Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

Muratpaşa CHP İlçe Gençlik Başkan Adayı Aykaç: Gençlik, Partinin Geleceğidir

Muratpaşa CHP İlçe Gençlik Başkan Adayı Aykaç: Gençlik, Partinin Geleceğidir

Antalya Muratpaşa CHP İlçe Gençlik Kolları Başkanlık seçimi yapılacak. Bu seçimde başkan adaylarından Orhan Aykaç İle Neler yapmak istediği, nasıl bir gençlik yapısı kuracakları ve gelecekle ilgili düşüncelerini konuştuk. 

Kaktüs: CHP’de gençlik kollarının varlığını nasıl değerlendirmek gerekir?

Aykaç: Partiler açısından gençlik ve kadın kolları gibi yan organlar, partinin tek başına kolaylıkla erişemeyeceği belirli toplum kesimlerine ulaşmasını sağlayan unsurlardır. Parti, çok daha geniş bir çıkarlar bütününü temsil etme iddiasında olduğu için, toplumun her kesimi her konuda ve her zaman onun erişim mesafesinde olamaz, çünkü bu genişlik, partiye aynı zamanda farklı çıkarların içeride de çatıştığı bir yapı kazandırır. Bu durumda partinin yan kuruluşları üzerinden bu çıkarlarla ilişki kurması çok daha kolay ve gerçekçi olabilmektedir.  Bu yüzden yan kuruluşlar, parti örgütlenmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Partiler, yan kuruluşları vasıtasıyla yalnızca farklı seçmen gruplarıyla ilişki kurmayı değil, aynı zamanda yeni kadroların ve emek gücünün devşirilmesini de sağlarlar.

Ancak siyasi partiler literatürü içinde gençlik kolları, parti örgütünün bir parçası olmaktan çok, genç üyelerin siyasal katılımını kolaylaştırma işleviyle ele alınır. Bu alandaki sınırlı sayıdaki çalışma, esas olarak gençlerin partilere katılım nedenleri ve gelecek beklentileri üzerine odaklanmıştır.

Gençlik örgütü, genç yurttaşların parti çalışmalarına katılması açısından önemlidir. Gençlik kolları, genç parti üyeleri için siyasal toplumsallaşmayı sağlar ve örgütsel öğrenme işlevini yerine getirir. Genç üyelere partinin ideolojisini, normlarını ve işleyiş şeklini aktarır. Bir diğer boyutuyla da gençlerin siyasal yaşam ve partilere giderek aşina hale gelmesini sağlayan bir tür okul işlevi görür

Kaktüs: Gençlik kollarının ana kademeleri ile ilişkileri nasıl düzenlenmiştir?

Aykaç: Tüzüğe göre Gençlik Kolları başkanları parti örgütlerinin yönetim kurulu olağan toplantılarında yer alabilir, görüş belirtebilir ancak oy kullanamazlar. İlçe yönetim kurulunda ilçe gençlik kolları başkanı (md. 29), il yönetim kurulunda il gençlik kolu başkanı (md. 33), parti meclisinde gençlik kolları genel başkanı (md.37), merkez yönetim kurulunda gençlik kolları genel başkanı (md. 39) toplantılara katılabilir, görüşlerini açıklayabilir, önerilerde bulunabilir, ancak oy kullanamaz.

Kaktüs: Gençlik kollarının mali durumu tüzükte nasıl belirtilmekte?

Aykaç: Gençlik kolları ve kadın kolları finansmanlarını bulundukları il ya da ilçe örgütünün yıllık bütçelerinin %10’undan az olmamak kaydıyla ayırdıkları bütçeden karşılarlar. Ayrıca Genel Merkez ilgili kol yönetimi ile görüşerek gençlik kolları genel başkanlığına “yeter miktarda” pay ayırır (CHP, 2012a).

Ancak tüm örgütler gibi partilerde de pratik işleyiş hiçbir zaman tarif edildiği gibi değildir. Örneğin ana kademe bütçesinin en az % 10’unun gençlik ve kadın kollarına tahsis edilmesi konusunda bu kuralın hiç işlemediği hem gençlik kolu yöneticileri hem de ana kademe yöneticileri tarafından açıkça dile getirilmektedir.

Kaktüs: Gençlik kollarının özerk bir yapısı var mı?

