Antalya Domatesi Avrupalı Olacak
- Yazan Haber Kaktus
AB ile Gümrük Birliği anlaşmasının tarım ürünlerini de kapsayacak şekilde iyileştirilmesi için atılan adımlar ihracatçıları sevindirdi.
Avrupa Birliği'nden Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasının güncelleştirilmesi yönünde beklenen adım geldi. Mevcut haliyle sadece sanayi ürünlerini kapsayan geleneksel Gümrük Birliği anlaşmasının mevcut AB-Türkiye ticari ilişkilerini tarım ürünlerini de kapsayacak şekilde iyileştirilmesi gündemde.
Gelişme Türkiye'nin tarımsal ihracat şampiyonlarından Antalya'da tarım sektörünü umutlandırdı. Antalya'da üretilen sebze ürünlerine Rusya'nın getirdiği ihracat yasağı henüz kalkmazken, tarım sektörü Rusya'da kaybettiği pazar payını Avrupa'da telafi etmeyi umut ediyor.
Orta Vadede Artar
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, tarım ürünlerinin Gümrük Birliği kapsamında değerlendirilmesinin ihracata orta vadede artış getireceğini söyledi. Tarımsal ürünlerin Avrupa'ya ihracatında birçok ürün grubunda dönemsel engeller çıkarıldığını anlatan Satıcı, "Normalde engel yok.
Ancak belli ürünlerde fiyatlardaki dengelere göre gümrük vergileri geliyordu. Özellikle Türkiye'nin fiyat avantajı yakaladığı dönemlerde domates başta olmak üzere çeşitli yaş sebze ve meyve ürünlerine ek gümrük vergileri geliyordu.
Bu durum rekabet konusunda Türk ihracatçısını zorluyordu. Bunun aşılması, özellikle fiyat avantajı yakalandığı dönemlerde ihracatın önünü açar" ifadelerini kullandı.
Artış Kalıcı Olur
Uçak krizi nedeniyle Rusya'nın sebze ve meyve ihracatına yasak getirmesiyle Avrupa pazarına ağırlık verdiklerini hatırlatan Satıcı, "Almanya başta olmak üzere Avrupa'ya olan ihracat kapasitesini artırmıştık. Gümrük Birliği anlaşmasının genişlemesi, Avrupa pazarında bu artışın kalıcı olması için önemli bir avantaj sağlar" şeklinde konuştu.
Satıcı, Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak tarım ihracatı gerçekleşen 10 sektörde Gümrük Birliği anlaşmasının genişlemesinin avantaj ve dezavantajlarını ortaya koyan analizler yaptırdıklarını, sektörlerin beklentilerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sunacaklarını açıkladı.
Gümrük Birliği anlaşmasının tarımsal ürünleri de içine alarak genişlemesinin orta vadede ihracatı arttıracağı gibi, uzun vadede üretim kalitesine olumlu katkı sunacağını savunan Satıcı şöyle konuştu: "Avrupa ile tarımda entegre olmak, rekabetçiliğin artmasıyla üretim kalitesinin yükselmesine destek olacak. Üretici ve tüketicinin kalite standardı yükselecektir."
İç Pazarda Rekabet Riski
Satıcı, bu geçiş sürecinde Türkiye'deki üreticilerin de korunması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye'nin ihracatçı olduğu gibi 81 milyonluk nüfusuyla önemli bir pazar olduğunu da ifade eden Satıcı, "Türkiye'yi Avrupalı ürünlerin pazarına açıyoruz.
Bu durumda rekabetçi olmayan, kalite standardı olmayan üreticiler zarar edecektir. Üretici ve ihracatçıları rekabetten korumak için önlemler almak gerekecektir. Karşılıklı mutabakatlar gerçekleştirilerek sektörlerimizi koruyacak bir yapı oluşturulmalı" dedi.
Türkiye Bastırıyor
29 Kasım 2015 tarihinde Türkiye ile AB arasında yapılan zirvede 2016 yılı sonlarına doğru Gümrük Birliği'nin güncellenmesine ilişkin hazırlık çalışmalarının tamamlaması ve resmi müzakerelere başlanması kararlaştırılmıştı.
Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, "Gümrük Birliğinin mevcut Avrupa Birliği-Türkiye ticari ilişkilerini yansıtarak iyileştirilmesi tüm taraflara önemli ekonomik fayda sağlar" ifadesi yer aldı. Türkiye ile AB arasında Gümrük Birliği görüşmelerine yakın zamanda başlanması bekleniyor.