Menu
RSS
Antalya’da Memur Sendikaları: İş Bırakıyoruz, 13 Ocak Pazartesi Yürüyüşü ve Mitinge Herkes Davetli

Antalya’da Memur Sendikaları: İş Bırakıyoruz, 13 O…

Yüzde 11.54'lük maaş zammına t...

Gönüllerden Sürgün Olmayın

Gönüllerden Sürgün Olmayın

Uzun zamandır Antalya gündemin...

Antalya Valiliğinden Manavgat’ta Yaşanan Felaket Hakkında Bilgi Verildi

Antalya Valiliğinden Manavgat’ta Yaşanan Felaket H…

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nü...

Büyükşehir Ekipleri Manavgat’ta Vatandaşın Yanında

Büyükşehir Ekipleri Manavgat’ta Vatandaşın Yanında

Antalya’nın Manavgat ilçesinde...

CHP Antalya İl Başkanı Kamacı: Tek Adam Rejiminin Yereldeki Uzantısı; Utanmadan İftira Atıyorsunuz

CHP Antalya İl Başkanı Kamacı: Tek Adam Rejiminin …

CHP Antalya İl Başkanı Nail Ka...

Prev Next

ATSO Başkanı Çetin: Antalya'da En Çok Şikayet, Trafik ve Yollar

ATSO Başkanı Çetin: Antalya'da En Çok Şikayet, Trafik ve Yollar

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) Kasım ayı Meclis toplantısı ATSO Meclis Salonu'nda yapıldı. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'ın konuk olduğu toplantıda ATSO Başkanı Davut Çetin, ülke ve kent ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomide çalkantılı günler yaşandığını belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, Amerika'da Trump'un başkan seçilmesiyle birlikte enflasyon ve faiz artışı beklentisinin yükseldiğini, Avrupa'nın önemli ülkelerinde ise seçim belirsizliği döneminin başladığını söyledi. Türkiye'de ise ihracatta ve sanayi üretimindeki düşüşün negatif büyüme korkusu yarattığını anlatan Çetin, turizm gelirimizdeki düşüşün 8 milyar doları bulduğunu açıkladı.

DÖVİZ ARTIŞI TÜRKİYE'Yİ FAKİRLEŞTİRİYOR

Siyasi gelişmeler ve Avrupa Birliği ile ilişkilerin de tedirginliği artırdığını belirten Davut Çetin, son haftalarda dünyada en çok değer kaybeden paralar arasında Türk Lirası'nın başa güreştiğini kaydetti. Çetin, “Dövizde bu kadar sert yükseliş ekonomide durgunluğu ve tahsilat sorununu artırmakta, ayrıca ihracat da çok artmadığı için Türkiye'yi fakirleştirmektedir.

Bu gidişat böyle devam ederse 2017 sonunda kişi başı milli gelirimiz 8 bin 700 dolar olur" dedi.

EKONOMİDE GÜVEN SORUNU

Ekonomi yönetiminde koordinasyon sorunu olduğunu da vurgulayan Çetin, “Ekonomiyle ilgili 6-7 bakanımız ve ayrıca danışmanlar ayrı ayrı demeçler veriyor. Sayın Başbakan Koordinasyon Kurulu'nu topladı ve 'Merkez Bankası tedbirler alacak' diye açıklama yaptı.

Fakat ardından Ekonomi Bakanımız, 'Müdahaleye gerek yok' diyerek farklı konuştu. Sayın Mehmet Şimşek tweet atarak herkesi uyarmaya başladı. Koordinasyon Kurulu'nun tekrar toplanacağı açıklandı, bugün sabah son anda iptal edildi. Son açıklamalar güvensizliği iyice artırdı. Bir ülkenin Merkez Bankası'na güven duyulmazsa parasına da güven olmaz" dedi.

GÜNLÜK SOSYAL HAYATTAN ÖRNEKLER

Ekonomide ciddi bir güven sorunu olduğunu dile getiren ATSO Başkanı, buna rağmen Türkiye'nin başka konularla uğraştığını belirterek, çocuk yaşta kızlarla evlendikleri için tutuklananların tahliyesini sağlayacak önerge, Ümraniye'de öğrencisine dayak atan öğretmen, şort giydiği için saldırıya uğrayan kadın, sivil polislerin AVM güvenlik görevlisine feci dayağı gibi olayları buna örnek gösterdi.

Bu olayları günlük sosyal hayatın görüntüleri olarak gösteren Çetin, “İnsanların sakinleşmesi, huzurlu olması için herkesin çaba harcaması gerekli" uyarısında bulundu.

