Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

Antalyalı Çiftçiler: Geriye Bir Canımız Kaldı

Antalyalı Çiftçiler: Geriye Bir Canımız Kaldı

Kumluca'da 24 ve 26 Ocak tarihlerinde peş peşe yaşanan hortumlardan sonra üreticiler yıkılan seralarını söküp, yerine yeniden sera kurma çalışmalarını başlattı. Çiftçiler önce yıkılan seralarının enkazının altından ezilmeyen ürünlerini topluyor,

ardından kendi imkanları veya iş makinelerinin yardımıyla seraların demirlerini yerinden söküyor.

'GERİYE BİR CANIMIZ KALDI'

Üretici Mehmet Süm, "Sökülen demirler geri dönüşüme gidecek. Yeniden düzen kurulacak. Yapacağımız bir şey yok. Hayatla mücadele edeceğiz. Evimde hiçbir şeyim kalmadı. Geriye bir canımız kaldı. Yatacak yerimiz yok.

Eşimizin, dostumuzun evinde kalıyoruz. Orada yiyip, içiyoruz" dedi. Salih Türkmen, "Bundan sonra tadilata başlayacağız. Söküp yeniden tadilat yapacağız. Yenisini kuracağız" diye konuştu.

'ÇİFTÇİLİĞİMİZE DEVAM EDECEĞİZ'

"Bizim ana mesleğimiz çiftçilik. Çünkü biz çiftçi olarak doğmuşuz. Aynı şekilde devam edeceğiz. Devlet büyüklerimizin de yardımını bekliyoruz. Bundan sonraki aşamada bu serayı yeniden ayağa kaldırmak istiyoruz. Çiftçiliğimize devam edeceğiz."

'1000 DÖNÜMÜN ÜZERİNDE HASAR VAR'

Kaymakam Haluk Şimşek, "Dün öğleden sonra etkili olan dolu ve aşırı yağıştan dolayı 15 mahallemizde seralarda hasar meydana geldi. En büyük hasarı cam ve plastik seralar gördü. Burada cam seralarda kırılan camları temizlemek ve yenilemek çok zor. İçerisindeki ürünler de zarar gördü.

Şu an Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri hasar tespit çalışmalarına başladı. Net rakam yok ama 1000 dönümün üzerinde seralarda hasar var. Daha net hasarı tespit edemedik. Üreticilere manevi destek veriyoruz.

Bu tespit çalışmalarını yapıp, valilik ve bakanlığımıza bildireceğiz. Antalya'nın bir ucundan diğer ucuna kadar bildiğimiz kadarıyla hasar var ama şu an Serik dün itibarıyla dolu ve hortumdan sonra en çok hasar gören ilçelerden biri" diye konuştu.

'BÜTÜN EMEKLERİMİZ BOŞA GİTTİ'

Burmahancı Mahallesi'nde seraları hasar gören üreticiler de aniden başlayan ve yaklaşık 15 dakika süren dolu sırasında ceviz büyüklüğünde yağış olduğunu anlattı. Seraların ve içindeki mahsulün zarar gördüğünü kaydeden üreticilerden biri, "Zararımız çok büyük.

Bütün emeklerimiz boşa gitti. Devlet büyüklerimizden buraların afet bölgesi ilan edilmesini ve borçlarımızın ertelenmesini istiyoruz" dedi.

KENT MERKEZİNDE DÜN 350 DÖNÜM ZARAR GÖRDÜ

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ise perşembe günü çıkan hortum ve kuvvetli rüzgar sonrası zarar tespit çalışmalarını cuma günü tamamladıklarını, ancak dün kent merkezi ve Kumluca'yı etkileyen hortumlar sonrası çiftçinin zararının büyüdüğünü söyledi.

Dünkü hortumlar sonrası Kumluca'da 400 dönüm, Antalya merkezde de 350 dönüm sera ve bahçenin büyük zarar gördüğünü anlatan Alp, perşembe günü de Kumluca'da 1200, merkezde 198 dönüm ekili alanın zarar gördüğünü hatırlattı.

Tarım Sigortaları Havuzu'nun (TARSİM) alanda çalışma yaptığını dile getiren Alp, cuma gününden itibaren sigorta yaptıran çiftçilerin parasının ödeneceğini söyledi.

Alp, "Devletin çiftçinin elinden değil, gövdesinden tutması gerekiyor. Kendi başına ayağa kalkmasının imkanı yok. Çiftçinin çok ciddi desteğe ihtiyacı var" diye konuştu.

BİN DÖNÜMÜN ÜZERİNDE SERADA HASAR VAR

Serik ilçesinde etkili olan dolu ve fırtına nedeniyle bin dönümün üzerinde sera zarar gördü.

ALANYA'DA 80 DEKAR ZARAR GÖRDÜ

Alanya ilçesinde de dün hortumun ardından akşam saatlerinde etkili olan şiddetli rüzgar, Toslak Mahallesi'nde 80 dekarlık domates ve salatalık ekili seralara zarar verdi, ürünleri telef etti.

Toslak Mahallesi'nde inceleme yapan Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, "Bölgemizde bir haftadır etkili olan aşırı yağış, su baskınları, fırtına, hortum gibi tabi afetler dün akşam saatlerinde Toslak Mahallesi'nde etkili oldu.

Çıkan hortumdan dolayı 70-80 dekar sera yerle bir oldu. Seraların başında bekleyen üreticilerle yaptığımız görüşmelerde kendilerini zor bir sürecin beklediğini ve bu yılki üretim sezonunu kapattıklarını söyledi.

Bu üreticilerin üretimde kalabilmesi için acilen hasar tespitlerinin yapılması, zararlarının karşılanması, kredi, sigorta, elektrik, vergi gibi borçlarının ertelenmesi, zirai ilaç, gübre, fide gibi borçlarının afet fonundan ödenmesi gerekmektedir" dedi.

İlçede yağış halen devam ederken, meteoroloji yetkilileri bölgede olası fırtına ve yoğun yağıştan dolayı çiftçileri ve vatandaşları uyardı.

yukarı çık
0
Paylaşım