Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

793 Metre Uzunluğundaki Mağarayı Diş Fırçasıyla Temizliyorlar

793 Metre Uzunluğundaki Mağarayı Diş Fırçasıyla Temizliyorlar

Zonguldak’ta, bir grup gönüllü çevreci, 793 metre uzunluğundaki İnağzı Mağarası’ndaki çöpleri toplayıp siyaha dönen sarkıt, dikit, sütün, örtü ve duvar damlataşları diş fırçasıyla temizlemek için çalışma başlattı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün talebi üzerine kentteki 19 mağarada

inceleme yapan Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü uzmanları, İnağzı Mağarası’ndaki kirliliğe dikkat çekti.

Raporda turizm açısından son derece uygun olan mağaranın bakımsızlık nedeniyle tahrip edilip kirletildiği, ayrıca mağarada kanalizasyon atıklarının olduğu belirtildi. Yapılan incelemede 1987 yılından itibaren mağaraya kanalizasyon verildiği belirlendi.

Mağaraya 2010’dan itibaren atıksu verilmesi önlense de temizlenmesi ve turizme kazandırılması konusunda herhangi bir çalışma yapılmadı.

Genişliği 5 ve 12 metre, yüksekliği 4 ve 8 metre arasında değişen 793 metre uzunluğunda, sarkıt, dikit, sütün, örtü, duvar damlataşları ve damlataş havuzları ile kaplı mağara kaderine terk edildi.

Bir grup gönüllü çevreci, İstanbul’da faaliyet gösteren özel bir estetik, ağız, diş ve çene cerrahisi firması ile işbirliğinde mağarada temizilk çalışması başlattı.

Gönüllü çevreciler, 5 Haziran Dünyü Çevre Günü kapsamında mağaradaki çöpleri toplayıp siyahlaşan sarkıt, dikit, sütün, örtü, duvar damlataşları ve damlataş havuzları diş fırçasıyla temizlemeye çalıştı. Çevrecilerden Engin Zaman, "Projemizdeki amaç kanalizasyon verilmesi sonucu mağarada oluşan bu kirliliği gidermektir.

Ağızdaki dişleri nasıl temizliyorsak, diş fırçalarının yardımıyla mağaradaki kirlilikleri de temizleyeceğiz. Biz bu kirliliği yaptık, bundan sonraki kuşaklar görmesin istiyoruz. Böylece mağaranın turizme kazandırılmasını sağlayabiliriz" dedi.

Firma yöneticisi Mustafa Sökmen ise "Sosyal sorumluluk projesi olarak sadece kişilerin sağlığını değil doğanın dişlerini, sağlığını yerine getirebilmek adına adım atmak istedik. Bu bizler için bir fırsattır. Ülkemizde bu ve buna benzer bu ayıplar umarım düzelir” dedi.

Proje kapsamında 15 gün süresince 4 kişilik ekiple mağaranın temizlenmesi planlanıyor.

yukarı çık
0
Paylaşım