Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

Geri Dönüşüm Malzemesinden Heykel ve Aksesuar Yaptı

Geri Dönüşüm Malzemesinden Heykel ve Aksesuar Yaptı

Antalya’da geri dönüşüm (driftwood) sanatçışı Adnan Ceylan, doğadan koparak, nehir yollarıyla sürüklenerek bir araya toplanan odun ve ağaç parçalarından çeşitli heykel ile ev aksesuarları yapıyor.

Dünyada driftwood sanatı yapan sayılı kişiden biri olan Adnan Ceylan, harabe bir köy evindeki ağaçlardan masa ve sandalye, 1880'lerde Fransızlar tarafından Karadeniz'deki kömür madenlerinde kullanılan kömür vagonundan masa, 1920'lerde kullanılan Alman varilinden bar, 1900'lere ait bir matbaa makinesinin dişlilerinden dekoratif saat, kurumuş sedir ağacından at ve kartal heykelleri gibi çok sayıda eser meydana çıkardı.

Türkiye'nin ünlü isimleri ve iş adamlarının ev dekorasyonları için özel sipariş verdiğini, birçoğunun da özel üretimlerinden aldığını belirten Ceylan, "Yaşanmışlık izleri olan eski eşyalar ve ağaçları eserlerimde kullanıyorum.

Amacım insan emeğine ve doğaya saygı uyandırmak. Modern malzemeyle seri üretilen pahalı eşyalar yerine doğal ve basit malzemelerden yapılmış objelerle insanın temel ihtiyaçlarının karşılanabileceğini göstermek istiyorum.

Doğaya ve geçmişe saygı duyan herkese biraz yaratıcı çaba, doğal malzemelerle ev eşyaları veya suda sürüklenmiş ağaç dalları gibi basit malzemeleri kullanarak çok değerli objeler yapılabileceğini göstermenin mutluluğunu yaşıyorum" diye konuştu.

Sedir Ormanında Adım Adım Parça Arıyor

Adnan Ceylan, kimi zaman bir at, kimi zaman bir kartal olarak karşımıza çıkan tasarımların, uzun ve meşakkatli bir yolculuğun ürünü olduğunu söylüyor. “İşin özünde insan eli değmemiş doğanın ruhunu taşıyan odun parçaları var" diyen sanatçı, uygun parçaları bulabilmek için sedir ormanlarında arama yaptığını anlatıyor.

Ceylan, son tasarımlarından birinin ise boğa heykeli olduğunu aktardı. Boğanın tasarımında kullanmak için 2 bin 500 metredeki sedir ormanlarından ölmüş ağaçların parçalarını topladığını belirten Ceylan, "Orman Bölge Müdürlüğü'nden aldığım özel izinle sadece ölmüş veya uzun süre önce yıkılmış ağaçların parçalarını topluyorum ve heykelimi yapıyorum" dedi.

Bir Tasarım 2.5 Ayda Bitiyor

Driftwood sanatında işin sırrının 'doğru parçayı doğru yere koymak' olduğunu kaydeden Ceylan, “Ağaç parçasını kesinlikle bütüne uydurmak için yontmamak gerekir. Çünkü doğanın şekil verdiği o parçaya insan eli değerse büyü bozuluyor. Bir tasarımın tamamlanması yaklaşık 2.5 ay sürüyor" diye konuştu.

Eser Fiyatları 150 Tl İle 180 Bin Tl Arasında

Adnan Ceylan'ın atık sedir ağacından yaptığı ve 200 kilo ağırlığındaki dev at heykelinin fiyatı 125 bin lira. Yine sedir ağacı dalları ve kabuklarından yaptığı boğa heykelinin fiyatı 180 bin TL, dev kartal heykeli ise 25 bin lira.

Suda sürüklenmiş ağaçlardan yaptığı küçük at heykeli 8 bin 500 lira olan eserler arasındaki Sibirya'dan gelen mazel ağacı, 1880'lerde Fransa'da yapılmış kömür vagonu ve Fransa'da Serra Palace Oteli'nde kullanılmış eski pirinç ve el yapımı sandalyelerden oluşan ve bir heykeli andıran masa ise 95 bin lira.

1920'lerde Almanlar tarafından yapılan varilden küre şeklinde, 7 bin 500 lira değerinde bar yapan Ceylan, Piri Reis'in haritasını da deri üzerine birebir oranında uygulamış.

yukarı çık
0
Paylaşım