Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

CHP’li Budak: ‘Turizm Can Suyu Bekliyor AKP Seyrediyor’

CHP’li Budak: ‘Turizm Can Suyu Bekliyor AKP Seyrediyor’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, AKP’nin yanlış politikaları nedeniyle turizmde bir afet hali yaşandığını belirterek, “85 milyar dolarlık yatırımın boşa çıkması söz konusu. Turizm bir can suyu bekliyor ama AKP seyrediyor. Otelleri yurt yapıp TÜRGEV’e veremezsiniz” dedi.

TBMM’de turizm araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önerge AKP’nin oylarıyla ikinci kez reddedildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, TBMM’de turizm araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önergenin görüşmelerinde yaptığı konuşmada, turizmin 1990’lı yıllardan bu yana sürekli büyüme gösteren ve ekonomiye 200 milyar doların üzerinde bir gelir sağlayan bir sektör olduğunu vurguladı.

Türkiye’yi “krizlere açık ülke” haline getiren cari açık konusunda en önemli kalemin turizm olduğunu ancak AKP’nin turizmi görmezden geldiğini kaydeden Budak, “AKP'nin bir turizm politikası yok. O nedenle de çözüm geliştirilmiyor. ‘Türkiye açık hava müzesi’ deriz. Türkiye'nin her yerinde inanılmaz zenginliklerimiz var, tarih zenginliğimiz var, doğa zenginliğimiz var, yayla zenginliğimiz var, her şeyimiz var.

O zaman turizm niye bu halde? Çünkü iki pazara dayandırılmış durumda. İki pazardan bir tanesi Rusya, diğeri de Almanya. Özellikle sahil turizmi yapılan bölgelerde bu iki pazardan turist alıyoruz. Sonra İngiltere ve Hollanda geliyor. Pazarlardan biri çökünce bugün, turizminiz çöküyor” diye konuştu.

85 Milyar Dolarlık Yatırımlar Ve TÜRGEV

Turizmde gerilemenin sürdüğünü,  Avrupa pazarından erken rezervasyonlarda Ocak döneminde yüzde 60’lık, Mart döneminde yüzde 40’lık gerileme yaşandığına dikkat çeken Budak, sürecin turizm yatırımlarına ciddi darbe vuracağına belirtti. Budak, “85 milyar dolarlık yatırımdan bahsediyorsunuz. 85 milyarlık yatırım, sadece milli kaynaklarımızla yapılmış bir yatırım ve bu yatırımların boşa çıkması söz konusu olabilir.

Yani burada, sadece turist için yapılmış otelleri ne yurt yapabilirsiniz, ne yurt yapıp TÜRGEV'e verebilirsiniz,  ne buraları pansiyon yapabilirsiniz ne de başka bir şey yapabilirsiniz. Buraya sadece turist getirmek zorundasınız. Peki, turist getirmek için ne gerekiyor? İlk önce, bir numarada huzur. Huzur olmayan yerde, güven olmayan yerde turizm olmaz.

Hangi birimiz, kalkarız da şimdi, Suriye'de tatile gideriz ya da Tunus'ta tatile gideriz ya da Orta Afrika'ya, kargaşa olan bölgelere tatile gideriz? Durum aynen budur” diye konuştu.

Turizme Can Suyu

Turizmle beraber yaş sebze meyve ihracatında, çiçek ihracatında da sorunlar yaşandığına dikkat çeken Budak, turizmin sadece otel sahiplerinin sorunu olmadığını, başta turizm çalışanları ve esnaf olmak üzere, 50’nin üzerinde sektörün bu süreçten olumsuz etkilendiğini kaydetti.

Budak, “Sadece Antalya'dan bir örnek vereyim: 7 oteli olan bir yatırımcı, 4 bin çalışanı var; 7 oteli var, bunun 3'ünü açmıyor, 1.500 kişi işsiz kalacak. Esnaf ayağında, turizm çalışanı tarafında şu ana kadar öngördüğünüz bir şey yok” dedi.

