Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

Isparta’da Safran Ekiminden Olumlu Sonuç Alındı: Safranlar Çiçek Açtı

Isparta’da Safran Ekiminden Olumlu Sonuç Alındı: Safranlar Çiçek Açtı

Isparta'nın Eğirdir ilçesinde geçen yıl deneme amacıyla dikilen safran bitkisinden olumlu sonuç alındı. Safranlar çiçek açarken, önümüzdeki günlerde hasadın yapılacağı belirtildi.Eğirdir ekonomisinde yeni bir gelir modeli oluşturulması amacıyla geçen yıl

Kaymakam Abdullah Akdaş öncülüğünde Safranbolu'dan getirtilen safran soğanları, Sorkuncak Köyü'nde uygun olan alana dikildi. Yıl boyunca takibi yapılan safranlar sonbahar yağmurlarıyla birlikte çiçek açtı.

Safranları görmek için deneme tarlasına giden Kaymakam Akdaş, incelemelerde bulundu. Safran bitkisinin sanılanın aksine zahmetsiz yetiştirilen ve ekonomik getirisi yüksek bir ürün olduğu belirten Akdaş,

"Yaklaşık bir sene önce başladığımız çalışmaların sonuna gelmek üzereyiz. Safranbolu'dan getirdiğimiz tohumların çiçek açtığını görmek mutluluk verici.

Birçok sektörde alıcısı olan safran baharatı, kanser tedavisinden kendi ağırlığının 100 bin katı boyama özelliğiyle kimya sektörüne kadar çeşitli alanlarda kullanılıyor. Bugün görüyoruz ki safran, Eğirdir iklim ve toprak yapısına uygun bir bitki.

Kardeşleme dediğimiz soğan çoğalması ortalama 3 ile 5 iken biz burada 7-8 kardeşleme sayısına ulaşarak bir sezonda diktiğimiz soğanın iki katı sonuç aldık.

İnşallah yakın zamanda hasat yapıldıktan sonra yeni safran tarlaları açılması için çalışmalar yapacağız. İlçe ekonomisi için önemli bir sayfa açarak yeni bir alternatif tarım ürününün Eğirdir'e kazandırılacağını ümit ediyorum" dedi.

Gıda sektöründen sağlık, kozmetik, boya ve ilaç endüstrisine kadar birçok alanda kullanılan; dönüm başına 850 gram ile 1250 gram hasat elde edilen safran dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinirken,

piyasa şartlarına göre kilosu 20 bin ile 50 bin TL arasında alıcı buluyor.

İlkbaharda kardeşleme (çoğalma) yaparak sonbahar yağmurlarıyla beraber çiçek açan safran tarlasında önümüzdeki günlerde ilk hasat gerçekleştirilerek gelir getirici ürünlerde kullanılmak üzere denemeler gerçekleştirilecek.

yukarı çık
0
Paylaşım