Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

Semt Pazarcılar Odası Başkanı Öz’den Yanıt Bekleyen Sorular

Semt Pazarcılar Odası Başkanı Öz’den Yanıt Bekleyen Sorular

Antalya Semt Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz, Kızıltoprak Pazarı ile ilgili Muratpaşa Belediyesi’ne sorular yöneltti. İsmail Öz, “Daha önceki açıklamasında olayları iki oda arasındaki sürtüşme olarak değerlendirip, örtbas etmeye çalışan Muratpaşa Belediyesi tarafından mağdur edilen esnafımızın adına yanıtlanmasını istediğimiz sorular şunlardır.

Odamız ve kamuoyu adına bu sorunların cevaplarını beklemekteyim.”

28.10.2008 yılında Muratpaşa Belediyesi ile Sebze ve Meyveciler Odası arasında Kızıltoprak Pazarı yapımı ve işletimi ile ilgili protokol yapılmıştır. Protokol maddelerini gözden kaçıran belediye, aradan geçen yaklaşık 8 yıla rağmen, sorulara yanıt verememektedir.

Belediye, bu soruları yanıtlayamazken, tekrar Pazar yeri yapım ve işletim yetkisini Sebze ve Meyveciler Odası’na bir kez daha vermiştir.

Kızıltoprak’ın İnşaat Ve Genel İskanı Ne Zaman Alınmıştır?

28.10.2008 yılında meclis ve encümen kararlarına göre belediye başkanının imzaladığı bu protokolünün 8. maddesi “3194 imar planı yönetmeliğine göre protokol imzalandıktan sonra 30 gün içinde belediye imar ve şehircilik müdürlüğüne teslim edilecek.

İmar İskan Müdürlüğü’nün onayı ile 30 gün içerisinde inşaat ruhsatı alınacak” demektedir. Kızıltoprak pazarının inşaat ruhsatı süresinde alınmış mıdır? Alındı ise bu ruhsatın tarihi nedir?

İnşaat ruhsatı alınmasından sonra inşaat yapım süresi 8 ay olarak belirtilmiştir. Bu protokol süresinde Pazar yapım inşaatı bitmiş midir? Bitti ise bitiş süresi ne zamandır?

İnşaat Yapım Ve İşletim Süreleri Protokole Uygun Mudur?

Protokolün 9. Maddesi “Teknik ünitelerin bitmemesi halinde oda müracaatı ile sürenin 60 gün uzatılabileceği belirtilmiştir. 8 ay süre sonunda odanın böyle bir müracaatı olmuş mudur?

Olduysa hangi tarih ve sayı ile belediyeye başvurulmuştur? Bu sürenin başlangıcı ve belediyece kabul görmüş ve onaylanmış meclis ya da encümen kararları var mıdır? Varsa, süre ve tarihlerinin açıklanması.

Belediye Kontrollük Ve Denetim Görevini Yasaya Uygun Şekilde, Halkın Ve Pazarcının Ve Kamu Menfaatleri Doğrultusunda Yerine Getirmiştir?

Protokolün 10. Maddesinde belediyeye kontrolörlük görevi verilmiştir. Bu maddeye göre Pazar yapım, işinin kontrolörlüğünü kim yapmıştır? Kontrolün inşaat bitimi ve süresi ile herhangi bir tutanak ya da raporu mevcut mudur?

Mevcut ise inşaat süresi ve dükkan imalatları ile bitim süresi nedir? Bu tutulan sürede 3. maddede belirtilen dükkanların ve idari binaların tahsisi ne zaman yapılmıştı? Belediye bu dükkanları kimlere nasıl kiraya vermiştir?

Bu dükkanların kiraların belediyeye geçen sürede ne kadarını tahsil etmiştir? İhaleye ne zaman hangi meclis ya da encümen kararı ile çıkarmıştır? İhale kararanı encümen kararı ile bu süreye kadar neden yapılmamıştır? Belediye burada ne kadar zarara uğratılmıştır?

Protokolün 11. Maddesine göre, Sebzeciler Odası’na kapalı Pazar Yeri inşaatının bitiminden sonra 5 yıl işletim süresi verilmiştir. Görevlendirilen kontrolör ya da yetkili inşaat bitim süresinden sonra 5 yıllık işletim süresi ne zaman başlayıp, ne zaman bitmiştir?

Yapım Ve İşletim Sürelerine Uyuldu Mu?

Protokolde belirtilen sürelerin ekstradan uzama süresi mevcut mudur? Mevcutsa bu süre verilen gerekçe ile veren müdürlüğün böyle bir karar verme yetkisi var mıdır? Belediye meclisi ve Encümeni dışında böyle bir protokol ile önemli bir rant oluşabilecek karar ile ilgili süre uzatımı yapabilir mi?

Tahsisi Ve İşgaliye Ücretleri Düzenli Ve Yasal Çerçevede Toplanmışmıdır?

Protokolün 12. Maddesinde Pazar yeri faaliyete geçtikten sonra işgaliye paralarını belediye toplar demektedir. Pazar yeri inşaatı bittikten sonra belediye bu pazarda işgaliye parası toplamış mıdır?

Topladıysa bu pazarın kurulan günlerinden itibaren günlük kaç kişiden toplanmıştır? Her hafta düzenli olarak toplanması gereken bu işgaliye ücreti düzenli olarak takip edilmiş midir? Belediyenin burada işgaliye ve tahsis ücretlerinden dolayı tahsis edilen süre içerisinde herhangi bir maddi zararı var mıdır?

