Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

Aksoy, memleketi İbradı’da Anıldı

  • Yazan 
Aksoy, memleketi İbradı’da Anıldı

Eski CHP milletvekili, Atatürkçü Düşünce Derneği Kurucusu ve Başkanı olan Prof. Dr. Muammer Aksoy, 1990 yılında faili meçhul bir cinayet ile yaşamını yitirmişti. 1990 yılı 31 Ocakta katledilen Aksoy, Antalya İbradı ilçesinde ADD başta olmak üzere bazı sivil toplum örgütleri ve CHP’liler tarafından anıldı.

Adalet ve Demokrasi Haftası çerçevesinde suikastlarla öldürülen Necip Hablemitoğlu, Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan, Gazeteci Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Abdi İpekçi, Necip Hablemitoğlu, Bahriye Üçok gibi aydınlar anıldı. Değişik etkinliklerle anılan aydınların hala gerçek cinayet failleri bulunamadı. 1990 yılından sonra işlenen bu cinayetler hakkında onlarca hükümet kuruldu ve hepsi söz vermesine nazaran, cinayetler üzerinde ki sis perdesi hala kalkmış değil.  Adalet ve Demokrasi Haftası etkinlikler kapsamında 1990 yılı 31 Ocak’ta faili cinayetle yaşamını yitiren Prof. Dr. Muammer Aksoy, memleketi İbradı’da anıldı.

Aksoy, aydınlanmanın adıdır

Antalya Atatürkçü Düşünce Derneği ve İbradı Atatürkçü Derneği ile ortak yapılan etkinliğe CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, CHP milletvekili aday adayları, belediye başkanları, CHP parti yöneticileri ve üyeleri ile birlikte Sivil Toplum Örgüt yöneticileri de katıldı. Muammer Aksoy’un hayatını anlatan bir metin okunurken, Türkiye’nin yetiştirdiği enden aydınlardan birisi olduğu vurgusu yapıldı. Özellikle 1961 Anayasa’sına koyduğu katkı ve Atatürkçü Düşünce Derneğinin kurucu bilinen Aksoy, aydınlanma sürecinde koyduğu katkılar herkesçe takdir edilmişti.  1990 yılarında faili meçhul cinayetler arasında bulunan Aksoy, 25. Ölüm yıldönümünde tüm Türkiye’de saygıyla anıldı.

Muammer Aksoy'un portresi

Muammer Aksoy, (d. 1917, İbradı-Antalya – ö. 31 Ocak 1990, Ankara). Hukukçu ve siyaset adamı. 1961 Anayasasını hazırlayan komisyonun sözcülüğünü yapmıştır. 1990 yılında, faili meçhul bir cinayet sonucu öldürülmüştür.

1939'da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra Zürih Üniversitesi Hukuk ve Devlet Bilimleri Fakültesi'nde doktora yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi'nde asistanlık ve Ankara Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptı. 1957 yılında üniversite yasasında yapılan değişikliklerin üniversitelerin özerkliğine zarar verdiği gerekçesiyle üniversiteden ayrılarak Cumhuriyet Halk Partisi'ne girdi.

27 Mayıs 1960 sonrasında yeniden üniversiteye döndü ve Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde profesör oldu. Kurucu Meclis Antalya İli Temsilciliği (6 Ocak 1961 - 25 Ekim 1961) ile 1961 Anayasasının hazırlanmasında komisyon sözcülüğü yaptı. CHP parti meclisi üyeliği görevlerini yürüttü. 12 Mart 1971 Muhtırasından sonra tutuklandı, fakat yargılama sonucunda aklandı. 1977'de CHP İstanbul milletvekili olarak meclise girdi. Avrupa Konseyi Türkiye temsilciliği ve Türk Hukuk Kurumu başkanlığı görevlerini yürüttü. 12 Eylül 1980'den sonra Ankara Barosu başkanlığına seçildi.

1989'da Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Bahri Savcı, Münci Kapani ve Bahriye Üçok gibi aydınlarla birlikte Atatürkçü Düşünce Derneği'ni kurdu. 31 Ocak 1990 günü Ankara Bahçelievler'deki evinin önünde kurşunlanarak öldürüldü.

yukarı çık
0
Paylaşım