Menu
RSS
Acemi Kasap' Bilançosu: Toplam 16 Bin Yaralı

Acemi Kasap' Bilançosu: Toplam 16 Bin Yaralı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca b...

Bayram Tatilinin İlk Günü: 24 Saatte 852 Trafik Kazası

Bayram Tatilinin İlk Günü: 24 Saatte 852 Trafik Ka…

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya,...

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz: Türkiye’de Örnek Bir Belediyecilik Yapacağız

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz: Türkiye’de Ö…

Antalya Büyükşehir Belediyesi’...

Antalya Büyükşehir Meclisi Toplandı: Mesut Kocagöz Alkışlarla Karşılandı

Antalya Büyükşehir Meclisi Toplandı: Mesut Kocagöz…

Antalya Büyükşehir Belediyesi ...

Kepez Belediye Başkanı Kocagöz Sonunda Hukuk Mücadelesini Kazandı ve Tahliye Oldu

Kepez Belediye Başkanı Kocagöz Sonunda Hukuk Mücad…

Antalya'nın Konyaaltı ilçesind...

Yeni Müfredat Boykot Edilecek: 11 Haziran’da Öğrenciler Okula Gönderilmeyecek

Yeni Müfredat Boykot Edilecek: 11 Haziran’da Öğren…

“Müfredatı Geri Çekin Platform...

Antalya Milletvekili Aykut Kaya CHP’ye Katıldı

Antalya Milletvekili Aykut Kaya CHP’ye Katıldı

CHP meclis gurubunda CHP Genel...

Prev Next

CHP’li Budak: 80 Bin Esnaf Kepenk Kapattı

CHP’li Budak: 80 Bin Esnaf Kepenk Kapattı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, AKP’nin iç ve dış politikadaki yanlışları nedeniyle ekonomide ciddi bir daralma yaşandığını, 80 bin esnafın kepenk kapatarak işsizler ordusuna eklendiğini belirterek, “Esnafın cenaze namazı kılınıyor, AKP seyrediyor” dedi.

Budak, Alman Parlamentosu’nun “Sözde Ermeni Soykırım iddiaları” ile ilgili kararını kınadığını belirtirken, kararının aynı zamanda AKP’nin dış politikadaki başarısızlığının kanıtı olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, esnafın sorunlarının araştırılması konusunda TBMM’de komisyon kurulması ile ilgili önerge üzerine TBMM Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı.

Konuşmasına Almanya Parlamentosu’nun “Sözde Ermeni Soykırımı İddiaları” ilgili kararını kınayarak başlayan Budak, “Alman Parlamentosu’nun kararını kesinlikle kabul etmiyoruz ve reddediyoruz. Almanya'nın kendi karanlık tarihinin bu kararın alınmasında etkili olduğunu ayrıca düşünüyorum.

Asla tasvip etmediğimiz ve etmeyeceğimiz bir karar olduğunu bir kez daha tekrarlıyorum ve şiddetle kınıyorum. Alman Parlamentosu’nun bu kararı, aynı zamanda, AKP hükümetlerinin dış politikadaki başarısızlığının bir aynası, bir kanıtıdır. Türkiye, haklı olduğu bir konuda, meclislerin tarih yazamayacağı konusundaki haklı tezini ne yazık ki milyonlarca yurttaşımızın yaşadığı Almanya gibi bir ülkede anlatamamıştır” dedi.

AKP AVM Sever

Esnafların Türkiye'de sosyal, kültürel ve ekonomik hayatın bel kemiği olduğunu ancak 2002 yılından bu yana esnafın kan kaybetmeye devam ettiğini kaydeden Budak, “Alışveriş merkezleriyle ilgili Türkiye'de inanılmaz bir vahşi kapitalizm yaşanıyor” dedi.

