Menu
RSS
Dikkat Bugün Bu yollar Trafiğe Kapalı

Dikkat Bugün Bu yollar Trafiğe Kapalı

24 Kasım Pazar Günü “25 Kasım ...

Başkan Muhittin Böcek: Eğitim Önderlerimize Bugün Her Zamankinden Daha Fazla İhtiyacımız Var

Başkan Muhittin Böcek: Eğitim Önderlerimize Bugün …

“Cumhuriyet sizden fikri hür, ...

Sebahat Çevik Yazdı: Şehir ve Şiir

Sebahat Çevik Yazdı: Şehir ve Şiir

“Neredesin sen ey aradığım şeh...

Belediye İş Sendikası: Mustafa Kemal Atatürk’e ve Laik Cumhuriyete Saldırılara Geçit Vermeyeceğiz!

Belediye İş Sendikası: Mustafa Kemal Atatürk’e ve …

Belediye İş Sendikası son günl...

Toros Kadınları: Kadınları Kadınlarla Vurmak

Toros Kadınları: Kadınları Kadınlarla Vurmak

Koltuğumun altındaki dosyayla ...

Antalya’da Hayat 2 Dakika Durdu

Antalya’da Hayat 2 Dakika Durdu

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni...

Antalya'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Vefatının 86'ncı Yıldönümü Anma Programı

Antalya'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Vefatının…

Antalya’da bu yıl düzenlenecek...

Prev Next

Antalya’da DSİ ve Orman Bölge Müdürlüklerinden Ortak Kutlama

Antalya’da DSİ ve  Orman Bölge Müdürlüklerinden Ortak Kutlama

Antalya’da Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Devlet Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü ve Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü tarafından ortak kutlama programı düzenlendi.

DSİ Bölge Müdürü Turkay Özgür’ün ev sahipliğini yaptığı kutlama programına Antalya Vali Yardımcısı Bilal Çelik,Antalya Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk, Antalya Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Erol Aydın, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Bölge ve İl Müdürleri, DSİ, Orman ve Meteoroloji Bölge Müdürlükleri idareci ve Personelleri ile düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrenciler, veliler ve okul idarecileri katıldılar.

21 Mart Dünya Ormancılık Günü, 22 Mart Dünya Su Günü ve 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü münasebeti ile DSİ konferans salonunda düzenlenen program Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı.

Programda bir konuşma yapan Antalya Vali Yardımcısı Bilal Çelik;

’’ 21 Mart Dünya Ormancılık Günümüz, 22 Mart Dünya Su Günümüz ve 23 Mart Dünya Meteoroloji Günümüz kutlu olsun.

Bu güzel programın koordinasyonundan dolayı bu üç güzide kurumumuzun günlerini tebrik ediyorum. Hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

1972 yılından bu yana Dünya Ormancılık Günü olarak kutlanan 21 Mart,2013 yılından beri Uluslararası Ormancılık günü olarak Birleşmiş Milletlere üye ülkeler tarafından da kutlanmaktadır.

Dünyada ve ülkemizde Su ’yun giderek artan öneminden dolayı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu;1992 yılında Brezilya’nın başkenti Rio de Janeiro’da düzenlenen Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda alınan karar doğrultusunda her yıl 22 Mart tarihinin Dünya Su günü olarak kutlanmasına karar vermiştir.

1993 Yılından itibaren ise bütün dünya ülkelerinde her yıl 22 Mart tarihi Dünya Su Günü olarak kutlanmaktadır.

Diğer taraftan Birleşmiş Milletlerin bir uzmanlık kuruluşu olan Dünya Meteoroloji Teşkilatı (World Meteorological Organisation-WMO) ana sözleşmesi 23 Mart 1950 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, her yılın 23 Mart günü “Dünya Meteoroloji Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Bizlerde gerek ülkemizde, gerekse Antalya ilimizde her yıl bu kutlamaları çeşitli etkinliklerle kutlamaktayız. Türkiye olarak doğal kaynak zengini bir ülke değiliz. Bu demektir ki bizim var olan kaynaklarımızı en etkili en verimli şekilde en ekonomik şekilde ve en çevreci şekilde kullanmamız gerekmektedir.