BAŞKANLIK MESELESİ EKONOMİYİ ETKİLİYOR

Ekonomiyi etkileyen, belirsizlik yaratan bir diğer konunun da anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi meselesi olduğuna dikkat çeken Çetin, “Anayasa bütün ulusun ortak sözleşmesidir. Türkiye gibi, kurumların zayıf olduğu ülkelerde anayasanın toplumun bütün kesimlerini içine alan bir uzlaşmaya dayanması önemlidir.

Fakat Türkiye'de fikir tartışması yapılmıyor. İki, üç lideri televizyonda bir konuyu tartışırken görmeyeli yıllar oldu. Oysa 1980'lerde bile liderler televizyonda birlikte tartışırlardı. Biz artık fikir tartışması yapmıyoruz, kişileri tartışıyoruz. Kişileri tartışmayı bırakmamız gerekir, kişiler değil, kurumlar önemlidir" dedi.

KÖTÜ BİR YILI UĞURLAYACAĞIZ

Antalya olarak 2016'yı kötü bir yıl olarak uğurlayacağımızı da anlatan Davut Çetin, kent ekonomisini şöyle özetledi:

“2016'yı, geçen yıla göre 4.5 milyon düzeyinde turist kaybıyla tamamlıyoruz. Son bir yılda ÖTV tahsilatımız yüzde 12 azaldı. Ekim ayında karşılıksız çek tutarının toplama oranı yüzde 8.2'ye çıktı. Bu oran Türkiye ortalamasının iki katı.

KDV'de tahakkuk-tahsilat oranımız yüzde 30. Alacak- tahsilat oranımız yüzde 25-30 arasına düştü. Domates ihracatında geçen yıla göre 110 milyon dolar düşüş yaşadık. Bu yıl 10 ayda Antalya tarımında enflasyon oranı eksi yüzde 10'dur.

Ürünün bol olduğu nisan ve mayıs ayında ortalama fiyat düşüşü yüzde 40 oldu. Böylece tarım sektörümüzde gelir kaybımız 1.5 milyar liraya ulaştı. Aylardır söylüyoruz, bu kadar fiyat düşüşü karşısında üreticinin durumuna bakılmalıydı. Fakat maalesef Türkiye'nin gündemine bu konular bir türlü girmiyor."

EN ÇOK ŞİKAYET TRAFİK VE YOLLAR

ATSO bünyesindeki meslek komitelerinden en çok şikayet aldıkları konuların trafik ve yollar olduğunu dile getiren ATSO Başkanı Çetin, “Yol çalışmalarından, bozuk asfaltlardan ve kent içinde trafik tıkanmasından yakınmalar çok artmıştır.

Köprülü kavşaklar çevre yolunda trafiği kolaylaştırdı, ama kente girişler ve kent içindeki sorunlar devam ediyor. Otomobil sayısı artıyor, ama otomobilde henüz 450 bin civarındayız. Antalya nüfusuna ve turizmine göre önümüzdeki yıllarda otomobil sayısı 700-800 binlere çıkacaktır.

Bu sayılara çıkarsak mevcut durumda trafik felç olur. En önemli çözüm insanları toplu taşımaya, bisiklete özendirmek ve tramvay, hatta metro ağı planlamaktır. Ama yine de yeni yollar açılmadan olmaz" dedi.

İKİ BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI

İşadamlarının konuğu olan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ise belediye olarak iki farklı bakış açısıyla hizmet verdiklerini ve bunların temel belediyecilik hizmetleri, sosyal belediyecilik hizmetleri olarak ayrıldığını söyledi. Bu iki başlık altında hayata geçirdikleri projeleri anlatan Ümit Uysal, Antalya'nın iki ana sektörü turizm ve tarıma ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Kıyılarımızdaki kitle turizmi dışında turizmin çeşitlendirilemediğinden örnek veren Uysal, anayasal tartışmalar ve terör belası gibi olaylar olmasa belki bugün Termesos gibi değerleri yılda 1 milyon turistin ziyaret edebileceği duruma getirmenin mümkünken yapılamadığını anlattı.

Türkiye çok renkli bir ülke olmasına rağmen bunun turizmde paraya çevrilemediğini kaydeden Uysal, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hiçbir dönemde planlı çalışan ve sektöre dokunan bir bakanlık olamadığını da dile getirdi.

Uysal, tarımda da üretici birlikleri, kooperatiflerin hep farklı ideolojik çağrışımlar yaptığından dolayı hiç dikkate alınmadığını, arazilerin bölündükçe bölündüğünü ve paramparça tarımsal bir yapının ortaya çıktığını dile getirdi. Antalya tarımının Türkiye tarımının 20-30 yıl önünde olduğunu belirten Uysal, gerekli planlamaların yapılamadığını da söyledi.

yukarı çık
0
Paylaşım