Menu
RSS

CHP’li Budak’tan Erdoğan’a İşsizlik Tepkisi

CHP’li Budak’tan Erdoğan’a İşsizlik Tepkisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TOBB üyeleri 1 işçi alsın” çağrısına tepki göstererek, “İşsizliğin sorumlusu yatırım ortamını bozan şiddet dili ve hukuksuzluk. Cumhurbaşkanı şiddet dilini bırakır ve ülkeye hukuk gelirse, yatırımlar artar, işsizlik de kabul edilebilir seviyelere iner” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa’nın rafa kaldırıldığı, hukukun ve adaletin yok sayıldığı bugünlerde yatırım ortamının çok ciddi bozulduğunu, 2016’nın ilk iki ayında doğrudan yatırım girişinde önemli bir düşüş yaşandığını belirtti.

Budak, ayrıca ihracat ve turizmde de önemli bir kayıp ortaya çıktığını, karşılıksız çek, protestolu senet sayısında kriz yıllarını aratmayacak bir artış olduğunu bunun da ödeme zincirinin kopmasına yol açtığına dikkat çekti. Budak, “Ekonomide çarklar dönmüyor.

Bunun sorumlusu Hükümetin iç ve dış politikada attığı yanlış adımlardır, Cumhurbaşkanı’nın toplumu kutuplaştıran şiddet dilidir ve siyasi istikrarsızlıktır.

Siyasi istikrarın, hukukun, demokrasinin olmadığı yerde yatırım artışı da olmaz, büyüme de olmaz dolayısıyla istihdam artışı da olmaz” dedi. Budak şunları söyledi:

2015’in Ocak-Şubat döneminde Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım girişi 2.8 milyar dolarken, 2016’nın ilk iki ayında yalnızca 939 milyon dolar giriş olmuş. Gerileme oranı yüzde 66.7’dir. Sorunun temeli budur.

Sorunu doğru teşhis etmeden, doğru çözüm de üretilemez. Sorumluluğu başka kurumların üstüne atarak, her alandaki başarısızlığınızı örtemezsiniz.

İşsizlik sorunu TOBB üyelerinin 1 işçi almasıyla çözülebilecek bir konu değildir. Türkiye’de yatırım ortamını iyileştirecek adımlara, başta eğitim ve adalet olmak üzere yapısal reformlara ihtiyaç vardır.”

Kobi’ler Kan Kaybediyor

Aralık 2015-Ocak 2016 döneminde kayıtlı istihdamın 378 bin 604 azalarak, 13 milyon 621 bine düştüğüne dikkat çeken Budak, bu gerilemede AKP Hükümeti’nin asgari ücretle ilgili düzenlemesindeki “eksik ve yanlış” adımın etkisi olduğunu kaydetti. Budak, şöyle devam etti:

“Ekonominin direği KOBİ’lerdir ve bugün KOBİ’ler kan kaybediyor. Kayıtlı istihdamdaki kaybın büyük bölümü, yüzde 77.6’sı KOBİ’lerden kaynaklanıyor.

TEPAV’ın araştırmasına göre, KOBİ sayısı 30 bin kayıpla bir milyon 735 binden, 1 milyon 705 bine, çalışan sayısı da 294 bin azalarak, 11 milyon 353 binden,11 milyon 58 bine düşmüştür. Bu gerilemede, asgari ücretle ilgili düzenlemenin eksik ve yanlış yapılmasının da etkisi var.

Bu, ekonomide ciddi bir daralma yaşanırken, KOBİ’lere, esnafa bindirilen ek yükün sonucudur. Şimdi yine aynı kolaycılıkla ‘herkes bir işçi alsın’ deniyor.

Yatırım ortamını iyileştirmeden, demokrasi ve özgürlüklerin önünü açmadan, şiddeti ve hukuksuzlukları bitirmeden, işsizliğin aşılmayacağını artık görmeleri gerekiyor.”

yukarı çık
0
Paylaşım