Baktığınız zaman bu konuda her üç güzide kurumumuzda çok önemli faaliyetler yapmaktadır.Üç kurumumuzda gerek köylünün gerek bireylerin, gerekse sanayinin kısacası herkesin çıkarlarını gözetecek çalışmalar yapıyor.

Bir taraftan koruma amaçlı diğer yandan var olan potansiyelin değerlendirilmesi amacına yönelik olarak çok ciddi faaliyetler yürütülüyor.Faaliyet alanlarına baktığınızda üç kurumun bir biri ile bağlantısını görürsünüz.

Ormanların oluşması için Suya Su Hakkında bilgi sahibi olmak içinde Meteorolojik verilere ihtiyaç duyarsınız.Ormanlar bir ülkenin akciğerleri ve en büyük zenginlik kaynağıdır.

Kullandığımız kalem, okuduğumuz kitap, yazdığımız defter, oturduğumuz sandalye, yemek yediğimiz masa ve daha saymakla bitiremeyeceğimiz yüzlerce ihtiyacımızı ormanlardan karşılarız.

Bizim için orman, hava gibi, su gibi, ekmek gibi ihtiyaç duyduğumuz doğal kaynaklardandır. Ormanların oluşması içinde elbette ki Suya ihtiyaç vardır.

Devlet Su İşleri 1954 yılında kurulmuş ve özellikle son yıllarda yaptığı yatırımlar ile ülkemize devasa büyüklükte Su yapıları kazandırmıştır.

Suya yapılan yatırım ülkenin geleceğine yapılan yatırımdır.

DSİ Sulamada, İçme suyu, Taşkın önleme ve enerji alanında yaptığı yatırımlar ile ülke ekonomisine çok ciddi katkılar sağlamaktadır.

Özellikle Sulama projeleri ile çiftçimizin mahsulü bereketlenmekte, ürün kalite ve çeşitliliği artmaktadır. Modern sistemler ile yapılan sulama çiftçimizin bir yılda birkaç defa ürün elde etmesine vesile olmaktadır. Buda dolayısı ile yeni istihdam alanları meydana getirmektedir.

Özellikle Antalya ilimiz ve bağlı ilçelerimizde Sulamanın ne kadar önemli olduğunu hepimiz yaşayarak görmekteyiz. Burası turizmde olduğu gibi tarımda da ülkemizin deyim yerinde ise meyve ve sebze ambarıdır.

Tarımda da Sulama işlemleri ne kadar verimli olursa ürün çeşidi ve kalitesinde o kadar verimlidir. Dolayışı ile tarımın yaygın olduğu bu coğrafyayı DSİ’nin yaptığı yatırımlar ile kalkındırdığına hep beraber şahit olmaktayız.Tabi Su ile yapılan yatırımlar içinde meteorolojik verile sahip olmanız gerekmektedir.

Meteorolojik veriler ışığında yapılan çalışmalar ve alınan tedbirler sayesinde birçok olumsuzlukları ortadan kaldırabilirsiniz. Örneğin bir gün öncesinde hava durumunu bilmeniz bir gün sonra oluşabilecek taşkın için tedbir almanıza vesile olacaktır.

Sözlerime son verirken bugün özellikle ülkemizde her yıl farklı bir tema vurgusu yapılarak kutlanan ‘’Dünya Su Günü’  nedeni ile düzenlenen ve 2016 yılı teması olarak ‘Su ve İstihdam’’ olarak belirlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilerimizi, ailelerini ve öğretmenlerini tebrik ediyorum.

Toplumumuzun ve geleceğimiz olan genç nesillere Ormanın, Suyun ve Meteorolojik verilerin ne kadar büyük önem arz ettiğini aktarmak için düzenlenen bu ortak kutlama programından dolayı kurum idareci ve çalışanlarımızı ayrıca tebrik ediyorum.

Her üç teşkilatımızın yaptığı çalışmaları takdir ediyor ve çalışanlarına şükranlarımı sunmak istiyorum.  Tekrar bütün çalışanların, Orman, Su ve Meteoroloji günlerini kutluyorum.

