MÜSİAD Bölgesel İş Geliştirme Toplantısı Antalya’da Yapıldı
- Yazan Editör
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Sektör Kurulları ve İş Geliştirme Komisyonu organizasyonuyla gerçekleştirilen Bölgesel İş Geliştirme Toplantılarından beşincisi, MÜSİAD Antalya şubesinin ev sahipliğinde yapıldı. Bölgesel İş Geliştirme Toplantısına 15 farklı şehirden 2220 üye katıldı.
Programa, MÜSİAD Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Alipınar Topdaş, MÜSİAD Sektör Kurulları ve İş Geliştirme Komisyonu Başkanı Mahmut Asmalı, Antalya Valisi Muammer Türker, MÜSİAD Antalya Şubesi Başkanı Resul Lekesiz, MÜSİAD Sektör Kurulu Başkanları ve üyeleri ile davetliler katıldı.
‘Krizleri Fırsata Çevirmeliyiz’
MÜSİAD Antalya Şubesi Başkanı Resul Lekesiz, programın açılış konuşmasında son zamanlarda Rusya ile yaşanan olumsuz durumlardan en fazla tarım ve turizm şehri olan Antalya’nın etkilenmesine rağmen bu olumsuz durumun mevcut potansiyeli görmezden gelmesine engel teşkil etmediğini belirtti. Kriz zamanlarının aynı zamanda fırsat zamanları olduğuna değinen Lekesiz, tüm bu olumsuz durumdan sağlıklı bir çıkış yolu bularak krizi fırsata çevirmek gerektiğini söyledi.
‘5. Bölgesel İş Geliştirme Toplantısını Antalya’da Gerçekleştiriyoruz’
MÜSİAD Sektör Kurulları ve İş Geliştirme Komisyonu Başkanı Mahmut Asmalı, MÜSİAD Sektör Kurulları ve İş Geliştirme Komisyonunun sanayi ve ticari faaliyetler içerisinde bulunan MÜSİAD üyelerinin ticaretlerini geliştirmeye yönelik dinamik ve çözüm odaklı faaliyetlerde bulunduklarını ifade etti. MÜSİAD Sektör Kurullarının 15 farklı sektörden oluştuğunu dile getiren Asmalı, sektör kurullarının ortak girişimiyle bugün 5. Bölgesel İş Geliştirme toplantısını Antalya’da gerçekleştirdiklerini belirtti.
‘MÜSİAD Üyeleri Türkiye Ekonomisinin Yüzde 20’sine İstihdam Sağlıyor’
MÜSİAD Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir, programın açılış konuşmasında 46 bin iş yeri ile temsil edilen MÜSİAD'ın 1milyon 600 bin kişiye istihdam sağladığını, Türkiye ekonomisinin yüzde 20'sine denk gelen bir iş hacmine sahip olduğunu söyledi.
Bölgesel iş geliştirme toplantılarının iş bağlantıları kurulması açısından önemli olduğuna dikkat çeken Özdemir, bu toplantıların sürekli geliştirilerek devam ettirildiğini kaydetti.
‘7 Haziran Sonrası Türkiye’de Kötü Bir Atmosfer oluşturulmaya Çalışıldı’
7 Haziran seçiminden sonra Türkiye'de özellikle kötü bir atmosfer oluşturulmaya çalışıldığını belirten Özdemir, “Türkiye'nin kredi notunun düşürülmesiyle bir kaos oluşturularak ülke yönetiminin sürdürülemez bir ortama sürüklenmesi istendi. Ancak bunlara rağmen Türkiye ekonomisi 2015'in üçüncü yarısında bile yüzde 4 oranında bir büyüme sergiledi” dedi.
‘Önümüze Daha Güvenle Bakabileceğimiz 4 Yılımız Var’
Bu yıl için de umutlu olduklarını kaydeden Özdemir, “Üyelerimizle yaptığımız anketlerde, 2016'nın geçen yıldan daha iyi olacağına dair önemli işaretler aldık. Önümüze daha güvenle bakabildiği1miz bir 4 yıl var. Yeni açıklanan paketlerle ülke ekonomisinin daha iyi olacağına inanıyoruz” diye konuştu.
‘Sıkıntıları Yapısal Değişikliklerle Aşacağız’
Antalya Valisi Muammer Türker ise yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisine Antalya'nın turizm ve tarımsal alanda yaptığı katkıya değindi. Bu sektörlerdeki en önemli partnerlerinin Rusya olduğunu söyleyen Türker, “Rusya ile yaşanan krizden en fazla etkilenen Antalya oldu. Tatil rezervasyonlarının yapıldığı bu dönemde, geriye doğru bir gidiş olduğunu görüyoruz. Ülke olarak bu sorunları aşacak tecrübe ve güce sahibiz.
Bu sıkıntıları yapısal değişikliklerle daha da güçlenerek aşacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu. MÜSİAD'ın ülke ekonomisinin önemli köşe taşlarından olduğunu ifade eden Türker, ekonomiyi büyütmek için gerçekleştirilen bölgeler iş geliştirme toplantılarını önemsediğini sözlerine ekledi.
‘Süleyman Orakçıoğlu Tecrübe Paylaşımında Bulundu’
Bölgesel İş Geliştirme Toplantısı açılış programının ardından, Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, katılımcılarla iş tecrübelerini paylaştı. Orakçıoğlu, pazarlamanın önemine vurgu yaptığı tecrübe paylaşımında, marka oluşturmanın belli bir aşamadan geçmesi gerektiğini dile getirdi. Kendi markasını sıfırdan oluşturduğunu söyleyen Orakçıoğlu konuşmasına şu şekilde devam etti:
“ 1986 yılında mastır yapmak için Anadolu’dan İstanbul’a geldim. Okul zamanları dışında arkadaşlarımın iş yerlerinde zaman geçirdim. Bir iş hanının 3. katında kolayca bulunamayacak 8 metrekare bir dükkân kiraladım. İşe ilk olarak pantolon satarak başladım. Bulunduğum handa herkes aynı ürünleri satmaktaydı. Önemli olan farklılıklar yaparak aynı ürünü pazarlayabilmekti.
Ürünü değerli hale getirmek gerektiğini düşündüm ve kapalı çarşıdaki dericilerden deri parçalarını alıp pantolonların kemer kısımlarına dikerek aynı ürüne farklılık katarak pazarlama yolunu seçtim. Dükkâna gelen müşterilerin ilgisini çekmeye başladı ve elimde sermaye olmadan 7 bin sipariş aldım. Sipariş vermek isteyenlerden yüzde 30 ile 40 kaparo almaya başladım elimde ürünüm yokken sermayem oldu.
Üretmeye başladım, bir gün Anadolu’dan gelen bir müşterim bu pantolonlar nerede satıyor diye sorunca kafamda hemen bir ışık belirdi. Ürünüme referans olarak gösterebileceğim yerler olması gerektiğinin farkına vardım. Dönemin en ünlü mağazalarına gidip ürünlerimi birazda zorlanarak bıraktım. Ürünlerim oralarda da satmaya başladı. Gelen müşterilerime referans olarak göstermeye baladım. Başlangıç yapmak çok önemli ama zor oluyor.”
Tecrübe paylaşımının ardından günün anlam ve önemine dair programa katılanlara hediyeler takdim edildi. Kurdele kesimiyle iş geliştirme toplantısı başladı.