Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

Antalya’da CHP İl Kadın Kolları Öncülüğünde ‘Kadın Çalıştayı’ Düzenlendi

Antalya’da CHP İl Kadın Kolları Öncülüğünde ‘Kadın Çalıştayı’ Düzenlendi

Antalyalı kadınlar, 5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilişin yıldönümü öncesi ‘5 Aralık Eşitlik ve Adalet Kadın Buluşması Antalya Çalıştayı’nda bir araya geldi. Sivil toplum örgütlerinin raporlarının alındığı ve bu raporların birleştirilerek

önümüzdeki günlerde Çalıştay için bir sonuç bildirgesi hazırlanacağı bildirildi.

5 Aralık tarihinde Ankara Arena’da düzenlenecek olan ‘5 Aralık Eşitlik ve Adalet Kadın Buluşması’ için Antalyalı kadınlar Çalıştayda bir araya geldi. Değirmenönü Kültür Merkezi’nde yapılan ve CHP İl Kadın Kolları’nın öncülüğünde düzenlenen Çalıştay’a

CHP İl Başkanı Mustafa Erdem, CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Ahmet Kumbul, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci’nin yanı sıra, diğer siyasi parti, dernekler ve STK’ları temsilen 150 civarında kadın katıldı.

Antalya Çalıştayı’na CHP Konyaaltı Belediye Meclis Üyesi ve 1 Kadın Hareketi Derneği Başkanı Buket Dağlı ile CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Songül Başkaya’nın Cumhuriyet Halk Partisi’nin kadınların seçilme hakkına bakış açısını eleştiren sözleri damgasını vurdu.

Kadınlar Ayağa Kalkıyor

‘5 Aralık Eşitlik ve Adalet Kadın Buluşması Antalya Çalıştayı’nın açılış konuşmasını yapan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci, her kesimden 25 bin kadının 5 Aralık’ta Ankara’da buluşacağını belirtti.

Kadınların haklarını aradığını belirten Deveci, ‘Bugün biz konuşmayacağız, sizlerin konuşmalarını dinleyeceğiz ve bunlar üzerinden Atatürk’ün Türk kadını için hayal ettiği Türkiye’ye yeniden ulaşmak için yapacaklarımızı planlayacağız.

Bunu ilk adımı olarak 5 Aralık’ta Ankara’da büyük buluşmaya gidiyoruz. Toplumun tüm kesimlerinden 25 bin kadınımızla Ankara’da bir araya geleceğiz.

Türkiye’nin her yerinden ve kesiminde kadınlar ayağa kalkıyor, kadınlar haklarını arıyor, haklarına sahip çıkıyor. Bize dayatılan bize sunulan bu yaşam tarzını kabul etmiyoruz’ dedi.

Kadın Seçilme Hakkını Kullanamıyor

CHP İl Başkanı Mustafa Erdem ise kadınların bugüne kadar sadece seçme hakkını kullandığını belirterek, ‘Maalesef kadınlarımız sadece seçme hakkını kullanarak bugünlere geldi. Özellikle diğer siyasi partiler bir tarafa demokrasinin savunucusu partimizde bile

bugüne kadar kadınlarımızın seçilme hakkını maalesef kullanamadığını hep birlikte gördük ve yaşadık. Aslınsa bugünkü toplantının belki de ana fikrini bu oluşturuyor. Nüfusun yüzde ellisini oluşturan kadınlarımızın sosyal ve siyasal hayatta

hak ettiği yere gelmeleriyle ilgili bu haklı mücadelelerine bizlerde destek olalım. Tüzüğümüzde yazan kotalar dışında en az erkekler kadar seçilmelerini, TBMM’de vekil olarak, yönetimlerde yer almalarını çok arzu ediyorum.

Bunun içinde bizlere düşen görevi sonuna kadar yapacağımı söz veriyorum. Kadınlarımız olamadan başarıya gidemeyeceğimizi gördük’ ifadelerini kullandı.

‘Kadınlar İçin Ne Yaptınız’

CHP Konyaaltı Belediye Meclis Üyesi ve 1 Kadın Hareketi Derneği Başkanı Buket Dağlı ise CHP’nin gerek parti yönetiminde gerekse seçim dönemlerinde kadınlara yer vermemesini eleştiren sözleriyle çalıştaya damga vurdu.

CHP içerisinde kadın kolları Başkanlığı da yaptığını belirten Dağlı ‘Kadınlarımızı çok seviyoruz, Atatürk kadınlar için bunu yaptı falan demeyin, kimse demesin. O konuşanlar kadınlar için ne yaptı, bence burada bize bunu söylesinler.

Yıllardır her seçim döneminde milletvekili olmak için 30’uncu, 40’ıncı sıralarda bekleyen arkadaşlarımızı görüyorum. Hiçbir seferinde de olmadılar, olamadılar. Bu partinin Antalya’da bırakın kadın bir belediye başkanını, sadece bir kere bir ilçe başkanı olduğunu biliyorum’ dedi.

Pembe Masalları Bırakın

Parti teşkilatları tarafından kadınların sadece seçim döneminde kullanılacak bir güç kaynağı olarak görülmekten öteye gidemediğini söyleyen Dağlı, ‘Kadınlar bütün seçim çalışmalarında gençlerle birlikte havalı, çalışkan kesimler,

ama seçim bittikten sonra örgütün hiçbir yerine gelmesinler mantığı ile hareket ediliyor. Yoksa kadın kolları acaba, kadınlar kendi kendine eğlensin, oyalansın, partinin işlerine karışmasın denildiği bir yer mi? Kimse pembe masallar anlatmasın,

çünkü biz o pembe masalları hiç görmedik. Biraz önce il başkanımız ‘biz sizin arkanızdayız’ falan dedi. Hayır, siz bizim arkamızda olmayın, yanımızda olun ve bunu gerçekten yapın’ ifadelerini kullandı.

Kadınların Önündeki En Büyük Engel

Kadınların önündeki en büyük engelin parti teşkilatlarındaki karar alma mekanizmaları olduğunu belirten CHP Muratpaşa ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Songül Başkaya, ‘Biz kadınlarda yürek var, cesaret var, bilgi, beceri, her şey var.

Ama bir yerlerde tıkanıyoruz. Neresi biliyor musunuz? Karar alma mekanizmaları kadın ve gençlerin önlerindeki en büyük engellerden bir tanesidir. Kadın kolları başkanı bu kadar performans veriyor, ama il yönetim kurulunda söz hakkı yok, ayrı bir bütçesi yok,

örgütten gelen bir kaynak yok, para yok, yetki yok. Ama çalış, çalış, çalış, elbette çalışacağız. Bu bizim zaten görevimiz. Ama biz daha farklı yerlerde olmalıyız. Kadınlar olarak bu kadar çalışıyorsak, bu kadar ülkemizin geleceği için emek sarf ediyorsak kadınlarda,

il başkanı olsun, ilçe başkanı olsun, belediye başkanı olsun, milletvekili olsun’ dedi.

82 Yıldır Antalya’dan Kadın Vekil Çıkmıyor

Kadınların ilk kez oy kullandığı 8 Şubat 1935 tahinde 17 kadın milletvekili arasında yer alan Antalya’nın ilk kadın vekili olan Türkan Örs Baştuğ’dan sonra Cumhuriyet Halk Partisi olarak 82 yıldır Antalya’dan kadın milletvekili çıkartamadıklarını vurgulayan Başkaya,

‘Antalya gibi aydın bir kentte 1935’te meclise gönderdiğimiz Türkan Örs Baştuğ’dan sonra Cumhuriyet Halk Partisi olarak bir kadın milletvekilini biz meclise taşıyamamışız. O kadar adayımız, o kadar aday adayımız var, yok muydu nitelikli bir kadın.

Tıkandığımız nokta işte o karar alma mekanizmaları, siyasetin dışında da biz karar alma mekanizmalarında olmalıyız. Ve ilk genel seçimlerde kadınlarımızı meclise sokmamız gerekiyor. Bugün çok eleştirdiğimiz AKP Antalya’dan iki tane kadın milletvekili gönderdi’ şeklinde konuştu.

yukarı çık
0
Paylaşım