Bugünlerin vatanımız ve milletimiz için duyarlılıkların arttığı, çevrenin çok iyi korunduğu ama ekonomik gelişme ve kalkınmanın da ivme kazandığı adımların atılmasına vesile olmasını temenni ediyor hepinize saygılar sunuyorum. ‘’dedi.

Programda ev sahibi olarak ilk konuşmayı yapan DSİ 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür;

‘’Orman ve Su İşleri Bakanlığımıza bağlı Orman, DSİ ve Meteoroloji Bölge Müdürlükleri olarak ortak kutladığımız 21 Mart Dünya Ormancılık Günümüz, 22 Mart Dünya Su Günümüz ve 23 Mart Dünya Meteoroloji Günümüz kutlu olsun.

Kurumum adına sözlerimin hemen başında bu birliktelik ve etkinlikten dolayı ziyadesi ile memnun olduğumu ifade ederek, katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.

Dünyada ve ülkemizde Su ’yun giderek artan öneminden dolayı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu;1992 yılında Brezilya’nın başkenti Rio de Janeiro’da düzenlenen Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda alınan karar doğrultusunda her yıl 22 Mart tarihinin Dünya Su günü olarak kutlanmasına karar vermiştir.

1993 Yılından itibaren ise bütün dünya ülkelerinde her yıl 22 Mart tarihi Dünya Su Günü olarak kutlanmaktadır.Ülkemizde her yıl farklı bir tema vurgusu yapılarak kutlanan ‘’Dünya Su Günü’ nün 2016 yılı teması olarak ‘Su ve İstihdam’’ olarak belirlendi.

Bu yıl 23. kez düzenlenecek olan Dünya Su Günü başta Devlet Su işleri Genel Müdürlüğümüz olmak üzere Bölge müdürlüklerimiz tarafından da çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Bu etkinlikler kapsamında Devlet Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğü olarak Antalya ilinde 7 ve 8. Sınıflar düzeyinde düzenlemiş olduğumuz ‘’ Su ve İstihdam ’’ konulu resim ve kompozisyon yarışmaları sonuçlanmıştır.

Yarışma sonucunda gerek resim, gerekse kompozisyon dalında dereceye giren yavrularımızı, Okul idarecilerini ve Ailelerini en kalbi duygularımla tebrik ediyorum.

Bu etkinliklerdeki tek amacımız ülkemizin ve milletimizin geleceği olan gençlerimizin hayatımızın olmazsa olmazı olan Su ’yun kıymetini ve önemini daha iyi idrak etmelerini sağlamaktır.

Çünkü artık 21. yüzyılda Su insanların en temel ihtiyacı olmakla beraber ülkelerin ekonomik faaliyetlere kaynaklık etme özelliği ile yaşamsal bir kaynak durumuna gelmiştir.

Hepinizin bildiği üzere Medeniyetler suyun hayat verdiği topraklarda yeşermiştir. Tarih boyunca akarsulardan yararlanma imkânı bulan toplumlar dönemlerinin en ileri medeniyetlerini kurmuşlar, bulamayanlar ise yurtlarını terk edip göç etmek zorunda kalmışlardır.

Dünya üzerinde susuz bir hayat idame etmek mümkün değildir. Bütün canlılar için hayati öneme sahip olan suya ihtiyaç duyulan anda, miktarda ve kalitede erişim sağlamak tüm canlıların ortak hakkıdır

Günümüzde su arzının giderek artan dünya nüfusunun taleplerini karşılayamaması ile su stratejik bir unsur haline gelmiştir.Yapılan araştırmalar ve elde edilen verilere göre Dünyanın toplam nüfusunun 2050’de 9 milyarı geçeceği tahmin edilmektedir.

Diğer taraftan nüfus artışı, iklim değişikliği gibi faktörler nedeniyle su kaynaklarının kullanımı ve kalitesi üzerindeki baskıların meydana geleceği aşikârdır.

Bu sebeple, dünyada mevcut su kaynaklarının en güncel veriler ve teknolojiler ile yönetilmesi gerekmektedir.Bundan dolayı 2016 yılında Dünya Su Günü çalışmalarına destek veren Uluslararası Çalışma Örgütü, bir yandan istihdamın artırılmasını ve insanın korunmasını öncelerken, diğer yandan yeşil istihdama önemle vurgu yapmaktadır.

