontrollü ve denetimli bakım firmaları, alınan tedbirlerin sürdürebilirliği, daha sıkı ve daha sistematik bir kamusal denetim mekanizması ve yangın risk haritalarının hususunda ısrarcıyız, sürecin takipçisiyiz.

Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu

“Binalarda Yangın Güvenliği Farkındalık Sempozyumu” Sonuç Bildirgesi

Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi ile Antalya Genç İş İnsanları Derneği ANTGİAD ortaklığında, Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı TÜYAK desteği ile 12 Ekim 2023 tarihinde MMO Antalya Şube Konferans salonunda “Binalarda Yangın Güvenliği Farkındalık”

Sempozyumu gerçekleştirilmiştir. Sempozyumun ilk oturumunda

Yangın güvenliğinin önemi ve mevcut yangın yönetmeliği, Mesken tipi mevcut binalarda alınması gereken önlemler, Turizm Tesisleri ve konaklama amaçlı binalarda alınması gereken önlemler konularında yapılan konuşmalar ardından yapılan panel oturumunda“Özellikli Bina ve Yerleşim Alanları için Yangın Yönetmeliği Uygulamaları”

konusu tartışılarak sempozyum tamamlanmıştır. Sempozyuma yangın güvenliği tesisatı proje ve uygulamasını yapan çok sayıda mühendis yanı sıra iş insanları ve iş güvenliği uzmanları katılım göstermiştir. Sempozyum oturumlarında yapılan konuşma ve tartışmalar neticesinde aşağıda sıralanan tespitler yapılmıştır:

2007 yılında çıkan, daha sonra 7 kez revize edilen “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” halihazırda yürürlükte olmakla birlikte uygulamada çok sayıda eksik ve hatanın olduğu bilinmektedir.

Konutlarda elektrik ile çalışan cihaz sayı ve çeşitliliği günden güne artmaktadır. Özellikle eski binaların elektrik tesisatı bu yeni yükleri karşılamakta zorlanmakta ve bu binalarda elektriğe aşırı yüklenme durumunda yangın riski artmaktadır.

2007 yılı sonrası yapılan yeni binalarda iskân öncesi yangın güvenliği ile ilgili yönetmelik hükümlerinin yerine getirilip getirmediği ilgili Belediye tarafından kontrol edilmektedir. Bina yüksekliğine bağlı olarak yangın merdivenleri ve bu merdivenlerin basınçlandırılması ya da yangın tüpleri ve

yangın hortumlarının kullanımı üzerine zorunluluklar mevcuttur. Ancak özellikle konut tipi binalarda, bina ömrü boyunca yangın güvenlik sisteminin çalışır vaziyette sürekliliğinin sağlanıp sağlanmadığı hususunda hiçbir denetim söz konusu değildir.

2007 yılı öncesi iskân alınan binalardaki tedbirsizlik ise önemli bir problemdir. Bu eski binalarda genellikle hiçbir tedbir alınmamaktadır. 2007 yılında çıkan yönetmelikte mevcut konut tipi binalarda da bina kullanım amacı ve özelliklerine bağlı olarak alınması gereken tedbirler yer alsa da

uygulamada takibi yapılmamaktadır. Bina sorumlularının bu konuda bilgi eksiği olduğu da bilinmektedir.

Konaklama amaçlı turizm binaları kontrolü zor ve toplu halde yaşanılan binalardır. Bu binalarda yangın ile ilgili tedbirlerin baştan eksiksiz alınması gerektiği gibi bina ömrü boyunca sürdürülebilirliği de sağlanmalıdır. Projede ön görülen birçok tedbir uygulamada eksik kalabilmektedir.

Bakım, test ve periyodik kontrol noktasında eksiklikler söz konusudur.

Antalya Kaleiçi ya da Balbey mahallesi gibi dar sokaklar üzerine çoğunlukla ahşap malzemeden teşkil yapılaşma alanları olarak tanımlanabilecek özellikli bina ve yerleşim alanlarında yangın hızla yayılabildiği gibi yangına müdahale de zordur. Bu nedenle bu gibi bölgeler için

hem özel önlemler almak hem de bu tedbirlerin sürdürülebilir olması gereklidir.

