Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

MMO Antalya Şube Farkındalık Yaratıyor

MMO Antalya Şube Farkındalık Yaratıyor

MMO Antalya Şube ile Koç Holding Sosyal Sorumluluk Projesi işbirliği kapsamında "Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum" konulu seminer düzenledi. Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube ve Koç Holding işbirliği içerisinde

Şube binasında “Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum" konulu seminer düzenlendi. Farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen seminere Koç Holding Kurumsal İletişim Müdürü Şeniz Akan ve Türk Aile Planlama Vakfı Genel Müdürü Nurcan Müftüoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Seminerde katılımcılara "Toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını ilişkilerine ve gündelik yaşamına taşıyarak eşitlikçi bir ortamın oluşumuna bireysel seviyede nasıl katkı sağlanabilir? Toplumsal cinsiyet kavramı nedir? Hangi kalıp yargılardan besleniyor?  Evdeki işlerin paylaşımından, çocuk yetiştirme sorumluluğunun eşit üstlenilmesine, kadınların karar alma mekanizmalarında daha çok yer almasını sağlayacak oluşumların desteklenmesine uzanan somut öneriler paylaşıldı.

İLK GİRİŞİM MMO’DAN

Seminerin açılış konuşmasını yapan Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, Koç Holdingin 2015–2017 yılı arasında yürütmüş olduğu "Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum" konulu projesini önemsediklerini ve ilk ayağının MMO Antalya Şubesinde oda üyelerine yönelik yapıldığını kaydetti.

Hamamcıoğlu, gazetelerde 3. sayfa haberlerinin artık manşet haber haline geldiğini vurgulayarak farkındalık yaratmak için eğitimin arttırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Koç Holding Kurumsal İletişim Müdürü Şeniz Akan, Koç Holding ve ekiplerinde, sosyal hayatta kadının daha eşitlikçi bir ortamda olması için projeler hayata geçirmek üzere adımlar attıklarını söyledi. Akan” 10 yıldır süren bir proje. 2 yıldır yerel projelere odaklandık. Her ilde o ile ait sorunlara çözümler getirdik. Yine çok zor bir projede yer alıyoruz. Bu projede kadınların yaşadığı bu eşitsizlikler, erkeklerinde hayatında bazı zorluklar getiriyor.

Kültürden kültüre toplumsal cinsiyet farklı anlamlar içeriyor. Farkındalık yaratmak için bugün buradayız. Aslında doğuştan sadece biyolojik olarak farklılıklarımız var. Daha sonra 'Kızlar narindir, erkekler serttir', gibi tabirlerle büyüyoruz. Bu günlük hayatımızda hem kadına, hem erkeğe oldukça önemli yükler getiriyor. İki tarafın da yaşamında zorluklar getiriyor. Biz hem kadınların hem erkeğin toplumda eşit haklarla hayatlarını sürdürmeleri için adımlar atıyoruz." diye konuştu.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNİ EKONOMİK KURULUŞLAR ARAŞTIRIYOR

Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini son 20 yılda en fazla ekonomik kuruluşların araştırdığını aktaran TAPV Genel Müdürü Nurcan Müftüoğlu, “Yapılan çalışmaların sonucunda ülkelerin kalkınma düzeyleri, toplumsal cinsiyet arasındaki ilişkiyle çok net bir şekilde tanımlanmış. Burada soyut anlamda ekonomik büyümeyi kastetmiyorum.

İnsan olarak kalkınma süreci analiz edildiğinde kadınlarda daha fazla istihdam sağlandığı zaman çocukların yaşam kalitesi, sağlık göstergesi, eğitim göstergelerinde yükselmeye başlıyor. Kadının istihdam edilmesiyle birlikte inovasyon’da pozitif sonuçlara varıldığı ortaya çıkıyor.  En genel tabloda çıkan ise,  toplumsal cinsiyet eşitliğine yaptığınız yatırımın kalkınma hızınızı doğrudan etkilendiği gerçeğidir. Bu konunun çok reel bir zemini var “dedi.

TOPLUMSAL CİNSİYETTE ANTALYA SINIFTA KALDI

Türkiye’nin 81 ilinde yaptıkları araştırmalar sonucunda, (SİLELİM-Toplumsal Cinsiyet eşitliğinde) Antalya’nın ekonomide 5’inci sırada olduğunu ifade eden Müftüoğlu, toplumsal cinsiyet eşitliğinde ise Antalya’nın arka sıralarda kaldığını vurguladı. Müftüoğlu” Burada vurgulamak istediğim, ekonomik olarak bir yerdeyiz ama toplumsal cinsiyet eşitliğinde çok arkalardayız tablosunu Antalya’da görmek mümkün.

Kalkınma Bakanlığı’nın sıralamasında Antalya ekonomide 5’inci sırada yani Türkiye’nin 5’inci büyük ekonomik ili. Toplumsal cinsiyet endeksinde ise 19’uncu sırada. 2014 yılında yapılan araştırmada Antalya 26’ncı sıradaydı.

Toplumsal Cinsiyet endeksi Güçlenmesinde ise son 10 yılda 7’nci sırada. Yani, Toplumsal cinsiyet eşitliğini iyileştirmede üst sırada yer alan bir il. 26’dan 19’uncu sıraya çıkmış durumda. Antalya’yı arkaya çeken açılım ise, karar mekanizmasında kadınlar çok fazla yer almaması. Dolayısıyla kadınları çalışma hayatına sokmak gerekiyor” diye konuştu.

Öte yandan, seminer sonunda MMO Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu katılımcılara teşekkür belgelerini takdim etti.

yukarı çık
0
Paylaşım