Menu
RSS
Acemi Kasap' Bilançosu: Toplam 16 Bin Yaralı

Acemi Kasap' Bilançosu: Toplam 16 Bin Yaralı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca b...

Bayram Tatilinin İlk Günü: 24 Saatte 852 Trafik Kazası

Bayram Tatilinin İlk Günü: 24 Saatte 852 Trafik Ka…

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya,...

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz: Türkiye’de Örnek Bir Belediyecilik Yapacağız

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz: Türkiye’de Ö…

Antalya Büyükşehir Belediyesi’...

Antalya Büyükşehir Meclisi Toplandı: Mesut Kocagöz Alkışlarla Karşılandı

Antalya Büyükşehir Meclisi Toplandı: Mesut Kocagöz…

Antalya Büyükşehir Belediyesi ...

Kepez Belediye Başkanı Kocagöz Sonunda Hukuk Mücadelesini Kazandı ve Tahliye Oldu

Kepez Belediye Başkanı Kocagöz Sonunda Hukuk Mücad…

Antalya'nın Konyaaltı ilçesind...

Yeni Müfredat Boykot Edilecek: 11 Haziran’da Öğrenciler Okula Gönderilmeyecek

Yeni Müfredat Boykot Edilecek: 11 Haziran’da Öğren…

“Müfredatı Geri Çekin Platform...

Antalya Milletvekili Aykut Kaya CHP’ye Katıldı

Antalya Milletvekili Aykut Kaya CHP’ye Katıldı

CHP meclis gurubunda CHP Genel...

Prev Next

MEB’in Planı: Okulları İmam Hatipleştirin, Suriyeli Çocukları Yönlendirin

MEB’in Planı: Okulları İmam Hatipleştirin, Suriyeli Çocukları Yönlendirin

Milli Eğitim Bakanlığı Geçici Eğitim Merkezleri’ne devam eden ve yıllardır eğitim hakkını gasp ettiği 900 bin Suriyeli öğrenciyi imam hatiplere yönlendirmek için kolları sıvadı. Çocukları yönlendirmek için basılan Arapça broşürde imam hatipler “Türk halkı ve öğrencilerinin en çok rağbet gösterdiği okullar” olarak tanımlanırken

MEB Din Öğretimi Genel Müdürü imzası ile illere gönderilen yazıda ulaşım ve yemek ihtiyacının karşılanacağını, kız-erkek öğrencilerin ayrıştırılacağı yazıldı

Eğitim politikasının temellerinden birini “imam hatipleştirme” üzerine kuran ve öğrencilerin ve velilerin itirazlarına rağmen birçok okulu imam hatiplere dönüştüren geri kalanlara imam hatip sınıfları açan AKP iktidarı boş kalan imam hatipleri Suriyeli çocukları yönlendirerek doldurmayı planlıyor.

Yıllardır sığınmacı olarak ülkede bulunan Suriyeli çocukların eğitim hakkını gasp eden ve alanı “geçici eğitim merkezleri”ne, dini vakıf ve cemaatlere açan AKP iktidarının “kalıcılaştığı anlaşılan” sığınmacıların eğitim sorunu için bulduğu çözüm, “dinsel eğitim”.

Suriyeli çocukları imam hatiplere yönlendirmek için Arapça broşür bastıran AKP, MEB Din Öğretimi Genel Müdürü imzası ile illere gönderdiği yazıda imam hatiplere kaydolan Suriyeli çocuklar için ulaşım ve yemek katkısının sağlanacağını, kız-erkek öğrencilerin ayrıştırılacağını yazdı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yaklaşık 900 bin Suriyeli öğrencinin bugüne kadar devam ettikleri Geçici Eğitim Merkezleri’nden alınarak bakanlığa bağlı okullara kaydedilmesi için çalışmalara başlarken hazırlık çocukların imam hatip ortaokullarına ve liselerine yönlendirilmesi yönünde.