Bireysel ya da ticari bina çatılarında Fotovoltaik paneller ile kurulan Güneş Enerjisi Santralleri (GES) günden güne artmaktadır. Bu tip binalarda yangın güvenliği için tedbirler ve bilinçlenme şarttır.

Yapılan bu tespitler neticesinde binalarda yangın güvenliği için yapılan öneriler aşağıda sıralanmıştır:

Konut tipi bina sorumlularını (yöneticiler) yangın yönetmeliğindeki yükümlülükleri hususunda bilinçlendirecek çalışmalar yapılmalıdır.

Binalar için 2007 yılından beri geçerli yönetmeliğimiz mevcut olsa da uygulanabilir olmayan birçok hükmü bulunmaktadır. Denetim mekanizmalarının başlaması öncesi bu hükümlerin düzeltilmesine ihtiyaç vardır.

Gerek konut tipi gerek konaklama amaçlı her türlü binada yangın güvenliği tedbirlerinin sürekliliği için gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığı ve ilgili güvenlik sistemlerinin bina ömrü boyunca çalışır vaziyette hazır olup olmadığının kontrolü için kapsamlı, görev, yetki ve sorumlulukları belirgin,

her aşaması tanımlı bir DENETİM MEVZUATI oluşturulmalıdır. Mevzuat içeriğinde kusurlar kademelendirilmeli, asli ve tali kusurlar belirlenmeli, binanın iskân tarihi göz önüne alınarak risk temelli kontrol maddeleri oluşturulmalıdır.

Yangın Tesisatı Periyodik Kontrolleri için gerekli mevzuat düzenlemeleri, TMMOB’ye bağlı Odaların ve TÜYAK’ın içerisinde yer alacağı bir şekilde yapılmalı, personel eğitim ve belgelendirilmesi Odalar aracılığıyla yapılmalıdır.

2012 yılı öncesinde olduğu gibi, bina inşaat ruhsatlarının alınması konusunda itfaiye ve meslek odalarının onayları geri getirilmelidir. Bu onay işlemlerine inceleme onayları da eklenmeli, binalara ait bütün riskler pasif ve aktif önlemlerle inşaata başlanmadan test edilmeli, yönetmelik ve

standartlar ile gerekli sistemler projelere yansıtılmalıdır. Kabul komisyonlarında itfaiye ve ilgili meslek odalarından ilgili teknik uzmanlar ile işçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanlarının bulundurulması zorunlu olmalıdır.

Yerel yönetimler, mekanik tesisat konusunda proje üreten ve uygulayan firmaların Odamızca yetkilendirilmiş olması şartını aramalıdır. Bu firmaların bünyelerinde uzmanlık belgesi almış yetkili mühendisler bulundurması ve bu firmalarca yapılan projelerin mimari,

mekanik tesisat ve elektrik tesisat projelerinin ilgili meslek odalarının mesleki denetimlerinden geçirilmesi sağlanmalıdır.

Yangın bir afettir ve büyüyen kentler için önemli bir problemdir. Deprem risk haritalarına benzer biçimde kentler için “Yangın Risk” haritaları oluşturulmalı, öncelikli alanlar için alınacak tedbirler belirlenmeli, bir afet anında bölgenin riskine göre yapılacak eylemler baştan planlı olmalıdır.

Risk haritası için yangın nedenleri ve hasarları üzerine veri ve bilgilerin toplandığı bir Yangın Bilgi Bankası kurulmalıdır.

Şehirlerde yangın risk haritası oluşumu için belediyeler öncü çalışmalar yapmalıdır.  Kentte bulunan bölgelerin hassasiyetine göre risk tespitleri yapılmalı, öncelikler oluşturulmalı, sınıflandırılmalı ve bu kapsamda eylemsel adımlar hızla atılmalıdır.

Söz konusu tespit ve önerilerimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.

yukarı çık
0
Paylaşım