Budak, Şunları Söyledi:

“Sorun sadece turizmin ve Antalya’nın sorunu değildir. Antalya sadece Konya’dan 2 milyar liralık mal alıyor. Antalya 50 milyar liranın üzerinde mal alıyor. Hakkâri, Van, Giresun, Trabzon, Mersin, Isparta, Burdur. Hepsi Antalya’ya mal satıyor. Hepsi süreçten etkilenecek. Turistik bölgelerde, esnaf da dâhil insanlarımız şunu söylüyor. ‘Biz bittik, bizi nasıl kurtaracaksınız?’. Bu bir milli meseledir, buradan biz muhalefet üretmeyi düşünmüyoruz.

Destek vermeye hazırız. Turizm, çalışanla, esnaf sizden gelecek yaptırımları bekliyor, sizden gelecek can suyunu bekliyor ama sizden gelenler de maalesef ortada.  Uçak desteği başlamadı.

Nisan-Mayıs’ta verilecek. Bütün yıl verilsin dedik ama tık yok. Ecrimisil deniyor. Kendi sermayesiyle kendi arsasına otel yapanları ne yapacaksınız? Başbakanın ‘Bu bir afet hâlidir’  dediği bir durumda siz sadece ecrimisili bir yıl erteliyorsunuz.

Turizmcinin ihracatçı sayılması tamam ama ihracatçıya verilen destekler yok. İhracata nasıl veriliyorsa aynı şekilde, KDV iadesi verin, o da yok. Peki, bu desteğin neresi doğru? Böyle nasıl bir can suyu verilir? ‘Afet hali’ dediğiniz iş tam da siyaset afet halidir.  AKP'nin politikalarından dolayı siyasi afet hali yaşanıyor ve seyrediyorsunuz.

‘Tesisler bu seneyi bir şekilde böyle atlatır, önümüzdeki sene belki toparlanır.’ denilebilir ama 2017'yi de biz kayıp yılı olarak görüyoruz, eğer böyle giderseniz 2018'de de toparlanamaz. Yirmi beş yılda tuğlaları üst üste koyarak gerçekleştirdiğimiz turizm sektörü ve potansiyelinin bu politikalarla devam etmesinin ihtimali yok.”

Expo’da Birlik Beraberlik Sağlanamadı

Turizm ve turizm çalışanlarıyla ilgili komisyon kurulması önergesinin de 24 Şubat’ta reddedildiğini hatırlatan Budak, “Turizmle ilgili komisyon kurulsun diyoruz, engelleniyor. Turizm çalışanlarıyla ilgili kanun teklifi veriyoruz, prim desteği verilsin diyoruz ama sonuç yok. Konuşacak çok şey var.

Biliyorsunuz, EXPO 2016 başından itibaren içinde olduğum bir konudur; biz, burada, 100 ülkenin gelmesini bekliyorduk, aynı zamanda da 8 milyon turistin gelmesini bekliyorduk, fakat şu anda 50 ülkedeyiz ve o seviyede bir turist de bekletmeyin, yani kendimizi kandırırız. Antalya'da birlik ve beraberliği görebilirdik, aslında Türkiye'nin en büyük organizasyonuydu, maalesef onu da elinize yüzünüze bulaştırdınız” diye konuştu.

Komisyona İkinci Veto

TBMM’de Genel Kurulu’nda turizmde yaşanan sorunların araştırılması ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önergenin görüşmeleri yapıldı.

Muhalefet grupları, turizm araştırma komisyon kurulması yönünde oy kullanırken, AKP’nin oylarıyla önerge reddedildi ve turizm komisyonu kurulamadı. CHP’nin araştırma önergesi de 24 Şubat 2016’da yine AKP’lilerin oylarıyla reddedilmişti.

yukarı çık
0
Paylaşım