Aykaç: Gençlik örgütünün biz her zaman özerk bir yapısı olması gerektiğini savunuruz. Elbette ki yapacağımız çalışmalar zaten partinin programı, tüzüğünden ayrı olamaz. Yine de mali özerklik olması gerekiyor. Bizim tüzüğümüzde de sağlanmış bu. Her ilçeye gelen paranın % 10’u gençliğe ayrılmak zorundadır, ancak bazı yerlerde uygulanmıyor bu. Birinci özerklik zaten mali özerklik. Mali özerkliği sağlamadan diğer özerkliği sağlamak zor oluyor. Bu anlamda gençlik kolları ayrı bir yapısı olup sadece ana kademenin çalışmalarına destek veren bir yapı değil, kendi çalışmalarını yapan, kendisi politika üreten bir yapıda olması gerekiyor.

Kaktüs: Sence gençler neden bir siyasi partiye üye olur?

Aykaç: Genç üyelerin partilere üye olmasının ardındaki temel dürtüleri üç başlık altında formüle edebiliriz: ahlaki [ideolojik] kaygılarla üye olanlar; sosyal kaygılarla üye olanlar ve profesyonel kaygılarla üye olanlar. Ahlaki kaygılarla üye olanlar, bir ideoloji çerçevesinde harekete geçer. Buna göre kişinin yaşamına anlam ve yön verme isteği, bir ideale ulaşma hayali, başkalarına yardım etme isteği ya da entelektüel kimlik oluşturma çabası partiye üye olmasının temel gerekçesidir. Sosyal kaygılarla üye olanlar, sosyal bir gruba dahil olmak, yeni arkadaşlar edinmek, fikir alışverişinde bulunmak gibi nedenlerle siyasal partilere yönelirler. Bu grup, parti çalışmalarına en az katılan ve politik geleceğiyle ilgili en az kararlı olan gruptur. Profesyonel kaygılarla üye olanlar ise statü ve saygınlık kazanmak, profesyonel politikacı olmak, para, iş çevresi gibi maddi çıkar elde etmek amacıyla siyasete girerler. Bu gruptakiler, ideolojiyi çok önemsemez, seçim odaklı çalışmalara daha fazla katılır, partide yükselmeyi amaçlayarak buna uygun davranış sergiler. Geleceğin potansiyel liderleri olarak yönetici davranışı sergilerler

Partiye üyelik öncelikle aile, akrabalar, arkadaşlar ya da diğer aidiyetler üzerinden gerçekleşmektedir. Ailenin yönelinen parti konusunda ağırlıkla pozitif olmakla birlikte bazen negatif etkisi de olabilmektedir. Genellikle belirli bir olay ya da hayattaki değişiklik sonrasında üyelik kararı gerçekleşmektedir. Genel anlamda hemen hemen istisnasız bir biçimde bütün genç CHP’liler partiye üyelik gerekçelerini “ülkenin içinde bulunduğu kötü durum”, başka bir deyişle AKP iktidarına karşı aktif mücadele verme gerekliliği olarak tarif etmektedir.

Bir genç üyenin kendisinin partideki geleceğine dair söyledikleri, ideolojik motivasyonla gelenlere güzel bir örnek oluşturuyor:

“Ben partiye geldiğimde asla kafamda ‘çok çalışırım, çok emek harcarım şu koltuğu da ben alırım’ düşüncesi yoktu. Gençlikte böyle bir düşünce olduğunu sanmıyorum zaten... Bana yanlış geliyor. Partiye gelince tek amacım var; gerçekten iktidar olmasını görmek. Partide 10 yıl, 20 yıl geçsin yine sabit yerlerde olayım. Emeğimi harcayayım ama o emeğin karşılığını benim almam çok önemli değil. Çünkü biz buraya geldiğimizde kendi çıkarlarımızı bir kenara bırakıyoruz. Kendi çıkarlarımızdan çok gerçekten vatanımızın, halkımızın çıkarını düşündüğümüz için buradayız” (yeni üye)

CHP’li genç üyelerin pek çoğu açısından partiyle ilişkinin temel kaynağı ailedir. Gençlerin siyasal toplumsallaşmasındaki rolünün yanında, aile içinde CHP’lilerin bulunması, gençlerin parti siyasetine de daha fazla aşina olmasını ve CHP ilke ve değerlerini, normlarını, prosedürlerini daha iyi bilmesini beraberinde getirmektedir.

Kaktüs: CHP Gençliğinin belediyelerle olan ilişkisini nasıl yorumluyorsunuz?

Aykaç: Gençlerin hem ideolojik ve politik beklentilerine hem de iş, parti içi kariyer vb. çıkarsal ihtiyaçlarına cevap vermek gerek, bu ikisini birbirinden ayıramayız. CHP şu anda gençlere iş olanakları sağlayamadığı için gençler arasında çekim merkezi olamamaktadır. Ona göre CHP’li belediye sayısı arttıkça, ilgi de artacaktır.