Yeşil istihdam da çevresel, ekonomik ve sosyal olarak sürdürülebilir işletmelerin ve ekonomilerin sağladığı iş imkânı olarak tanımlanmaktadır.Dünyada ve ülkemizde tarım sektörünün gelişmesinin en büyük etkeni Su yapılarıdır.

Su’yu depolamak için ülkemizde 62 yıllık bir tarihe sahip kurumumuz barajlar ve göletler ile Su’yu depolamakta, depoladığı Su’yu enerjide, tarımda içme suyun da ve sanayide olmak üzere insanoğlunun istifadesine sunmaktadır.

Bunun için bir tarım şehri olan Antalya’da Göl Su projeleri ile zirai üretimi artırarak çiftçimize büyük kazanç sağlamayı, Antalya’da Sulanmadık toprak bırakmayarak topraklarımızı daha verimli hale getirmek için gayretli bir çalışma içerisindeyiz.

Kurumumuzun faaliyet alanlarından biri olan hidroelektrik enerji üretimi ülkemizin de ana gelişme eksenlerinden birini oluşturmaktadır. Hidroelektrik santrallerin gerek inşaat ve montajı aşamasında gerekse işletme sırasında yöre halkına iş ve istihdam yaratması yanında, yerel nüfusun ürettiği mal ve hizmetlerin satın alınması şeklinde de çevreye önemli ekonomik katkıları olmaktadır.

Butür santraller çoğunlukla kırsal ve ekonomik olarak gelişmemiş yörelerde yer aldığından bu ekonomik katkı daha da önem kazanmaktadır.

Dolayısı ile DSİ olarak yaptığımız Hidroelektrik Santralleri ile yenilenebilir enerji kaynaklarından hidroelektrik enerji üretiyor, bununla da ülkemize çok ciddi bir katma değer sağlıyoruz.

İnsanlarımızın sağlığı için içme suyu projeleri yapıyoruz. Bu projeler ile birlikte insanlarımızın sağlıklı olmalarını sağlıyoruz.Kuruluş gayemiz olan taşkınla mücadelede insanların can ve mal emniyetini en yüksek düzeyde koruyoruz.

Olası kayıpları da en asgari düzeye düşürüyoruz.Geniş anlamda ülkelerin, dar anlamda ise bölgelerin ekonomik gelişmelerinin yönünü belirleyen temel unsur, sahip olunan ekonomik kaynaklardır.

Ülkemizde ki tarımsal istihdam oranı yaklaşık %25 olup, tarımda istihdam edilen her bir kişi kendisi dâhil 4 kişiyi beslemektedir. Şunu açıkça ifade etmek gerekirse ülkemizin ekonomik olarak kalkınması tarım ve sanayileşme ile olacaktır.

Tarımda ki gelişmenin en önemli kaynağı ise sulamadır.

Verim arttırıcı bir unsur olan sulama, modern girdilerin daha yoğun kullanımına olanak verirken, aynı zamanda, ürün çeşitlendirmesi ve yılda birkaç kez ürün almayı olanaklı kılması ile de bölgede tarımsal verimliliği ve üretimi birkaç kat arttıracaktır.

DSİ tarafından 2003-2015 yılları arasında Antalya’da 2 adet baraj ve 16 adet Gölet inşaa edilmiştir. Bu sayede 111 740 dekar araziyi sulamaya açarak vatandaşlarımıza yılda 227 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmış ve 13 409 kişiye istihdam sağlanarak ekonomik faydanın yanında sosyal fayda da temin edilerek göçün önüne geçilmesi hedeflenmiştir.

Sözlerime son verirken; Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Türkiye’nin prestij projeleri olma özelliği taşıyan Akdeniz Gelişim Projesi (AKDENİZGEP)  ile 37 Milyar TL ve Ege Gelişim Projesi (EGEGEP) ile 25 Milyar TL olmak üzere toplamda 62 Milyar TL’lik yatırım yapılarak sadece sulamada değil, içme suyu ve enerji alanlarında da ülke ekonomisine büyük katkı yapıp, istihdam alanları sağlanacaktır.