Esnafın taleplerinin yıllardır görmezden gelindiğini söyleyen Budak, “Esnafta inanılmaz bir kan kaybı yaşanıyor. AKP eliyle AVM’leri ve zincir marketleri koruyan düzenlemeler yapılıyor. 2005 yılında, Türkiye'de 4 gruba ait aşağı yukarı 2 bin civarında zincir market vardı, şu anda, Türkiye'de o, yine 4 ya da 5 gruba ait 12 bin zincir market ve AVM var.

Bunlar bir bakkalın, mahalle bakkalının bir sağına, bir soluna birer zincir market açarak esnafı da boğdu. TEPAV’ın bir araştırması var. Geçen yılın aynı dönemine göre 78 bin 542 yani yaklaşık 80 bin esnaf kepenk kapatmış. İşsizler ordusuna eklenmiş. Esnaf işsizliği ayrıca çok zordur.

Az önce Törenle dükkânını kapatan 70 yaşında bir amcanın haberi vardı, Yalova'da. Şimdi, bu tören aslında bir açılış töreni değil, kapanış töreni, cenaze töreni ve çoğalarak devam edecek bir tablodan bahsediyoruz” dedi.

Kredi Kullanan Esnaf Yüzde Bir

AKP’nin 1 Kasım seçimleri öncesinde esnafa sıfır faizli ve 5 yıl vadeli kredi vaadinde bulunduğunu kaydeden Budak, kredi kullanımının sınırlı kaldığını ve vadesinin de 18 aya düşürüldüğünü söyledi. Budak, “Sıfır faizli krediden yararlanan esnaf sayısı 28.405. Peki, Türkiye'deki esnaf sayısı ne? 1 milyon 707 bin. Neredeyse yüzde 1 kredi kullanabilmiş. Bu çok düşük bir rakam.

Esnaf bu şartlarda kredi kullanabilir mi? Kredi ve kefalet kooperatiflerine başvurduğu zaman bütün sicili ortaya dökülüyor. Eğer bir senedi protesto olduysa, eğer bir çeki yazıldıysa, eğer kredilerinde gecikme varsa sicili bozuk. Burada yapılması gereken, acilen, Kredi Garanti Fonu'nu bir şekilde devreye sokmak.

İkincisi bir sicil affı. Fakat sicil affı yapıldığı zaman Merkez Bankası’ndan kayıtlar siliniyor ama bankaların portföylerinde duruyor. Buraya da müdahale edilmesi gerekir” diye konuştu.

Turizm Ve İhracat Çöküyor

AKP’nin iç ve dış politikada “çok büyük hatalar” yaptığını, bunun Türkiye'ye ağır faturalar çıkardığını kaydeden Budak, şunları söyledi:

“Yanlış politikalar nedeniyle hem turizm ayağında hem ihracat ayağında çok ciddi bir çöküntü yaşanıyor. Irak, Suriye, Mısır pazarı kapandı. Orta Doğu'ya gidecek bütün yollar kapandı. Rusya ile yaşadığımız krizin maliyeti Türkiye'ye çok ağır olacak. Sadece Antalya'da 1 milyon 100 bin eksi yazmış bir turizm sektöründen bahsediyoruz.

Bunun çarpan etkisi aşağı yukarı 2,5 milyar dolardır. Rusya'daki eksi şu anda yüzde 98 ve hâlâ Rusya devleti sıkılaştırmaya devam ediyor. Toplamda 10-12 milyon civarındaki gelmeyecek olan turistin maliyeti Türkiye'ye çok büyük olacak. Sadece, Antalya değil, Muğla değil, Aydın, İzmir ya da Kapadokya ya da Denizli değil, bütün Türkiye etkilenecek.

Ciddi bir işsizlikle karşı karşıya kalacağız. Sadece Antalya'da 60-70 bin kişiden, Türkiye genelinde de 500 bin kişinin işsiz kalmasından bahsediyoruz. Büyük bir kâbustur. Bununla ilgili, bugüne kadar turizmle ilgili ya da diğer sektörlerle ilgili AKP’den Hükûmetten çok önemli bir adım atıldığını da görmedik.”

yukarı çık
0
Paylaşım