Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

Tekstil Firmalarının Geçmeyen 'Moda'sı Türkiye'de: Çocuk İşçiler

Tekstil Firmalarının Geçmeyen 'Moda'sı Türkiye'de: Çocuk İşçiler

Londra merkezli bir insan hakları örgütü, Türkiye'deki 38 şirketi "çocuk işçiliği" ekseninde araştırdı. Sonuç; Türkiye'de üretim yapan büyük tekstil firmaları, Suriyeli çocuk emeğini acımasızca kullanıyor.

Büyük tekstil şirketlerinin Türkiye'deki fabrikalarında Suriyeli çocuk emeğini kullanması, uluslararası araştırma kurumlarının dikkatini çekti.

İş ve İnsan Hakları Kaynağı Merkezi, şirketlerin çocuk emeği istismarının Türkiye'de bir salgın halini aldığını vurguladı.

Düşük ücretler, tehlikeli iş koşulları ve çocuk emeğinin Türkiye'deki hazır giyim sektörünü işgal ettiğini belirten kurum, Türkiye'de 38 büyük firma hakkında araştırma yürüttü.

Londra merkezli kurumun direktörlerinden Phil Bloomer, mültecilere dönük saygın bir yaklaşımın ahlaki bir zorunluluk olduğunu, büyük şirketlerin bu konuda diğerlerine öncülük etmesi gerektiğini söyledi.

Yarısından fazlası 18 yaşın altında yaklaşık 3 milyon Suriyeli, ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye göç etti. Suriyelilerin çok büyük bir bölümü, yıllık 17 milyar dolarlık ticari hacme sahip hazır giyim şirketlerinde, ucuz emek gücü olarak, güvencesiz koşullarda çalıştırılıyor.

BBC Panorama, Marks and Spencer ve internet üzerinden satış yapan ASOS gibi markaların çocuk işçi çalıştırdığını iddia etmiş, Marks and Spencer sözcüsü ise bir kanıt olmadığını söyleyerek iddiaları reddetmiş, ASOS yorum yapmaktan kaçınmıştı.

Taşeron Şirketler Çocuk Emeğini Gizlemenin Bir Yolu

İş ve İnsan Hakları Kaynağı Merkezi'nin araştırmasında; ASOS, C&A, H&M, KiK, LC Waikiki, Primark, New Look, Next ve Otto Group'ta çocuk emeği sömürüsüne dönük kanıtlar bulundu.

Öte yandan Next, New Look ve Mothercare markalarının, çalışma izni olmasa dahi Suriyeli sığınmacılara asgari ücret ödemesinin gündemde olduğu dile getirildi. Bu iddiaya dair atılan somut bir adım ise yok.

Markaların taşeron şirketlerle çalışması, emek sömürüsüne dönük denetimlerin yapılmasını güçleştirirken, neredeyse tüm markalar üçüncü dereceden taşeron şirketlerle çalışıyor.

Kurumun çalışmasında, Gerry Weber, Lidl, Mexx, New Yorker, River Island ve Sainsbury soruları yanıtlamazken, Arcadia, Burberry, s.Oliver, SuperGroup, VF Corp ve Walmart ise çok kısa yanıtlarla anketi geçiştirdi.

Bu yılın Ocak ayına kadar, Suriyeli sığınmacılara çalışma izni verilmemişti. İlgili fabrikalarda çalışan Suriyelilerin büyük bir bölümünün ise, çalışma izni yine de yok.

Öte yandan yasalara göre Türkiye'de, 15 yaşından küçük çocukların çalışma izni bulunmuyor. Kaynak: SoL

yukarı çık
0
Paylaşım