Menu
RSS

Ülke nüfusunun %12.50’si Engelli Bireylerden Oluşmakta

Ülke nüfusunun %12.50’si Engelli Bireylerden Oluşmakta

10-16 Mayısta kutlanan Engelliler Haftası nedeniyle Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği Genel Sekreteri tarafından düzenlenen basın toplantısında Valilikten randevu alınamadığını, Kepez Belediyesinin taleplerini reddettiklerini, Büyükşehir Belediyesi’nde ise

önce taleplerinin reddedildiğini, daha sonra uzun uğraşlar sonucunda kermes taleplerine izin verildiğini söyledi. Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği Yönetim Kurulu adına Genel Sekreter Mehmet Kahramanoğulları Antalya Gazeteciler Cemiyetinde bir basın toplantısı düzenleyerek sorunlarını ve beklentilerini anlattı.

Ülkemizdeki nüfus oranına göre nüfusun %12.5’inin engelle olduğu bir ülkede Antalya’da tek genel merkezi olan derneklerinin yaşadığı sıkıntıları sıraladı.

Kahramanoğulları konuşmasında şunlara değindi;

“Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri, engelli vatandaşlarına sağladığı olanaklarla doğru orantılıdır. Engelli vatandaşının ferah düzeyi yüksek olan ülkeler, sosyo-ekonomik açıdan gelişmiş ülke statüsünde demektir.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ülkelerin %10’u çeşitli şekillerde engelli olmuş bireylerden oluşmaktadır.

Ülkemizde ise Türkiye istatistik Kurumu 2015 verilerine göre çeşitli şekillerde vücut fonksiyonlarından en az birini kaybetmiş olan ve sağlık kurulu raporlarıyla belgelenen 8,6 milyon engelli bulunmaktadır.

Bu oran ülkemizin %12.50’sinin engelli bireylerden oluştuğunu göstermektedir.

Ülkemizde yılın farklı amaçlarla belirlenmiş olan çeşitli günlerinde vatandaşlarımız, engelli bireylerdeki farklılıklar, yaşadıkları sıkıntılar, toplumla kaynaştırılması için gerekenler konusunda bilinçlendirilmektedir.

 10-16 Mayıs engelliler haftası Birleşmiş Milletlere üye olan Dünya’daki 156 ülkede çeşitli etkinliklerle idrak edilmektedir.

Hafta boyunca çeşitli kuruluşlar tarafından engellilerin eğitimi, istihdamı, yaşadıkları sıkıntılara yönelik çözüm girişimleri üzerine paneller, konferans ve programlar planlanmaktadır.

1988 Yılında Görme engellilerin eğitimi, istihdamı ve sosyalleşmesini amaçlayarak kurulan derneğimiz, yaptığı başarılı çalışmalar neticesinde 1993 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına çalışan dernekler kapsamına alınarak hizmetlerine devam etmiştir.

Derneğimizin 1992-1993 Eğitim / Öğretim yılından bugüne Türkiye’de görme engelliler için ilk kez başlattığı kaynaştırılmış eğitim modeli, bugün bir devlet politikası haline gelmiş ve başarıyla yürütülmektedir.

 Dernek olarak yaptığımız araştırmalara göre ilimizde görmede güçlük çeken bireylerin sayısı bin beş yüzün üzerindedir. Fakat gerekli yönlendirmelerin yapılamaması nedeniyle Antalya çapında bizim hizmet verebildiğimiz görme engelli sayısı 250’yi bulmamaktadır.

Derneğimiz bünyesinde 2005 yılında hizmete açtığı Bilgi Bahçesi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ile okul öncesinden başlayarak 50 yaşına kadar doğuştan veya herhangi bir nedenle gözlerini kaybetmiş,

hayattan kendini soyutlamış bireylere eğitim desteği sağlanmaktadır. Ayrıca 2005 yılında kurduğumuz Antalya Görme Engelliler Spor Kulübü’müz ile görme engellilerin

Türkiye çapında spor faaliyetlerinde aktif olması amaçlanmış olup satranç, yüzme, atletizm, futsal, goalball ve judo olmak üzere altı branşta başarılı görme engelli sporcular yetiştirilmektedir.

