Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

Burdurlular Doğa Harikası ‘Salda Gölü’ İçin Harekete Geçti: 14 Bin İmza

Burdurlular Doğa Harikası ‘Salda Gölü’ İçin Harekete Geçti: 14 Bin İmza

Bembeyaz kum ve turkuaz rengi suyuyla 'Türkiye'nin Maldivleri' olarak nitelenen Burdur'daki Salda Gölü'nü besleyen Düden Çayı üzerine DSİ'nin gölet projesinin iptali ve kumsalın araç trafiğine kapatılması için imza kampanyası başlatıldı.

Kampanyaya 14 bini aşkın kişi destek verdi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Doç.Dr. Nurgül Balcı ve doktora öğrencisi Cansu Demirel'in, Mars'ın kayaç oluşumları ve bakterilerinin benzerlik taşıdığını belirlediği Burdur'un Salda Gölü'nde, beyaz kayaç-kumulların korunması ve gölü besleyen tek su kaynağı üzerinde planlanan gölet projesinin iptali için kampanya başlatıldı.

Dünyada Mars gezegeninin jeolojik yapısına benzerlik gösteren iki noktadan biri olduğu ortaya çıkan ve yaklaşık 2 milyon yıllık geçmişe sahip Türkiye'nin en derin gölü Burdur'un Yeşilova İlçesi'ndeki Salda Gölü, turkuaz renkleri ve etrafını saran beyaz kayaç-kumul yapısıyla dikkat çekiyor.

İKİ BÜYÜK SORUN

Maldivleri andıran kumul ve su renkleriyle yerli ve yabancı turistlerin de akınına uğrayan Salda Gölü, iki büyük problemle karşı karşıya. Beyaz kumlar üzerinde ziyaretçilerin yoğun araç trafiği ve bıraktığı çöpler, bu kayaç-kumul yapısını kirletiyor ve yok olmasına sebep oluyor. İkinci büyük sorun da DSİ'nin, gölü besleyen tek su kaynağı olan Düden Çayı üzerindeki gölet projesi.

Bu projenin hayata geçirilmesi durumunda gölün tek su kaynağını kaybedeceği ve zaten birçok etken yüzünden ciddi su kaybı görülürken bu sorunun daha da büyüyebileceği ifade edildi.

İMZA SAYISI 14 BİNİ AŞTI

Doğaseverler 'Türkiye'nin Maldivleri' olarak da adlandırılan Salda'nın yaşadığı bu iki büyük tehdide karşı internet üzerinden dört ayrı imza kampanyası başlatıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve TEMA Vakfı gibi kuruluşların muhatap alındığı kampanyalarda, Salda Gölü'nün Mars gezegeninin jeolojik yapısına benzerlik gösteren dünryadaki iki noktadan biri olduğuna vurgu yapıldı.

Kampanyalarda, Düden Çayı üzerine planlanan gölet projesinin iptali ve göl etrafındaki beyaz kumulların araç trafiğine kapatılması istendi. Kampanyalarda toplanan imza sayısı 14 bini geçti.

yukarı çık
0
Paylaşım