Menu
RSS
Antalya’da On Binler Tek Yürek Oldu, Sel Oldu Aktı

Antalya’da On Binler Tek Yürek Oldu, Sel Oldu Aktı

Antalya, 19 Mayıs Atatürk'ü An...

Antalya'da Ulaşım Ücretine Yüzde 33 Zam Geldi: Tam Ücret 20 TL’ye Yükseldi

Antalya'da Ulaşım Ücretine Yüzde 33 Zam Geldi: Tam…

UKOME Genel Kurulu’nda alınan ...

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri: Taksime Ve Taksime Yürümek İsterken Tutuklananlara Sahip Çıkıyoruz!

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri: Taksime Ve Taks…

1 Mayıs’ta Taksim’e yürümek is...

Meteorolojik Uyarı: Antalya'nın Doğu İç Kesimlerinde Kuvvetli Yağış Bekleniyor!

Meteorolojik Uyarı: Antalya'nın Doğu İç Kesimlerin…

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü...

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Prev Next

İstihdam Savaşında Mehteran Oldular

İstihdam Savaşında Mehteran Oldular

Antalyalı bir grup engelli gencin oluşturduğu Kepez Belediyesi Engelli Vakfı Mehteran Takımı, gösterileriyle istihdam edilmeye hazırlandı. Fiziksel ve bedensel engelli 3’ü yetişkin 20 Antalyalı, kurdukları Kepez Belediyesi Engelli Vakfı Mehteran Takımı ile istihdam edilmeye hazır hale geldi.

Hayatlarını bir kenarda geçirmek yerine kendi ihtiyaçlarını kendilerinin karşılayabileceği bir iş hayali kuran 4’ü kız 17 genç, Antalya Kepez Meslek Eğitim Kursları’nda (AKMEK) aldıkları eğitimlerle birbirleriyle uyumlu olarak davul, zil, kös çalmayı öğrendi.

Yetişkin Mehterbaşı Ve Zurnacılar Da Engelli

Aralarında down sendromlu çocukların da olduğu takımın ağabeyliğini, yüzde 86 görme engelli olan mehterbaşı Ali Uşaklı, görme engelli zurnacılar Elmalı Ali Mumcu Ortaokulu Türkçe öğretmeni Selami Çiftçi ile Döşemealtı TOKİ Ortaokulu Türkçe öğretmeni Mehmet Kahramanoğulları yapıyor.

Hedef Engellilere İstihdam Yaratmak

Mehteran takımının proje ortağı olan Kepez Belediyesi’nin iki etkinliğinde sahne deneyimi yaşadığını anlatan Engelli, Eğitim, Kültür, Sağlık, Spor Vakfı Antalya Şube Başkan’ı Gülcan Ay, son 5 aydır haftanın 6 günü 3’er saat prova yapılarak hazırlandıklarını açıkladı.

Vakıf olarak hedeflerin engelli bireyleri istihdam etmek olduğunu vurgulayan Ay, “Kepez Belediyesi Başkanı Hakan Tütüncü’ye bu hedefimizi söyleyince, hiç düşünmeden destek olma kararını verdi. Bu takımın oluşmasının en büyük destekçisi olan başkanımıza çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

Yüzümüzü Kara Çıkamadılar

Mehteran takımı ile başka gösterilere de hazırlanmak istediklerini belirten Ay, “Engelli çocukların da bir şeyler yapabildiğini ispat ettik. Engelli bireylerin de yapabileceği bir şeyler olduğunu gösterdik. Ben buna inandım, onlar da çalışarak yüzümüzü kara çıkarmadı.” diye konuştu.

Engelli Diğer Engelliye Yardım Ediyor

Takımı oluşturan bireylerin engel gruplarının farklı farklı olmasına dikkat çeken Ay, “Prova hazırlıkları sırasında zihinsel engellilerin, görme engellerin yürümesine yardım ettiğine şahit oluyoruz.

Bir engelli diğer bir engelliye yardım ederek yaşamlarını kolaylaştırabiliyorsa, bunu biz sağlıklı insanlar neden yapmasın. Vakıf olarak engelli bireylerin istihdamına katkı sağlayan projeler yürütüyoruz. Bu takım da bu amaçla kuruldu. Mehteran takımıyla istihdamlarını sağlamak istedik.” diye açıklama yatı.

En Mutlusu Anneler Ve Babalar

Kös çalan yüzde 50 zihinsel engelli 26 yaşındaki Nezihe Ezgi Özyıldırım, mehteran takımında yer almanın verdiği mutluluğu kelimelerle ifade edemeyeceğini söyledi.

Çok güzel duygular yaşadığını belirten Özyıldırım,  “Bana bu imkânı sağlayan herkese teşekkür ederim. Yeni arkadaşlar, yeni bir sosyal yaşam kazandık.” dedi. Provalarda kızını sahnede izleyen baba Ali Özyıldırım, mutluluk göz yaşlarına hâkim olamadı.

Mehteran takımı sayesinde kızının kendine güvenmeye başladığını anlatan Özyıldırım, “Sosyal çevresi ve insanlarla olan ilişkisi gelişti, güzelleşti. Ezgi’nin bir şeyler başarabildiğini görmek bizi çok mutlu etti. Bize böyle bir fotoğraf vereceğini gözümüzde canlandıramamıştık.” dedi.

Daha 12 Yaşında

En küçük mehteran olan 12 yaşındaki Aliyiğit Kuşdemir, nakkare çalıyor. Takımda yer almanın verdiği mutluluğu ifade eden zihinsel engelli Kuşdemir’in annesi Kamile Kuşdemir ise, “Oğlum ile çok gurur duyuyorum.

Yaşamında bundan ileri dönemlerinin de iyi olacağını düşünüyorum. Burada müzik yaparak, yeni arkadaşlıklar kurarak mutlu oldu. Hem onun, hem bizim aynı grup arkadaşlarımız oldu.” diyerek duygularını ifade etti.

Yüzü Hep Gülüyor

Takımın en gülen yüzlü üyesi ise, 18 yaşındaki davulcu Ahmet Hakan Karaman. Yüzünden gülücük hiç eksik olmayan Kahraman, bir anlamda mehteranın engelli bireyleri üzerinde yarattığı olumlu etkiyi ifade ediyor.

yukarı çık
0
Paylaşım