Menu
RSS

Sanayi Devi Antalya’yı Terk Ediyor

Sanayi Devi Antalya’yı Terk Ediyor

Antalya’da 2001 krizi öncesi iki çocukluk arkadaşının satılığa çıkarılan karton kutu işletmesini alarak kurduğu ANKUTSAN, 2015 yılında gerçekleştirdiği 120,6 milyon liralık üretimden satış hasılatıyla İSO'nun 2'nci 500 büyük firma sıralamasında 381'inci oldu.

Firma, Antalya'da sanayici kuruluşlarının desteklenmemesi nedeniyle merkezini İstanbul'a taşıma kararı aldı.

Antalya'da 2001 krizi öncesi Altınova mevkiinde Mustafa Çakal ve Rüstem Kesgi adlı iki arkadaş tarafından kiralık bir atölyede başlayan kutu imalatıyla bugün bir dünya markası olan ANKUTSAN Oluklu Mukavva Kutu Fabrikası, Antalya, İstanbul ve Mersin'deki modern tesislerinde istihdam gücü, üretim kapasitesi, Avrupa, Asya ve Uzak Doğu'ya ihracatıyla dev bir sanayi kuruluşu haline geldi.

Tesis ve üretimini 2006 yılında Antalya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki kendi yerine taşıyan ANKUTSAN, istikrarlı büyümesini her geçen yıl sürdürdü.

Camları bile olmayan bir atölyede tamamen kiralık makinelerle kutu imalatına başlamak için birikimlerini satmak zorunda kalan ve 3 ay sözleşmeyle kiralanan atölyede üretime başlayan iki arkadaş, 13 yıl içinde Antalya, İstanbul ve Mersin'de biri oluklu mukavva kutu üreten 4 fabrikasıyla bugün Türkiye'nin en büyük ikinci 500 şirketi arasına girmeyi başardı.

Üretim Kapasitesi 140 Bin Ton

ANKUTSAN'ın iki ortağı Mustafa Çakal ve Rüstem Kesgi, kuruluşundan bugüne firmalarını ve büyüme hedeflerini anlattı. Rüstem Kesgi, ANKUTSAN'ın, Antalya OSB'de 48 bin ton, İstanbul'da Kutay Oluklu Mukavva A.Ş'de 24 bin ton ve Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde 72 bin ton olmak üzere toplam 142 bin on üretim kapasitesine ulaştığını söyledi.

Kesgi, pizza kutusu, yaş meyve sebze ve çiçek kutuları ile sanayinin ihtiyaç duyduğu diğer tüm kutu türlerinin üretimini yaptıklarını belirtti.

Dünyanın En Moderni

Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 40 bin dönüm alanda, Türkiye'de ilk kez ileri teknoloji makineleri ile yıllık 93- 94 bin ton oluklu mukavva kutu üretecek fabrikasının kurulduğunu kaydeden Kesgi, Tekirdağ'da da yine aynı yönde bir yatırım gerçekleştireceklerini söyledi.

Bu iki fabrikanın toplam yatırım maliyetinin 50 milyon doların üzerinde olduğunu söyleyen Rüstem Kesgi, toplam üretimin yüzde 30'unun, 25 ülkeye yaklaşık 10 milyon Euro'luk bir ihracat gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Hedef İlk 500

İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl geleneksel olarak açıklanan 'Türkiye'nin 2'nci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2015 Yılı Raporunda Antalya Kutu Sanayi Oluklu Mukavva Kağıt Ticaret AŞ (ANKUTSAN) üretimden satışlarda sağladığı yüksek hasılat nedeniyle 2'nci 500 büyük firma arasında yer aldı.

Kesgi, hedeflerinin iki yıl için yeni yatırımlarla birlikte Türkiye'nin ilk 500 şirketi arısına girmek olduğunu da söyledi. Kesgi, her yıl büyüme oranlarının yüzde 55- 60 civarında olduğunu, bu yıl da bugün itibariyle büyüme rakamlarının yüzde 52 olduğunu açıkladı.

Antalya'da Büyük Sorunlar

Antalya'nın sanayi kenti olarak görülmemesi ve sadece turizm sektörüne yoğunlaşılmasından da yakınan Kesgi, "Turizmde uçak başına 6 bin dolar destek veriliyor. Et, süt, yumurta gibi ürünleri sağlayan firmalara kutu satıyorum. Turizmcinin işi düşünce bu adama mal satanların da işi düşmüyor mu, peki bu adamlara neden destek verilmiyor?" dedi.

Kesgi, Antalya Limanı'nda da ücretlerin Mersin ve İzmir limanlarına göre çok yüksek olduğunu, bu nedenle büyük gemilerin gelmediğini, özellikle mermerciler başta olmak üzere birçok ihracatçı firmanın Antalya yerine İzmir ve Mersin'i tercih ettiğini söyledi.

Merkezi De Taşıyacak

Antalya'da sanayici açısından umudun kalmadığını ve ciddi sorunlar yaşandığını dile getiren Kesgi, turizmde işler kötü diye bankaların bile sanayiciye yaklaşımının değiştiğini, yaşadıkları birçok sorun nedeniyle firmanın merkezini İstanbul'a taşımaya kararı aldıklarını dile getirdi.

Mersin ve İstanbul'daki fabrikaların büyük katkısıyla bugün ikinci 500 listesine girdiklerini de açıklayan Kesgi, "Eğer biz sadece Antalya'daki fabrikayla kalsaydık bugün bu listeye girmemiz mümkün değil" dedi. Kaynak: DHA

yukarı çık
0
Paylaşım