Menu
RSS

Kaş’ta Çiftçiler Yol Kapattı, İhracat Kısıtlamasını Protesto Ettiler

Kaş’ta Çiftçiler Yol Kapattı, İhracat Kısıtlamasını Protesto Ettiler

Hükümet tarafından ilan edilen 14 Nisana kadar domates ihracının yasaklanması kararı siyasi partiler, dernekler ve kitle örgütleri tarafından şiddetle karşı çıkılırken,

Kaş - Antalya bağlantısını sağlayan D-400 karayolu da 4 saatliğine yol trafiğe kapatıldı.

Kaş’taki üreticiler adına komisyoncu Çağdaş Konu tarafından dile getirilen yasağı protesto açıklamasına yüzlerce üretici destek verdi.

Domates ihracatına bir tepki de Kaş'lı üreticilerden geldi. Antalya - Kaş bağlantısını sağlayan D-400 karayolunu trafiğe kapattılar. Sabah saatlerinde karayolunda toplanan yaklaşık 500 üretici saat 10.00'da karayolunu trafiğe kapattılar ve Kaş Kaymakamı gelmeden yolu açmayacaklarını belirttiler.

Haberin Videosu:

Kaş Kaymakamı Murat Öztürk yaklaşık iki buçuk saat sonra gelip de üreticilerle görüşmesinin ardından yol tekrar trafiğe açıldı.

Üreticiler ihracat yasağının gelmesiyle domates fiyatlarının dibe vurduğunu, maliyetinin oldukça aşağı bedelle satıldığını belirterek, bunun domates üreticilerini yok etmek anlamına geleceğini belirttiler. Üreticiler adına konuşan komisyoncu Çağdaş Konu yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlattı:

"Biz üreticiler olarak her durumda ve her zaman devletimizin yanındayız, ancak tarım bakanlığımızın domates ihracatıyla ilgili almış olduğu yasaklama kararı yanlış bir karardır kabul edilemez. Üretici yetiştirdiği ürünü maliyetinin altında satarsa ilaç gübre mazot fide ve banka borçlarını ödeyemez.

İlerleyen dönemlerde üretim yapamaz hale gelir. Eğer çiftçi üretim yapmazsa bunun sonuçları çok ağır olur domatesi ithal etmek zorunda kalırız haliyle bu da ürünün çok daha maliyetli ve pazara daha pahalıya ulaşmasına sebep olur.

Diğer bir taraftan eğer biz ihracata devam etmezsek tüm ülkeler kendilerine alternatif domates alabileceği pazarlar bulur. Buda bizim elimizdeki pazarlarımızı kaybetmemize sebep olur. Tarım sektörü dönüşü olmayan bir durumla karşı karşıya kalır.

Örnek olarak Rusya ile yaşanan uçak krizinde gelen yasaklama ve kotalar Rusya pazarını kaybetmemize sebep olmuştur. Bu yasak 40 günlük bir kayıp değil 40 yıllık pazarlarımızı kaybetmemize sebebiyet verecektir.

Domates ihracat sektörü istihdam olarak hafife alınmayacak kadar büyük bir sektördür. Eğer yasaklama ivedi bir şekilde kaldırılmaz ya da bir düzenleme getirilmezse vasıflı ve vasıfsız binlerce insan işsiz kalacaktır. İşsiz kalan insanların birçoğu deprem bölgesinde zarar görmüş ailelerdir onlarda çok daha zor bir duruma kalacaklardır.

Hallere gelen mevcut domatesi iç piyasanın kaldırması mümkün değildir çünkü iç piyasa kapasitesinin çok üzerinde bir üretim vardır. Bu yasakla çok kısa bir zaman domatesi ucuzlatmak ve enflasyon rakamlarını düşürmek planlanmış olabilir ancak gelecek yıllarda yüksek enflasyonla yaşamamıza sebebiyet verecektir.

Tüm bu olumsuzluklara sebebiyet vermemek için sayın bakanımızdan ve sayın cumhurbaşkanımızdan ivedi bir şekilde yasağın kaldırılmasını talep ve rica ediyoruz.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi milli ekonominin temeli tarımdır."

yukarı çık
0
Paylaşım