İşgaliye Ödemeyenlere Yazı Gönderilip, Tahsisleri İptal Edilmiş Midir?

Protokolün 13 Maddesine göre “4. Maddesinde belirtilen kişilerin pazarın kurulduğu günlerde ödenmeyen işgaliyeler ile ilgili yazılı ihtar gönderilecek. Ve 3 hafta pazara çıkmayanların da yerleri iptal olunacak demektedir.” Belediye inşaat bitim süresinden sonra pazarda kaç kişiye oda tarafından yer tahsisi yapıldığı ile ilgili liste almış mıdır? Aldı ise bu esnafın sayısı kaç kişidir?

Esnaf sayısına göre her hafta düzenli işgaliye alınmayanlardan kaç tanesine yazılı ihtar gitmiştir? Burada tezgah açmayan ya da işgaliye ödemeyen kişilerden kaç tanesinin yerleri iptal olmuştur?

6 Yıl Sonra Encümen Kararı İle İptal Edilen Yerler Ve Hak Sahipliği

2015 tarihinde zabıta denetimi sonucunda sayısı ve kimlere yer tahsisinin yapıldığı pazarcılar odasına tam olarak bildirilmeyen 100’ün üzerinde kişinin encümen kararına göre yerleri iptal olmuştur. Bu encümen kararında kaç kişinin yeri iptal olmuştur?

Bu kişiler 2015 yılına kadar düzenli olarak tezgah açtılar ise bunların işgaliye ve tahsis ücretleri haftalık olarak pazardaki esnaf sayısına göre tam olarak belediyece tahsis edilmiş midir?

Bu pazarın yer tahsislerinin tespiti yapıldığı sürede yerleri iptal edilmeyenlerden alınan tahsis ücreti ile bu kişilerin sayısı belediye kayıtlarında eşit olarak tutmakta mıdır? Tutmuyorsa bu işlemi kişiye ve esnafa göre ısmarlamamı yapılmıştır?

Pazarcı Olmayanlara Yer Tahsisi Nasıl Yapılır?

Bu pazarda yer tahsisi yapılan kişilerin birçoğu, pazarcı olmadığı ve pazarcılık yapmadıklarını Zabıta Müdürlüğünüze ve çeşitli yetkililere sözlü ya da yazılı olarak bildirdiklerini belirtmektedirler. Bu üyelerin belirleme işlemi 4. Maddede sebzeciler odasına verilmiştir.

Bu belirlemede pazarcılık yapmayan kişilere 2009, 2010 ve 2011 yıllarında esnaflık şartları bile sorulmadan uçuk ve eşit olmayan rakamlarla Kızıltoprak Kapalı Pazarı’nda sebzeciler odası ya da sebzeciler odası toplu işyeri kooperatifi tarafından yer tahsisi yapılmıştır.

Bu esnaf olmayan kişilere yer tahsisinin yapılmasına neden göz yumdunuz? İşgaliye  paraları toplarken bu sürelerde neden boş tezgahların sahiplerini uyarmadınız ya da durumu sorgulamadınız?

Neden oda ile protokolü fesih etmediniz? Neden 2015 yılına kadar işgaliye parasını 5 yıl almadığınız bu insanların yerlerini iptal etmediniz? Neden bu HALK’ın kandırılmasına göz yumdunuz?

Neden denetim yetkisi ve her türlü devir ve tahsislerin sizin onayınızdan geçmesi gerekirken neden bu yolsuzluklara yol açacak uygulamalara son vermediniz?

Bilgi amaçlı Kızıltoprak pazarından yer alan ve kandırılan halk size başvurduğunda “Biz orayı sebzeciler odasına verdik gidin onlara sorun” gibi bir belediyeye yakışmayacak tutumlarla insanların ve belediyenin zarar göreceği durumlara getirdiniz? 

Devir İşlemleri Nasıl Yapılmıştır?

Protokolün 5. Maddesinde devir işleminin nasıl yapılacağı açıkça yazılmıştır. Belediyenizin son yaptığı denetim sonucunda yerleri iptal edilen büyük bir kısım esnafın iptal olunan yerleri bu esnaflar tarafından yakınına, ya da onun getirdiği diğer kişilere sebzeciler odası tarafından yer tahsisi yapılmıştır.

Bu konu ile ilgili sebzeciler odası hangi tarih ve sayı ile belediyeye başvurup görüş almıştır? 5. Madde ve diğer maddelerdeki uyulması zorunlu olan yönetmelik ve protokol uygulanmış mıdır?

Belediyenin Denetleme Yetkisi

5957 sayılı kanun; Belediyeler Pazar yerlerini kurar ve denetler demektedir. Muratpaşa Belediyesi olarak sebzeciler odasının ve Pazar yerinin yapımını üstlenen sebzeciler toplu işyeri yapı kooperatifinin yapmadığınız denetim, uygulamadığınız yönetmelik ve protokol hükümlerinden dolayı milyonlarca vurgun vurarak Kızıltoprak pazarında bir çivi dahi çakmamış sebzeciler odasının bağış adı altında para toplamasına nasıl yol açar ve müsaade edersiniz?

yukarı çık
0
Paylaşım