Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

Komşu Şehirde 3 Bin Evde Et Kaynayacak

Komşu Şehirde 3 Bin Evde Et Kaynayacak

İflas bayrağını çekme noktasına gelen kırmızı et üreticileri için Burdur Belediyesi ses getirecek bir kampanyaya imza attı. Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, “Yılbaşından önce üreticiden toplayacağımız 3 bin ton kırmızı eti dar gelirli vatandaşlarımıza dağıtacağız” dedi.

Yaklaşık 200 bin büyükbaş ve 400 bin küçükbaş hayvan varlığı ile Türkiye kırmızı et üretiminde söz sahibi illerden Burdur’da kentin lokomotif sektörlerinden hayvancılık adeta can çekişiyor.

3 BİN EVDE ET KAYNAYACAK

Artan maliyetler ve et ithalatı nedeniyle yaşam mücadelesi veren hayvan yetiştiricisinin sesini Burdur Belediyesi Türkiye’ye duyurmak üzere harekete geçti. Burdur Kırmızı Et Üreticileri Birliği ile protokol imzalayan belediye, birliğe bağlı üreticilerden alacağı 3 bin ton eti 3 bin dar gelirli aileye dağıtacak.

MALİYETLER ATEŞ PAHASI

5-6 aydır ette kriz olduğunu ve son 1,5 yıldır da sektörün ciddi sıkıntı çektiğini dile getiren Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, dövizdeki dalgalanmalarında artmasıyla hayvan üreticisinin maliyetlerinin oldukça yükseldiğini söyledi.

PİYASADA ET FAZLASI VAR

Yemin yüzde 65’inin ithal olduğunu maliyetle başa çıkmayan üreticinin hayvanını kesime götürdüğünü anlatan Ercengiz, “Hayvanı 30 liradan kestiren üretici şu anda 26 liradan kestiriyor. Kestirmek için de ancak 2 gün sonraya gün veriliyor.

Çünkü piyasada et fazlası var. Et fazlasının nedeni iki şey olabilir. Ya Et ve Balık Kurumu ihtiyaç fazlası ithalat yaptı ya da tüketici et tüketemiyor bilemiyorum” dedi.

YILBAŞINDA ET KAYNAYACAK

Yerel yönetim olarak üreticinin sorununa sahip çıktıklarını göstermek için bu projeyi hayata geçirdiklerini aktaran Ercengiz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hem üreticimizin yanında olmak hem de dar gelirli vatandaşımızın sofrasına et götürmek istedik. Geri dönüşler çok iyi. Üretici kanadında heyecan yarattı.

Süt üreticileri için de bunu yapmıştım. Sektörü rahatlatacak bir şey değil ama dikkat çekmek ve sahiplenmek adına önemli. Mahalle muhtarlarımız ihtiyaç sahiplerini belirliyor. Yılbaşından önce et dağıtımını yapacağız.”

SÜRDÜRÜLEBİLİR POLİTİKA ŞART

Üreticinin sürdürülebilir bir politika istediğine vurgu yapan Ercengiz, “Bugün süt hayvanının kesime gitmesi demek sütte sıkıntı yaşayacağız demektir. Sektöre sahip çıkamaz ithalata dayalı hale getirirsek, üretici bu yükü kaldıramaz. Üretici yerinde üretime devam etmelidir” dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım