Menu
RSS

Antalya Kent Konseyi’nden ‘Kırmızı Kot’ uyarısı!..

Antalya Kent Konseyi’nden ‘Kırmızı Kot’ uyarısı!..

Antalya Kent Konseyi İmar ve Planlama Çalışma Grubu; ilgili yasa ve yönetmeliklerde yer almasına rağmen bugüne kadar gerektiği şekilde uygulanmayan ve bunun sonucunda da düzensiz çarpık yapılaşmaların giderek yoğunlaştığı kentte, ‘kırmızı Kot’ konusunu bir kez daha gündemine taşıdı.

Bir süredir Harita Mühendisleri Odası ile birlikte yürüttüğü çalışılmaların son toplantısını Ebru Manavoğlu başkanlığında gerçekleştiren İmar ve Planlama Çalışma Grubu, konuyla ilgili hazırlayacağı raporu en kısa sürede Antalya Büyükşehir Belediyesi ile ilgili kurumlara gönderecek.

Konsey Yürütme Kurulu Üyesi Recep Esengil ve Doç. Dr. İbrahim Bakır, Harita Mühendisleri Odası Başkanı Ufuk Aydın ile Büyükşehir ve alt kademe belediyelerden temsilcilerinde katıldığı toplantıda konuşan İmar ve Planlama Çalışma Grubu Başkanı Ebru Manavoğlu, kırmızı kot uygulamasının hiç olmazsa bundan sonra yeni yapılaşmaların olduğu bölgelerde gözardı edilmemesi gerektiğine işaret ederek, “Teknik altyapının etkin bir şekilde planlaması ve koordinasyonu, imar planlarının kentlerin fiziki ve demografik özelliklerine uygun yapılmasına ve çok sık değiştirilmemesine bağlıdır.

Oysa ülkemizde büyükşehirlerin imar planları kentlerin gelişimine ve büyümesine bağlı olarak, zamanında gereksinimleri karşılayacak, kentin doğru ve sağlıklı olarak planlanmasına yön verecek şekilde hazırlanmadığı gibi, kentlerin gelişiminin hazırlanan planlara uygunluğu da sağlanamamıştır” dedi.

NEDEN OLDUĞU OLUMSUZLUKLAR

Hâlihazır durumla, imar planları arasında uyumsuzluğun altyapı tesislerinin güvenli ve standartlara uygun bir şekilde kurulmasını olanaksızlaştırmakta olduğuna da dikkat çeken Manavoğlu, “ Altyapı tesislerinin doğru konumlandırılması ve koordinatlarına ilişkin verilerin sağlıklı olması, imar planlarına uygun olarak yollarda kırmızı kot uygulamasının yapılmış olmasına bağlıdır.

Kırmızı kot uygulamasının olmaması; altyapı çalışmaları sırasında altyapıya zarar verilme riskinin artması, altyapı hatlarının konumlarına ilişkin verilerin değişmesi, yağmur sularının drenajının zorlaşması kanalizasyon hatlarının yanlış eğim verilmesi nedeniyle işlevsiz kalması gibi olumsuzluklara neden olmaktadır” diye konuştu.

BÜTÜNCÜL YAKLAŞIMLA ELE ALINMALI

Manavoğlu; Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin öncelikle yeni yerleşime açılacak alanlar başta olmak üzere kentin genelini kapsayacak bütüncül bir yaklaşımla kırmızı kot uygulama çalışmalarını yapması gerektiğini de ifade eden Manavoğlu, şunları söyledi:

“Kentsel altyapının etkin ve iyi bir şekilde planlanması, koordine edilmesi ve izlenmesinde, altyapı tesislerine ve yollara ilişkin güncel, eksiksiz ve bütünleşik veriler içeren ‘Altyapı Bilgi Sistemi’ büyük önem taşımaktadır.Birçok büyükşehir belediyesinde kâğıt ortamında bile koordinasyonu kolaylaştırıcı düzenli ve güncel alt-üst yapı verileri oluşturulmamıştır.

İmar planı çalışmaları sırasında altyapı tesislerinin mevcut durumu ve planlanan ölçekte ortaya çıkacak gereksinim tespit edilerek altyapı planlaması yapılmalı, altyapının kurulması Büyükşehir Belediyelerinde Altyapı Faaliyetleri Koordinasyonu yenilenmesi ve değiştirilmesinde imar özellikleri dikkate alınarak öncelikler belirlenmeli, çalışmalar koordineli bir şekilde yürütülmelidir.”

yukarı çık
0
Paylaşım