DSİ 13. Bölge Müdürlüğü olarak Türkiye’nin turizm ve tarım konusunda en önemli merkezlerinden biri olan Antalya için sulamanın önemini çok iyi biliyor ve çalışmalarımızı bu doğrultuda yapıyoruz.

Tamamlanan ve tamamlanacak olan projeler ile Antalya’da 602 499 dekar arazinin sulamaya açılması, yılda 1 223 milyar TL zirai gelir artışının sağlanması, 3 151 143 kişiye ilave içme suyu temin edilmesi, 5 milyar kilovatsaat yıllık hidroelektrik enerji üretimi, 340 570 dekar arazinin ve 122 adet yerleşim yerinin taşkından korunmasını sağlayacağız.

2015-2019 yılları arasında Antalya’da tamamlanacak 76 adet sulama tesisi ile 324 880 dekar araziyi sulamaya açmayı ve 660 milyon TL gelir artışı sağlamayı hedeflemekteyiz.

Özetle DSİ olarak yaptığımız Sulama projelerimiz ile ülkemizin mümbit topraklarını Su ile buluşturuyor, çiftçimizin mahsulüne bereket katıyor, ekonomik seviyesini yükseltiyoruz. Vatandaşımız kazanınca da ülkemiz kazanıyor.

Hayata geçirdiğimiz Göl -Su projeleri ile aynı zamanda istihdam imkânı sağlayarak köyden kente göçün önüne geçiyor, her şeyin en güzeline layık olan Aziz milletimizin yaşam standartlarını arttırıyoruz.

Suya sevdalı Devlet Su İşleri çalışanları olarak, bizlere her zaman destekleri ile büyük güç veren Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na ve DSİ Genel Müdürümüz Sayın Ali Rıza Diniz’e şükranlarımı sunuyor, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle düzenlemiş olduğumuz yarışmalarda dereceye giren çocuklarımızı tekrar tebrik ediyor, bugünün ülkemize, milletimize ve kurumumuza hayırlara vesile olmasını Yüce Allah’tan diliyorum.. SU GİBİ AZİZ OLUNUZ’’ dedi.

Programda Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk ve Meteoroloji Antalya 4. Bölge Müdürü Erol Aydın’da birer konuşma yaptılar.

Konuşmaların ardından Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlene afiş yarışmasında Türkiye 3.2sü olan Merve Varol Can’ın ödülünü kardeşi Funda Varol Can’a Antalya Vali Yardımcısı Bilal Çelik verdi.

Kompozisyon Dalında

Birinci olan Özel Antalya Sınav Ortaokulu 8/C Sınıfından Aybike Vreskala’nın ödülünü, DSİ Bölge Müdürü Turkay Özgür verdi.

İkinci olan Özel Antalya Yeditepe Konyaaltı Ortaokulu 8/C Sınıfından İrem Berrin Aksoy’un ödülünü Antalya Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk verdi.

Üçüncü olan Antalya Bilim Doğa Ortaokulu 8/B Sınıfından Efe Deniz’in ödülünü Antalya Meteoroloji Bölge Müdürü Erol Aydın verdi.

Resim Dalında

Birinci Olan Alaylı Ortaokulu Aksu 8/A Sınıfından Safinaz Aksu’nun ödülünü, Antalya Müftüsü Osman Artan verdi.

İkinci olan Döşemealtı TOKİ Ortaokulu 7/A Sınıfından Ayşe Melek Tuzcu’nun ödülünü Antalya İller Bankası Bölge Müdürü Faik Yücel Esen verdi.

Üçüncü olan Özel Lara Doğu Ortaokulu 7/A Sınıfından Egesu Tezbaşarn’ın ödülünü Antalya Ulaştırma Bölge Müdürü İlker Çelik verdi.

Programda Düzenlenen Kompozisyon yarışmasında Antalya birincisi olan Özel Antalya Sınav Ortaokulu 8/C Sınıfından Aybike Vreskala’ Kompozisyonunu okudu.Program katılımcılar ile çekilen hatıra fotoğrafı ve ikram ile son buldu.

yukarı çık
0
Paylaşım