Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

Başkan Çetin: Uçak Antalya'ya Düştü

Başkan Çetin: Uçak Antalya'ya Düştü

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya'nın turist kaybının geçen yıla oranla yüzde 47 olduğunu belirterek, "Yılı, 5.5 milyon turist ekside kapatırız" dedi.

Salı Sanayici ve İşadamları Grubu'nun (Salı Grubu) haftalık toplantısı, Antalya Tenis İhtisas Kulübü'nde Muharrem Koç başkanlığında gerçekleştirildi. Grup üyesi iş adamları, kamu kurumları ve STK temsilcilerinin yer aldığı toplantıya, ATSO Başkanı Davut Çetin konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye ve Antalya ekonomisi hakkında bilgiler veren Başkan Çetin, yaşanan olumsuzluklara rağmen ülke ekonomisinin dinamik olduğunu belirtti. Başkan Çetin, ekonomi canlılık için sadece büyük firmaların baz alınmadan küçük esnafın da desteklenmesi gerektiğine işaret etti.

Demokrasi Dediğimde Tepki Gösterdiler

Yaşanan süreçte demokrasinin ne kadar önemli olduğunu anlaşıldığını vurgulayan Davut Çetin, 21 aydır ATSO başkanlığı yaptığını, her konuşmasında demokrasi vurgusunu yaptığını, Türkiye'nin birlik, beraberliğine, uzlaşmasına vurgu yaptığını ancak çoğu zaman yanlış anlaşıldığını söyledi.

Demokrasi vurgusu yaptıkça muhalefet yaptığı algısının oluştuğuna değinen Çetin, "Gerçekten ülkenin bu birlik ve beraberliğe çok ciddi ihtiyacı var. Bir şer başımıza geldi, bundan hayır çıkarmak lazım.

Demokrasinin, özgürlüklerin ne anlama geldiğini 15 Temmuz akşamı hepimiz daha iyi anladık" dedi. Davut Çetin, darbeyle karşı karşıya kalmış bir ülke görünümünün Türkiye'yi 3'üncü sınıf bir Afrika ülkesi konumuna getirdiğini savundu.

Uçak Antalya'ya Düştü

Türkiye'nin son 2 yıllık süreçte uluslararası alanda imaj anlamında darbe yediğini kaydeden Davut Çetin, özellikle haziran ve kasım seçimleri döneminde yaşanan terör olaylarının ciddi imaj kaybına yol açtığını belirtti.

Bu sürecin arkasında güçlü bir hükümetin geldiğine değinen Çetin, "Biz, bundan sonra önümüz açık, ekonomi düzelecek derken, bir uçak düşürme olayıyla karşı karşıya geldik. O gün 'o uçak Antalya'ya düştü' dedim. 24 Kasım'da uçağın Antalya'ya düştüğünün ne demek olduğunu herkes anladı" dedi.

Tek Sorun Turizmde Değil

Başkan Çetin, uçak krizinin Antalya'yı ciddi şekilde etkilediğini kaydetti. Sadece turizmde değil tarım başta olmak üzere esnafın da olumsuz etkilendiğini anlatan Çetin, "ATSO olarak Antalya için özel dosya hazırlayarak bakanlıklara gönderdik.

Turizmle ilgili ciddi yaptırımlar, destekler gündeme geldi. Bunları isterken sadece turizme için istiyormuşuz gibi algılandı. Sadece turizme değil tüm sektörlere destek istedik. Bugün ATSO'nun 42 bin üyesi var. Bunlardan 30 bini faal. Diğerleri borcundan dolayı faal değil" diye konuştu.

Veriler Gün Geçtikçe Kötüleşiyor

Turizme verilen her desteği Antalya ekonomisine verilen destek olarak gördüklerini ifade eden Davut Çetin, şöyle konuştu:

"Turizm, Antalya ekonomisindeki tüm sektörleri büyük oranda ilgilendiriyor. Verilen desteklerin çok fazla faydası olmadı. Büyük işletmelerin banka borçları ertelendi ama önemli olan küçük işletmelerin banka borçlarının ertelenmedi.

En büyük tepkiyi oradan alıyoruz. Antalya'nın çok büyük finans kaynaklarına ihtiyacı var. Artık finansla ilgili bir şeyler yapılması gerekiyor. Antalya için yaşanılan süreç bir afettir. Elimizdeki veriler gün geçtikçe kötüleşiyor. Bugün geldiğimiz noktada daha da kötü."

İstihdam Kaybı 100 Bin

Antalya'nın karşılıksız çekte ilk defa İzmir'i geçtiğini de vurgulayan Çetin, "İzmir ticareti Antalya'nın 4 katı. Ancak karşılıksız çekte rakamsal olarak İzmir'i geçmiş durumdayız. Karşılıksız çek, geçen seneye oranla yüzde 48 artmış. Bu Antalya ekonomisine dair önemli göstergelerden birisidir" dedi.

İstihdam anlamında çok ciddi sıkıntılar yaşandığını anlatan Çetin, istihdamın sert şekilde düşeceğini öngördüklerini vurguladı. Başkan Çetin, "Haziran ayı verilerinde 70 bin civarında kayıp var istihdamda.

Bunun büyük bir kısmı turizmden, bir kısmı tarımdan. Bu sene istihdam kaybı 100 bin civarında. Bu sene Antalya için ne olması gerekiyorsa hepsi üst üste oldu" diye konuştu.

Rusya'nın Yüzde 90'ı Kayıp

Turizmdeki verileri de değerlendiren Çetin, geçen yıla oranla yüzde turizmde yüzde 47 düşüş olduğunu söyledi. Antalya'nın turist sayısı bakımından şu anda 3 milyon 400 bin kişi ekside olduğunu ifade eden Çetin, yılın 5.5 milyon ekside kapatılacağını öngördüklerini belirtti.

Rusya'dan charter seferlerin başlamasının ardından 50 bin turist geldiğini, sezon sonuna kadar bu sayının 300- 350 bine ulaşacağını anlatan Davut Çetin, "3.5 milyon düşüş var. Rusya'nın yüzde 90'ınını kaybetmiş durumdayız" dedi.

Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç ise uçak krizinin ardından turizmcilere yönelik önemli tedbirler alındığını, ancak turizme hizmet veren küçük esnaf ve ticaret sektörünün bu tedbirlerin dışında tutulduğunu söyledi.

Başkan Koç, "Turizm sektörü sadece otelciler ve acenteciler değildir. Turizm sektörüne destek ve hizmet veren ticaret sektörünün de düşünülmesi gerekir. Bu konuda ATSO'dan girişim bekliyoruz" dedi.

Muharrem Koç, toplantının sonunda katılımından dolayı Davut Çetin'e teşekkür plaketi takdim etti.

yukarı çık
0
Paylaşım