Menu
RSS

Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin: Vaka Artışları Olacağından Endişeliyiz

Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin: Vaka Artışları Olacağından Endişeliyiz

Antalya’da sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılması ve 11 Mayıs Pazartesi Gününden itibaren birçok kısıtlamanın kaldırılıp AVM ve birçok işyerinin açılması karşısında Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin Salgınla mücadelenin boşa gitmesinden kaygı duyduklarını belirtti.

Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin yaptığı yazılı açıklamada 2.ci bir dalganın gelmesinden endişe duyduklarını ifade ederek şunları belirtti: !Covid-19 olguları dünyanın bir çok bölgesinde hem yeni olgu hem de ölüm sayılarında azalma göstermekte.

Ülkemizde de hastanelere başvuru ve yatan hasta sayılarında azalma, iyileşen hasta sayılarında artış görülüyor. Ancak bütün bunlara rağmen corona virüs pandemisi hala ciddiyetini koruyor.

Yani salgın henüz bitmedi ve önümüzdeki birkaç yıl Covid-19 olgularını görmeye devam edeceğiz. Üstelik yaşananlardan öğrendiğimiz önlemlerin erken kaldırıldığı durumlarda 2’nci dalganın gelmesi mümkün.

Alınan önlemlerin erken dönemde gevşetilmemesi gerektiği çeşitli bilim kurulu üyeleri ve uzmanlar tarafından ısrarla ifade edilse de önceliğin sermaye çevrelerinin baskısı ve ekonomide hareketlilik yaratma isteği yönünde olduğu anlaşılıyor.

“Normalleşme adımları” bayram sonrasında atılsın uyarılarına kulak asılmadı.  

Sağlık bakanı Covid-19 ile mücadelede ikinci ve yeni bir döneme geçtiğimizi açıkladı. “Kontrollü sosyal hayat” adı verilmiş. 11 Mayıs’ta alışveriş merkezleri, kuaförler ve berberler açılacak. 4 Mayıs 2020 tarihinden itibaren 7 ilde seyahat kısıtlaması kaldırıldı.

Futbol Federasyonu lig maçlarının oynanacağını açıkladı. Ardından Antalya Valiliği hafta sonu sokağa çıkma yasaklarını kaldırdıklarını duyurdu. YKS-LGS sınavları Haziran ayına çekildi, üniversiteler de bu dönemlerde açılabilir.   

Koronavirüs önlemleri kapsamında Antalya’da mayıs sonu otellerin açılmaya başlayacağı ve buna ilişkin hazırlık yapıldığı belirtiliyor. Uçuşların, otellerin açılmasının ardından başlayacağı, önce iç turizm sonra dış turizmin kademeli olarak canlandırılması planlanıyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından belirtilen hijyen kurallarına uyan oteller ve tesisler “korona sertifikası” alabilecek ve turizm sezonunda bu sertifikayı alan oteller hizmet verebilecek.

Seyahat kısıtlamasının kaldırılmasıyla ilk 2 günde Antalya’ya 6000 aracın giriş yaptığı söyleniyor. Antalya Valiliği hemen kısıtlaması olan illerden seyahat belgesi olmadan Antalya’ya giriş yapılamayacağını duyurdu.

Muğla Belediye Başkanı gelmeyin çağrısı yaparken, Burdur Valiliği il dışından gelenlere 14 gün karantina uygulanacağını açıkladı.

Biz yönetenlerden çok daha endişeliyiz. Toplumun virüs ile temasını artıracak bu gelişmeler yeni hastalık olgularında artış yaratabilir. Kısıtlamaların kaldırılması için sağlıklı kararlar verebilmek için salgın sürecinin başından itibaren söylediğimiz

şeffaf yönetime ve verilerin paylaşılmasına ihtiyaç var.

Sağlık Bakanlığı yeni olgu, test sonuçları ve ölümlerin bölgesel dağılımını, yaş ve cinsiyet gibi verileri kamuoyuyla paylaşmalıdır. Yeni enfeksiyonların önlenmesi için yaygın test yapılarak izolasyonun sağlanması gerekir.

Antalya’da bugüne kadar yapılan toplam test sayısı 7-8 bin civarında. Test kapasitesi ve uygulamasının artırılması gerekir. Sağlık çalışanları düzenli olarak tarama testlerinden geçirilmelidir. Kişisel koruyucu ekipmanların temini halen yetersiz.

Vatandaşların maskesiz sokağa çıkması yasaklanmışken halen nereden nasıl temin edileceği sorunları çözülebilmiş değil.

Bayram dönemindeki yaşanacak hareketlilik ve turizmin canlandırılması ile tatil ve eğlence aktivasyonlarının yaratacağı temas trafiği yeterince değerlendirilmiş midir?

Bütün bu işletmeler sertifika almış bile olsalar konaklama, yeme-içme, ulaşım, sağlık ve hijyen konusunda nasıl denetlenecekler?

Kısıtlamaların tedrici olarak kaldırılması, değerlendirmelerin yapılarak bir sonraki aşamanın belirlenmesi çok daha sağlıklı olmaz mıydı?

İkinci bir dalgaya ne kadar hazırlıklıyız?

Hastanelerimizin kapasitelerine ve sağlık çalışanlarının fedakarlıklarına güvenerek hastalık artışını göze mi alıyoruz?

Dünya Sağlık Örgütü’nün normalleşme sürecinin başlatılması ve uygulanmasında nasıl bir yol izleneceği ile ilgili önerileri var. Bunların dikkate alınmasını istiyoruz.

Covid-19 ile mücadelede önlemlerin erken dönemde gevşetilmesinin yaratacağı sonuçları ayrıntılı bir şekilde tartışmalı ve telafisi mümkün olmayacak sonuçlardan kaçınmalıyız.

Fiziksel mesafeyi korumak, maske kullanmak, hijyen kurallarına ve “evde kal” çağrılarına uymaya özen göstermeye devam edelim.

Buradan özveriyle çalışan, her türlü özen ve dikkati gösteren meslektaşlarımızı ve sağlık çalışanlarını kutluyor. Salgın döneminde kaybettiklerimizi saygıyla anıyoruz.

YAŞATMAK İÇİN YAŞAMAK İSTİYORUZ.”

yukarı çık
0
Paylaşım