Suriyeli çocukları imam hatiplere yönlendirmek için Arapça broşür hazırlayan Bakanlık’ın hazırladığı projeyi haberleştiren Cumhuryet gazetesinde 19 Eylül’de açılacak yeni eğitim öğretim yılında 1. sınıf seviyesindeki 70 bin ile 100 bin arasında çocuğun Bakanlığa bağlı ilkokullara aktarılacağı, eğitim öğretim çağındaki Suriyelilerin, ortaokul ve lise yaşlarında olanları ise, özellikle imam hatip ortaokullarına ve liselerine yönlendirileceğini yazdı.

Habere göre Türkiye’deki Suriyeli çocukların yüzde 55’inin, yani yaklaşık 490 bininin imam hatip okullarına kaydolması öngörülüyor. Altyapı eksikliklerinin tamamlanamaması durumunda ise geçici eğitim merkezleri bünyesinde Suriyeli öğrenciler için imam hatip okulu açılacak ya da geçici eğitim merkezinin tamamı imam hatip okuluna dönüştürülecek.

‘Ülkemize özgü kurum’

Arapça broşürle ilgili olarak Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Uluslararası Eğitim Öğretim Daire Başkanı Osman Demirgül imzalı yazıda, imam hatip okullarına gelecek Suriyeli öğrenciler için “hiçbir öğrenci geri çevrilmeyecektir” ifadeleri kullanıldı. Tamamı Arapça olarak hazırlanan broşürlerde şu ifadeler yer aldı:

İmam hatip ortaokulları ve liseleri Türk halkı ve öğrencilerinin en çok rağbet gösterdiği okullardır. Halen Türkiye’de 524 bin 295’i imam hatip ortaokullarında; 544 bin 32’si Anadolu imam hatip liselerinde, 127 bin 600’ü açık imam hatip liselerinde olmak üzere 1 milyon 195 bin 927 öğrenci bu okullarda öğrenim görmektedir.

İmam hatip liseleri, hem mesleğe hem de yükseköğrenime hazırlayıcı programlar uygulayan ülkemize özgü kurumlardır.

Anadolu imam hatip liselerinde kız ve erkek öğrencilerimiz için ayrı okullar bulunmakla birlikte ayrı okulların olmadığı yerlerde velilerimizin isteğine göre kız ve erkek öğrenciler için ayrı sınıflar açılmaktadır.

Mezunlar eşit şartlarla üniversiteye girebilmektedir

Bu okullarda, İslam din derslerinde İslam’ın barış kardeşlik ve “ortayol” anlayışına büyük önem verilmektedir. Bugün Türkiye’de imam hatip liselerinden mezun, pek çok akademisyen, devlet adamı, bilim adamı, tıp doktoru, hukukçu, bürokrat ve teknik personel bulunmaktadır.

Aynı broşürde Suriyelilerin yıllardır eğitim gördükleri Geçici Eğitim Merkezleri için “Geçici eğitim merkezleri, imkanlar ölçüsünde açılan ve çoğunlukla yeterli eğitim ortamlarına sahip olmayan binalarda ve çoğunlukla konteynerlerde öğretim yapılan okullardır. Öğretmenlerin yeterlilikleri kriterlere dayanmamaktadır.

Verilen belgelerin diğer ülkelerde karşılığı bulunmamaktadır” ifadeleri kullanılırken, imam hatip okulları “Uzman kadrolar görev yapmaktadır. İmam hatip ortaokulları ve liselerinden alınacak diplomalar ise uluslararası denklik imkanına sahiptir” sözleri ile övüldü.

MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Uluslararası Eğitim Öğretim Dairesi Başkanı Osman Demirgül, illere gönderdiği yazıda  “gelen ve denkliği olan her öğrenci kabul edilecek, hiçbir öğrenci geri çevrilmeyecektir. Kız ve erkek öğrenciler için imkânlar ölçüsünde ayrı okullar belirlenecektir.

Maddi imkânı yetersiz ve okullara uzak mesafede oturan çocukların servis ihtiyacı ve öğle yemeği bedelinin karşılanması için bakanlıkça kaynak sağlanacaktır. Konunun hassasiyetle takip edilmesi, iyi bir tanıtım yapılması imam hatip okullarına gelen öğrenci sayısının artırılmasına dönük tedbirlerin alınması müsterhamdır” denildi. Sendika.Org

yukarı çık
0
Paylaşım