Menu
RSS

Göller Yöresi'nin Misafir Flamingoları

Göller Yöresi'nin Misafir Flamingoları

Göller Yöresi'nin her yıl değişmeyen misafirleri flamingolar bu yıl yine Burdur'da Yarışlı Gölü'ne geldi. Geçen yıl Yarışlı Gölü etrafındaki 50'nin üzerinde mermer ocağı nedeniyle Akgöl'e giden flamingolar, bu yıl Akgöl'ün suyu kuruyunca yeniden Yarışlı'ya döndü. 

Burdur’un Yeşilova İlçesi’nde bahar döneminde her yıl binlerce flamingonun uğradığı Yarışlı Gölü’nün etrafındaki mermer ocakları nedeniyle geçen yıl hiç flamingo gelmemişti. Bu yıl ise geçen yıl konakladıkları Akgöl’ün kuruması nedeniyle sadece 600-700 flamingo, Yarışlı Gölü’ne geldi.

Türkiye’nin en önemli kuş göç yolu üzerindeki bölgede Tefenni, Karaman ve Yeşilova ilçelerinde neredeyse bütün dağları saran mermer ocakları, bölgede yeraltı su kaynaklarından tarımsal faaliyetlere birçok alanda zarara yol açıyor.

Mermer ocakları, Salda, Yarışlı, Burdur Gölü ve Akgöl gibi birçok gölü uğrak yeri olarak kullanan flamingo, akçabalıkçıl, dikkuyruk gibi çok sayıda göçmen kuş türü için de tehlike oluşturuyor.

GÖLLER İNSAN ELİYLE KURUTULDU

Flamingo gözlemi için her yıl Yarışlı Gölü'ne gezi düzenleyen Patika Grubu kurucusu ve orman yüksek mühendisi Nusret Yakışıklı, Yarışlı Gölü'nde güzel fotoğraflar gördüklerini anlattı. Madalyonun bir de diğer yüzü olduğuna dikkat çeken Yakışıklı, şöyle dedi:

“Onlar bizim misafirlerimiz. Afrika'dan Sibirya'ya giderken ve dönerken Anadolu'nun semalarından geçmek ve sodalı göllerimizde konaklamak zorundalar. Eski zamanlarda Akdeniz ardı coğrafyada, Muğla'dan Konya'ya kadar uzanan 'Göller Bölgesi' denilen bir diyar vardı.

Son 50 yılda ekilecek başka yer yokmuş gibi tahıl yetiştirmek için göllerin yüzde 90'ı insan eliyle kalkınma, gelişme adına kurutuldu. Şimdilerde bu kurutulmuş göl yataklarında beş para etmez buğday ve arpa ekiliyor.

Bir kamyon buğdaya dört akıllı telefon ancak satın alınabiliyor. Bu bölgenin gölleri insan eliyle kurutuldu ama adı hala 'Göller Bölgesi' diye anılmakta."

yukarı çık
0
Paylaşım