Menu
RSS

CHP’li Budak: ‘Aflar Vergi Barışı Değil, Adaletsizlik Getiriyor’

CHP’li Budak: ‘Aflar Vergi Barışı Değil, Adaletsizlik Getiriyor’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, kamu alacaklarıyla ilgili çıkarılan afların vergi barışı değil adaletsizliğe yol açtığını, dürüst vatandaşların kendilerini cezalandırılmış hissettiğini ve sisteme güvenin çöktüğünü söyledi.

Budak, AKP’nin 15 Temmuz kanlı darbe girişiminden ders çıkarması gerektiğini vurgulayarak, “Ders alınmazsa yine aynı kabuslarla karşı karşıya kalma riskimiz var” dedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili kanun teklifiyle ilgili TBMM’de bir konuşma yaptı.

Konuşmasına 15 Temmuz darbe girişimini lanetleyerek başlayan Budak, Türkiye’nin büyük bir badire atlattığını, özellikle AKP’nin bundan ders çıkarması gerektiğini söyledi.

Budak, “Bu tür olaylar kişisel kefaletle önlenemez. Laikliğe, hukuka, demokrasiye, akla, bilime yönelmekle önlenir. Eğer ders alınmazsa, önümüzdeki dönemde de yine aynı kabuslarla karşı karşıya kalma riskimiz var” diye konuştu.

Dürüstlük-Enayilik

Türkiye’de yıllardır yapısal reformların konuşulduğunu ama reform yerine sürekli olarak af düzenlemelerinin yapıldığını kaydeden Budak, bunların beklenen yararı sağlamadığını, devletin alacaklarının daha da arttığını söyledi.

Budak, “2014 yılında af çıkarken devletin alacağı 100 milyarmış, şimdi 158 milyar TL’ye çıkmış. Yani azalmamış artmış. Şimdi 6’ncı affı konuşuyoruz. Buna barış denemez.

Çünkü iç barışı bozacak noktaya gelmiş bir af silsilesiyle karşı karşıyayız. 6 defa af olur mu on iki senede? Ben yirmi altı yıldır özel sektörde iş yapmaya çalıştım. Sürekli aflar çıktı. Her seferinde kendimi enayi gibi hissettim.

Günü gününe vergisini ödeyen, hatta zor zamanlarda kredi kullanıp vergisini ödeyen bir kardeşinizim. Yine aynı durumla karşı karşıyayız. Namuslu, vergisini kredi alıp ödeyenler için mutlaka bir indirim teşviki olmalıdır.

Yapısal reformlar muhalefetle birlikte gündeme getirilmezse, eğitimden sağlığa kadar, ekonomiden sosyal yaşama kadar yapısal reformlar yine ıskalanırsa, bundan daha büyük badireler karşımıza çıkar” dedi.

Antalya, Muğla, Kapadokya Çöktü

Vergi ve primlerin ödenmemesinde başta turizm olmak üzere ekonominin tüm alanlarındaki kayıpların etkisi olduğunu vurgulayan Budak, şunları söyledi:

“Turizm sektörü, tamamen iktidarın, dış politika, iç politika hatalarıyla nedeniyle çöktü.  Turizm yatırımcısı, orada çalışan turizm emekçisini mahvettiniz. Rusya'yla el sıkıştık ama Antalya'nın geçen yıla göre kaybı yüzde 97.

Almanya'dan 500 bin eksi yazdık. Burada, ne ekonominin ne ülkenin yönetilmediğini bir kere daha ifade etmek istiyorum. Antalya, Kapadokya, İstanbul, Muğla, Aydın’da insanlar evine ekmek götüremiyor bırakın vergi ödemeyi, evine ekmek götüremiyor; iflas eşiğinde.

Turizm sektörü, tarım sektörü dibe vurmuş, bunlara hiçbir şey yapmadınız. Ayrıca asgari ücretle 100 bin TL geliri olanı bir tutarsınız, işte bu insafsızlıktır, adaletsizliktir.

Burada toplumsal barışı da, vergi barışını da sağlayamazsınız. Demek ki neymiş? Ekonomi yönetilemiyor. Demek ki neymiş? Maliye politikaları böyle yürütülemezmiş, böyle kamu maliyesi yönetimi de olmazmış.

O yüzden vergiyi kazanandan alacaksınız. Yani, benzinin üzerinden yoksulla fakir eşit değerde vergi ödemeyecek.”

yukarı çık
0
Paylaşım