Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

İşte Partilerin Turizme Bakışı: 4.851 Adaydan Kaçı Turizmci

İşte Partilerin Turizme Bakışı: 4.851 Adaydan Kaçı Turizmci

24 Haziran'da yapılacak milletvekili seçimine girecek 8 siyasi partinin aday gösterdiği kişilerin meslek ve işlerine göre dağılımında turizmin durumu içler acısı.. Seçimlere katılacak partilerin yayınladıkları bildirgelerde turizmi le ilgili değerlendirme ve vaatlerini yayımlamıştık.

Bugün de seçime katılacak 8 partinin milletvekili adayı olarak gösterdiği kişilerin meslek ve işlerine göre dağılımına bakacağız.

Mecliste temsil edilen; AKP, CHP, MHP, HDP ve meclis dışındaki partilerden; İyi, Saadet, Vatan, ve Hüdapar 24 Haziran’da yapılacak milletvekili seçimleri için toplam 4.851 kişiyi aday gösterdi.

Bu kişiler içinde yalnız 20 turizmci var. O da kişinin meslek olarak kendisini turizmci olarak ifade ettiği bir şey.

Partilerin adayları arasında mesleğin turizmci olarak gösteren 20 kişiden arasında AKP’den hiç kimse yok, yani AKP’nin 600 milletvekili adayı içinde tek bir turizmci yok.

Aynı durum İyi parti için de geçerli. 600 İyi parti milletvekili adayı arasında tek bir turizmci yok.

Gösterdiği milletvekili adayları arasında en çok turizmci MHP’de var. MHP listesinde mesleği turizmci olarak belirtilen kişi sayısı 6. CHP’nin 600 milletvekili adayı arasındaki turizmci sayısı 5, O’nu 4 kişi ile Vatan Partisi izliyor.

HDP ve Saadet Partisi listelerinde turizmci sayısı 2. 583 milletvekili adayı gösteren Hüdapar’listesinde mesleği turizmci görünen kişi sayısı ise 1.

Hangi partinin listesinde kaç turizmci var

  • AKP          0
  • İyi            0
  • MHP         6
  • CHP         5
  • Vatan       4
  • HDP         2
  • Saadet     2
  • Hüdapar   1
  • Toplam    20

Peki, partilerin milletvekili aday listelerinde mesleği ‘Turizmci’ olarak görünen kişi sayısı 20 iken diğer mesleklerden kaç kişi var, milletvekili adaylarının eğitim durumuna göre dağılımı nasıl?

İsmet Özkul, Dünya Gazetesi’ndeki köşe yazısında bu konuyu ele almış.

Özkul, Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’ya verilerek Resmi Gazete’de yayınlanan Milletvekili adayları listesi üzerinden adayların mesleklerine ve eğitim durumlarına göre dağılımı araştırmış

İşte sonuçları:

* Adayların yaklaşık üçte ikisi yüksek öğrenimli. Toplam 4851 adayın yüzde 62’si yüksek öğrenimli. Sadece 354 aday (yüzde 7.3) ilkokul mezunu. Sadece Hüda- Par’da ortaöğrenim mezunları yüzde 57.12 ile ağırlıkta.

* AKP’de adayların yarıdan fazlasının sadece serbest meslek mensupları ile hukukçulardan (hakim, savcı ve avukatlar) oluşması dikkat çekiyor. Bu iki grup AKP adaylarının yüzde 53.83’ünü oluşturuyor.

* Serbest meslekten gelen adaylar arasında AKP’nin açık ara ağırlığı bulunuyor. Toplam 662 serbest meslek sahibi adayın 213’ü (yüzde 35.5) AKP’li.

* Buna karşın AKP’nin 600 adayı arasında bir tane bile esnaf, sanatkar, tüccar, bankacı, turizmci, sanatçı, din adamı ve ev kadını bulunmaması dikkat çekiyor.

* CHP adayları arasında hukukçular 108 kişi ve yüzde 18 ile ilk sırada yer alıyor. CHP’de hukukçuları iş insanları, mühendis ve mimarlar ile doktorlar izliyor.

* HDP adayları arasında yüzde 17 ile serbest meslek mensupları ilk sırada. Bu grubu yüzde 15.67 ile işçi, ücretli çalışan ve işsizler izliyor.

* İyi Parti adayları arasında da iş insanları yüzde 20.50 ile ilk sırada. İkinci sırada yüzde 13.17 pay ile mühendis ve mimarlar geliyor.

* İş insanları yüzde 20.33 pay ile MHP adayları arasında da ilk sırada. MHP’de ikinci sırada yüzde 10.33 ile hukukçular yer alıyor.

* Saadet Partisi adayları arasında ilk sırada yüzde 13.33 ile serbest meslek, ikinci sırada yüzde 11.17 ile mühendis ve mimarlar yer alıyor.

*Serbest meslek ve hukukçularda AKP; doktorlar, ekonomistler ve medya-iletişim mensuplarında CHP; öğretmenlerde HDP; iş insanları, mühendis-mimarlar ve akademisyenlerde İyi Parti; kamu görevlileri ile bankacılarda MHP;

işletmeci ve yöneticiler, tüccarlar ve din adamlarında Saadet Partisi; esnaf-sanatkarlar, işçi-emekçiler ile ev kadınlarında Hüda-Par; çiftçi, öğrenci ve emeklilerde Vatan Partisi ilk sırada yer alıyor. turizmgazetesi.com

yukarı çık
0
Paylaşım