Menu
RSS

AÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr. Dursun Büyüktaş’tan Avrupa Birliği Proje Başarısı

AÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr. Dursun Büyüktaş’tan Avrupa Birliği Proje Başarısı

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Dursun Büyüktaş

Avrupa Birliği Horizon-2020 kapsamında 2020-2024 yıllarında yürütülecek “Akdeniz Bölgesinde Yenilikçi Sera Karar Destek Sistemi: Nesnelerin İnterneti (IoT) Tabanlı İklim Kontrolü ile Etkin Sulama, Gübreleme ve Zararlı Yönetimi (IGUESSMED)” adlı projenin Türkiye’de yapılacak araştırmalarının yürütücülüğünü üstlenmiştir. 

Projede, Prof. Dr. Ruhi Baştuğ, Prof. Dr. Ahmet Kurunç, Dr. Öğr. Üyesi G. Ece Aslan ve Dr. Öğr. Üyesi Cihan Karaca ise araştırmacı olarak yer almışlardır. Projenin koordinatörlüğünü İtalya’dan Dr. Alejandra Navarro Garcia yapmakta olup projede Türkiye’nin yanı sıra İspanya ve Tunus’tan da üniversite ve araştırma enstitüleri bulunmaktadır.

Projenin toplam bütçesi 1.597.700,00 Avro olup Akdeniz Üniversitesi’ne ayrılan bütçe ise 165.000,00 Avro olarak belirlenmiştir. Projenin halen Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde bulunan seralarda kontrollü koşullarda denemeleri devam etmektedir.

Söz konusu denemeler bittikten sonra, çiftçi koşullarında da elde edilen sonuçlar doğrulanarak proje sonuçları tüm tarım paydaşları ile paylaşılacaktır.

Şekil 1. Projede yer alan ülkeler.

Proje, Akdeniz bölgesindeki ticari seralarda toprakta ve topraksız ortamda yetiştirilen domates bitkisinde sulama ile gübrelemeyi etkin bir şekilde yönetebilen, bitki hastalık ve zararlılarını önleyebilen bir Karar Destek Sistemi (KDS) geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Bu yenilikçi sera karar destek sistemi, (i) sera üreticilerinin temiz ve düşük kaliteli (tuzlu) sularla yapılan sulama ve gübreleme yönetimini iyileştirmelerine yardımcı olacak (ii) sürdürülebilir ve entegre bir zararlı ve hastalık kontrolü ile kimyasal ilaç kullanımını azaltacak ve (iii) düşük maliyetli iklimsel algılayıcılarla

Akdeniz bölgesindeki mevcut seralarda iklimsel kontrolü artıracaktır. Karar destek sistemi, daha sağlıklı ve kaliteli üretim ve daha yüksek verim elde edilmesini sağlarken, gereksiz su kullanımını, bitki besin elementlerinin ve tarımsal ilaçların çevreye olan kayıplarını da azaltacaktır.

iGUESS-MED projesi, yalnızca toplanan iklim verilerini ve bitki sistemiyle ilgili temel bilgileri kullanarak verimli sulama ile gübrelemeyi yönetebilecek, hastalık ve zararlıları tahmin edebilecek ve domates seralarında iklimsel verimliliği iyileştirebilecektir.

Proje ile geliştirilecek karar destek sistemi, bilgisayarlar, tabletler veya akıllı telefonlar gibi kolay taşınabilir gerçek zamanlı veri görselleştirme araçları aracılığıyla çiftçilere bitkinin ihtiyaçları ve gerçek zamanlı öneriler hakkında geri bildirimler ve uyarılar sağlayacaktır.

Bu amaca ulaşmak için bitki, toprak ve iklimden alınan verilerin entegre edilmesiyle bitki su tüketimi hesaplanması için yeni modeller gerçekleştirilecek ve Entegre Zararlı Yönetimi kullanılarak hastalık ve zararlı risklerini değerlendirmek için tahmin modelleri geliştirilecektir.

Karar destek sistemi, sera üreticilerine daha iyi çalışma koşullarının yanında bitki sağlığı ve çevre kirliliğinin de azaltılmasını sağlayarak üreticiler ve tüketicilere faydalı olacaktır.

Şekil 2. Projenin çalışma şeması

yukarı çık
0
Paylaşım