Antalya’da Geri Dönüşümcülerin Evleri Yıkıldı
- Yazan Haber Kaktus
Antalya'da geri dönüşüm işçilerinin kullandığı evlerin ve ardiyelerin yıkımına başlandı.Muratpaşa Belediyesi ekipleri, harabe olduğu gerekçesiyle yıkmak için bugün sabah saatlerinde geri dönüşüm işçilerinin kullandığı evlerin bulunduğu Muratpaşa Mahallesi'ne geldi.
Yıkım için gelen belediye görevlilerine çok sayıda zabıta ve çevik kuvvet ekipleri de destek verdi. Ev sahiplerinin evlerinden eşyalarını çıkartmasının ardından yıkım işlemine başlandı.
Evlerinin yıkılmasına tepki gösteren geri dönüşüm işçileri, zaman zaman belediye ekipleriyle karşı karşıya geldi.Antalya Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Bilal Savcı, harabe olduğu ve uygunsuz amaçlarla kullanıldığı gerekçesiyle evlerinin yıkılmasına tepki gösterdi.
Bölgede bulunan gecekonduların geri dönüşüm işçileri tarafından kullanıldığını belirten Savcı, "Belediye, bizlere yıkım için bugün haber vermedi. Yer sahiplerine haber vermişler, yer sahipleri de bizlere 'boşaltmayın mahkememiz devam ediyor' dediler.
Buradaki insanlar da onlara güvenerek evlerini boşaltmadılar. Biz gidip zaman istedik, dilekçe verdik. 'Biz kendimiz tahliye edelim, gerginlik olmasın, kötü bir görüntü olmasın' dedik ama dinlemediler.
'İlla polislerle geleceğiz, zabıtalarla geleceğiz' dediler. Manzarayı görüyorsunuz. 'Zaman verdik' diyorlar ama kimse bizimle birebir muhatap olmadı, bizleri muhatap almadılar.
Sabah geldiklerinde 'Bize 1 Nisan'a kadar müsaade edin biz tahliye edelim, sonra sadece bir kepçe gönderin yıkın gidin' dedik. Şu an kimse ne yapacağını bilmiyor, insanların eşyaları sokağın ortasında kaldı" diye konuştu.
Geri Dönüşüm Sektörüne Sekte Vuruldu
Geri dönüşüm sektörüne sekte vurulduğunu iddia eden Savcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Belediyeden yeni bir yer talebimiz olsa da sıcak bakacaklarını sanmıyorum.
'Bizim sınırlarımız içerisinde sizin bu işi yapabileceğiniz yerler yok' diyorlar. Başka projeleri varmış, sigortalı yapacaklarmış ancak bir belediye 4 bin kişiyi alıp sigortalı çalıştırmaz.
Geri dönüşüm sektörüne bir sekte vuruldu, bu insanlara hırsız gözüyle bakılması bizi son derece üzüyor. Bu insanlar kâğıt toplamaktan başka hiçbir derdi olmayan insanlar. Çöpe kadar kafalarını sokabilmişler artık, o derece artık gururları düşmüş, bu da üzerine tuzu biberi oldu."
Buradaki İnsanlar Vatandaşlıktan Sayılmıyor
Yıkılan gecekondularda yaşayan insanların vatandaşlıktan sayılmadığını da öne süren Bilal Savcı, "Bir ton kâğıt 16 yetişkin ağaca tekabül ediyor. Buradaki insanlar günlük 50 ton kâğıt topluyor.
Bu durum geri dönüşüm sektörünü de etkiler, burada şu an kin ve nefret oluşumu var. Başka hiçbir işe yaramadı bu durum. Biz bu şekilde olmadan yıkmayı taahhüt ettik ama kabul etmediler, illa 'Çalışıyoruz' görüntüsünü vermek istediler.
Dışarıdaki insanların ettiği şikâyetler dikkate alınıyor, onlar vatandaş sayılıyor ama buradakiler vatandaşlıktan sayılmıyor işin gerçeği bu" diye tepki gösterdi.