Menu
RSS
Antalya’da On Binler Tek Yürek Oldu, Sel Oldu Aktı

Antalya’da On Binler Tek Yürek Oldu, Sel Oldu Aktı

Antalya, 19 Mayıs Atatürk'ü An...

Antalya'da Ulaşım Ücretine Yüzde 33 Zam Geldi: Tam Ücret 20 TL’ye Yükseldi

Antalya'da Ulaşım Ücretine Yüzde 33 Zam Geldi: Tam…

UKOME Genel Kurulu’nda alınan ...

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri: Taksime Ve Taksime Yürümek İsterken Tutuklananlara Sahip Çıkıyoruz!

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri: Taksime Ve Taks…

1 Mayıs’ta Taksim’e yürümek is...

Meteorolojik Uyarı: Antalya'nın Doğu İç Kesimlerinde Kuvvetli Yağış Bekleniyor!

Meteorolojik Uyarı: Antalya'nın Doğu İç Kesimlerin…

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü...

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Prev Next

Burdur’da Çakalların Dansı Fotokapanda

Burdur’da Çakalların Dansı Fotokapanda

Burdur’da fotokapanla iki kez çakal sürüsü görüntülendi. Görüntülerde, yavru çakalların birbiriyle oynamaları ilgi çekti. Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Burdur Şube Müdürlüğü'nce yaklaşık 4 yıldan bu yana kent yaban hayatının araştırması kapsamında,

bölgede yaşayan memeli türler fotokapan cihazlarıyla görüntüleniyor. Araştırma kapsamında geçen aylarda fotokapana iki kez çakal sürüsü takıldı.

Bu çalışmalarda zaman zaman Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ile de işbirliği yapılıyor. Burdur merkez köyleri ve Yeşilova ilçesinin bazı köylerini de kapsayan alanlarda MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Ornitolog Doç. Dr. Tamer Albayrak danışmanlığında, Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz yüksek lisans tez çalışması da yürütüyor.

İnsan faaliyetlerinin yaban hayatı üzerine etkisinin araştırıldığı tez kapsamında, bölgede yaşayan memeli türler tespit edilecek. Türlerin yaşam alanları, insan faaliyetlerinden nasıl ve ne oranda etkilendikleri hakkında da fikir elde edilecek.

YAVRULARIN OYUNU

Bugüne kadar bölgede yapılan fotokapan çalışmalarında vaşak, karakulak, kurt, çakal, tilki, yaban domuzu, yaban tavşanı, arap tavşanı, porsuk, kaya sansarı, gelincik, sincap gibi türler tespit edildi. Tamer Yılmaz tarafından Burdur'da ormanlık alanlara kurulan fotokapana, biri gece diğeri de gündüz olmak üzere iki çakal sürüsü takıldı.

Gece görüntüsünde 2'si yavru 4 çakal bir süre fotokapan önünde oynuyor. Gündüz görüntüsünde de tamamı yavru 6 çakal, aralarında uzun süre oynuyor. Fotokapanın olduğu alanda uzun süre vakit geçiren çakallar, ardından hep birlikte ormanlık alanın içine ilerliyor.

KURTLAR AVLARIYLA FOTOKAPANDA

Fotokapanla görüntülenen yaban hayvanları arasında bir vaşak avladığı tavşanı, bir kurt avladığı yaban domuzu yavrusunu götürürken görüntülendi. Bir gece görüntüsünde ise bir kurt, yakaladığı avıyla birlikte fotokapanın bulunduğu alana geliyor ve ağzındaki avı yola bırakıp etrafı kontrol ettikten sonra kenardaki su birikintisinden su içiyor.

Sık sık etrafını kontrol edip su içen kurt, ardından avını alarak gece karanlığında kayboluyor. Farklı bir gece görüntüsünde de bir vaşak ve iki yavrusu bu kez fotokapana yakalanıyor. Bir fotoğraf karesinde tavşan, fotokapan önünde yavrusunu emziriyor.

yukarı çık
0
Paylaşım