Bu gerçeğin yanı sıra diğer önemli olgu gençlerin kendi özgüvenlerini kaybetmeden belediyelerle olan ilişkilerini düzenlemeleri gerekir. Yani bir partili belediye başkanı bizler için elbette çok önemlidir ancak gençlik kolları da kendi kurumsal yapısını, özerkliğini korumasını bilmeli, ona göre davranışlarını sergilemeli.

Kaktüs: Muratpaşa Gençlik kollarının kaç üyesi var, bunların kaçı aktif? Aktif üyeliği nasıl sağlayacaksınız?

Aykaç: Şu anda bildiğim kadarıyla 917 üyemiz var gençlik kollarında. Ancak bunların yaklaşık 100 tanesi aktif diğerleri pasif durumda. Seçimlerin bitiminden sonra bu envanteri çıkartıp ona göre yol haritası hazırlayacağız.

Kaktüs: İlçenizdeki gençliğin sosyo ekonomik boyutu hakkında şu ana kadar yapılmış bir araştırma var mı? Eğer yoksa siz başkan olduktan sonra bunu ilk etapta yapacak mısınız?

Aykaç: Elbette. Şu ana kadar böyle bir çalışma yapılmadığı için elimizde bir belge yok. Bu ekip işi. Yönetimdeki arkadaşlar arasında iş bölümü yaparak bu konudaki araştırma için görevlendirme yapacağız. O görevli gerekli süre içerisinde bu araştırmayı yaparak yönetime sunacaktır. Bu çıkan rapora göre de nasıl bir çalışma izleyeceğimize, hangi kriterde yoğunluk olduğuna, o yoğunluğun tanınıp onların arasında bir çalışma sistemi geliştireceğiz.

Kaktüs: Bugünlerde CHP’de ana kademe olsun, gençlik kollarında olsun başkanlığa aday olanların hemen tamamı 2019’un önemini vurgulayarak bunun için aday olduklarını söylemekteler. Sizce 2019’un önemi nedir?

Aykaç: 2019 ülkemiz için var olma ya da yok olma ayıracıdır. Eğer 2019’da parlamenter sistemi kuracak bir seçim olmazsa ülkemiz tam bir karanlığa sürüklenecektir. Aydınlığı kazanmak bizim için olmazsa olmazımızdır. Var gücümüzle bunun için çabalayacağız.

Kaktüs: Gençliğin eğitilmesine nasıl bakıyorsunuz?

Aykaç: Genç üyelerin partili olma sürecinde örgüt içi eğitimin özel bir önemi olduğu görülür. Parti zaten bir okuldur. Partinin çalışmalarına katılmaya başladığınız andan itibaren parti zaten sizi eğitiyor bir şekilde. Bizim de eğitimimiz bu şekilde oldu. Partiye yeni katılanların büyük çoğunluğu zaten önce bir partiyi tanıma, gözlemleme, çalışmaları izleme aşamasına girerler. Bu şekilde bizim partimiz başlı başına yaptığımız her çalışmada, gittiğimiz her yerde zaten bir okul görevi görüyor. Konuştuğunuz her insan sizi zaten eğitiyor.

Kaktüs: Gençliğin hem partililik binicini geliştirmek hem de geleceğin siyasetçileri yapabilmek için ne tür eğitim çalışmalarınız olacak?

Aykaç: Bunların hepsi üyelerimize ulaşıp, onların kesin bilgisini ortaya çıkardıktan sonra, eğitim düzeyine göre sınıflandırarak, hepsine temel eğitim verilecek. Bu eğitim ülkenin sosyo ekonomik yapısını tanımak, geçmiş tarihimizi öğrenmek, geçmiş devrimci tarihi öğrenmek ve bu temelde günümüz Türkiye’sinin çıkış yolları konusunda eğitimler verilecek. Bu eğitimleri de kendi alanında uzman insanlardan veya bunu sağlayamama durumunda bu konuda partimiz içerisindeki büyüklerimizden seminer şeklinde vermelerini sağlayacağız.

Zaman zaman paneller düzenlenecek, panellerin ana konuşmacıları da gençler olacak.

Kaktüs: Partili gençliğin arasındaki dayanışma duygusunu nasıl geliştireceksiniz?

Aykaç: Sevgi. Evet, gençlerimizin birbirlerini sevmeleri, partili yoldaşlığın ne olduğunun bilincine erişmeleri temel olgudur. Bu eksikliğimizi giderirsek işte dayanışma orada gerçekleşir. Bizler ekmeğimizi, aşımızı paylaşacağımız, acımızı sevincimizi paylaşacağımız bir gençlik kitlesi olmak istiyoruz. Yoldaşlık ve yol arkadaşlığını kendi içimizde yerleştireceğiz. Yeter ki kimse bize engel olmasın.

yukarı çık
0
Paylaşım