Yerel Yönetimlere Açık Çağrımızdır

Biz kamu yararına faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu olarak Türkiye’de var olan 389 dernekten Antalya ilinde sadece 4 dernek olmakla birlikte genel merkez olarak faaliyet gösteren tek engelli derneğiyiz.

Yasal olarak da açıkça ifade edilmektedir ki belediyelerin görevi öncelikli olarak kamu yararına faaliyet gösteren derneklerin talepleri değerlendirilmelidir.

Başta Büyükşehir belediye başkanımız olmak üzere ilçe belediye başkanlarımız bu konuda gerçekten çok hassas davranmaktadırlar. Fakat maalesef alt birimlerde çalışan daire başkanları, şube müdürleri,

kamu yararına çalışan dernekler konusunda bilinçlendirilmediklerinden taleplerimize genellikle olumsuz yanıt vermektedirler. Bunları bir örnekle açıklığa kavuşturmakta yarar görüyoruz:

Özellikle Kepez Belediye’mizden engelliler haftasında dahi haftalar öncesinden talep etmemize rağmen pikniğimiz için araç alamadık. Belediye personelleri dilekçelerimizi bir üst kurula sunma ihtiyacı dahi duymadan reddettiler.

Yine bu hafta kapsamında Görme engelli öğrencilerimiz yararına kermes düzenlemek adına Büyükşehir Belediye’mizden yer talep etmemize rağmen talebimiz ilgili daire başkanı tarafından olumsuz sonuçlandırılmış,

çeşitli görüşmelerden sonra talebimize olumlu yanıt alınabilmiştir. Böylesine yerinde istekler için başkanlara ulaşmak zorunda kalıyor olmamız gerçekten üzücüdür.

Bu nedenle Özellikle Kepez Belediye başkanımız sn. Hakan Tütüncü ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Menderes Türel’den bu tür konularda açık destek rica ediyor, personellerin hassasiyet konusunda bilinçlendirilmesini istiyoruz.

Biz onlar gibi hassas olan, engellisine sahip çıkan, gerektiğinde yanında olan bir yönetim kadrosu ve personel ekibiyle çalışmak istiyoruz.

Randevularımıza Cevap Verilmiyor

Bir yıldır defalarca talep etmemize, ilimiz milletvekillerinin bizzat bizim adımıza aramalarına rağmen Antalya valimizden proje ve çalışmalarımızı aktarmak, dernek çalışmalarımız hakkında bilgilendirmek için randevu alamıyoruz.

Bu durumunda yine bilinçsiz personel anlayışından kaynaklandığını düşünmekte ve gerçekten yönetim kurulu olarak engelli kardeşlerimiz adına üzülmekteyiz. Bu çağrımızın siz değerli basın mensupları aracılığıyla ilgili yerlere ulaşacağından ümitliyiz.

Dernek Olarak Toplumdan Beklentilerimiz Nelerdir?

Toplumumuzun duygusal ve hassas olduğunun farkındayız. Engelli derneklerine yardım etmek konusunda çalışmalarını bilmedikleri istismarcı kimselere maddi yardımda bulunmamalarını,

bağış yapacakları derneklerin çalışmalarını yerinde görmelerini ve ona göre yardımda bulunmalarını istiyoruz. Nitekim sivil toplum kuruluşu olarak halkımız içindeki hayırseverlerin desteğiyle daha başarılı hizmetlerde bulunabiliriz.

Toplumumuzdan engellilerin acınacak varlıklar değil, imkan verildiğinde üretken varlıklar olduklarını kabul etmelerini istiyoruz. Herkesin bir engelli adayı olduğunu hatırlatıyor.

Daha engelsiz, erişilebilir, sorunların değil yapılan hizmetlerin konuşulup tartışıldığı engelli haftaları diliyor, “engelsiz bir Türkiye için el ele verelim” diyoruz”

yukarı çık
0
Paylaşım