Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

Eski Komutan Antalya’da Kendini Savundu: Bana Kumpas Kurdular!

Eski Komutan Antalya’da Kendini Savundu: Bana Kumpas Kurdular!

Darbe girişiminde Burdur 58'inci Piyade Eğitim Komutanlığı görevini devrettiği günün akşamında sözde Antalya Sıkıyönetim Komutanlığı'na atanan Piyade Albay Metin Karagöz, kendisine kumpas kurulduğunu iddia etti. Darbelere karşı olduğunu savunan Karagöz,

adını sıkıyönetim komutanları listesine yazanlardan şikayetçi olacağını söyledi. 15 Temmuz darbe teşebbüsünün yaşandığı gece Antalya Valisi Münir Karaloğlu'nun konutunda bulunan dönemin Antalya 3'üncü Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kaya, Antalya Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ahmet Yurdagül ile darbecilerin sözde Antalya Sıkıyönetim Komutanlığı'na atadığı Burdur eski 58'inci Piyade Eğitim Alay Komutanı Piyade Albay Metin Karagöz'ün yargılanmasına Antalya 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, askeri komutanlıkların gasp edilmesi, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs ve silahlı terör örgütüne üyelik suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis, birer kez müebbet ve 10 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanan sanıklar, 15 Temmuz şehitlerinin adının verildiği adliye konferans salonunda hakim karşısına çaktı.

ANTALYA'DA TATİL

Davanın ikinci duruşmasına, Metin Karagöz ile Mustafa Kaya'nın savunmalarının alınmasıyla devam edildi. Metin Karagöz, Burdur'daki 58'inci Piyade Eğitim Alayı Komutanlığı görevini atama sonucu 15 Temmuz günü Albay Hakan Tutucu'ya devrettiğini açıkladı.

Alay Komutanlığı Antalya'ya bağlı olduğu için devir teslim törenine Antalya Antalya 3'üncü Piyade Tugayı Komutanı sanıklardan Tuğgeneral Mustafa Kaya'nın da katıldığını belirten Karagöz, “Devir teslim töreninden sonra izne ayrıldım. Ailece Antalya'da tatil yapmayı planlıyorduk. Bu nedenle devir teslim töreninden sonra Antalya'ya geldik" dedi.

TUGAYA ÇAĞRILDI

Devir teslimden sonra geldikleri Antalya'da 15 Temmuz akşamı eşi ve çocuklarıyla yürüyüşe çıktıklarını anlatan Karagöz, "Darbe gecesi Antalya 3'üncü Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Erkan Başkanı Albay Mehmet Ateş beni aradı. Adımın sıkıyönetim komutanı olarak geçtiğini söyledi. Tugay Komutanı Mustafa Kaya ile kendisinin tugaya intikal halinde olduğunu, benim de gelmemi istedi" dedi.

KONUTTA GÖZALTINDA

Eşini ve çocuklarını askeri gazinoya bırakıp tugaya gittiğini söyleyen Karagöz, "Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kaya'nın odasına gittim. Mustafa Kaya bana 'Sıkıyönetim Komutanı olmuşsun' diyerek, sıkıyönetim direktifi evrakını uzattı.

Evraka baktığımda Antalya Sıkıyönetim Komutanlığı'nın yanı sıra, tugay komutan vekili olarak görevlendirildiğimi gördüm. Ardından Mustafa Kaya'nın talebi üzerine bir sivil araçla Antalya Valisi'nin konutuna gittik. Vali bey benden ve Ahmet Yurdagül'den halkı rahatlatmak için basın açıklaması yapmamızı istedi.

Mustafa Kaya ise üstlerimizden izin almadan basın açıklaması yapamayacağımızı söyledi. Saat 08.30- 09.00 arasında vali beyin konutunun bahçesinde gözaltına alındım" diye konuştu.

ŞİKAYETÇİ OLACAK

Kendisinin sıkıyönetim direktifinden haberinin olmadığını, bunu hazırlayanların kim olduğunu bilmediğini, bu komuda bir emir alıp vermediğini ve sıkıyönetim direktifini kabul edecek davranışlarda bulunmadığını iddia eden Karagöz, "Yargılamalar sonunda kim bu işlere sebep olmuşsa, şikayetçi olacağım.

Benim ismimim sıkı yönetim direktifinde meslektaşlarımın bir kumpası sonucu yer aldığını düşünüyorum" dedi. Kendisinin sıkıyönetim direktifini kabullenmediğini de anlatan Karagöz, “Kabullenmiş olsaydım, Vali beyin yanına gitmezdim" yorumunu yaptı.

DERDEST EDİLMEDİM

Neden basın açıklaması yapmadığının sorulması üzerine, “Ben meslek hayatım boyunca hiç basın açıklaması yapmadım. Basın açıklaması yapmak için Genelkurmay Başkanlığı'nın yazılı izni gerekir. Ayrıca Mustafa Kaya rütbe olarak benim üstümdür.

Mustafa Kaya, Vali beye 'Siz basın açıklaması yapın, biz de aynı karede bulunalım' dedikten sonra ben söz söylemedim. Meslek etiğime uygun bulmadım. Ben Antalya Tugay Komutanlığı'nın emrinde bir askerim. Yüksek Askeri Şura'ya kadar bu komutanlığa bağlıyım. Mustafa Kaya'nın makamını devralmak gibi bir girişimim ve düşüncem olmadı. Bunun için beni gittiğimde derdest edenin de olmadığını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

GÜLEN FOTOĞRAFI

Cep telefonunda bulunan sıkıyönetim mahkemelerinin 1'inci sayfasının Whatsapp'dan 87'liler Grubu'nun paylaşımı olduğunu, flash belleğindeki Fetullah Gülen'e ait fotoğrafı ise kendisinin yüklemediğini ileri süren Karagöz, 28 Şubat darbe girişimiyle ilgili fotoğrafın da okumuş olduğu bir yazıdan kaldığını ileri sürdü. 28 Şubat döneminde pek çok sıkıntı çektiğini ileri süren Karagöz, “Benim annemin başı kapalıdır. Babam sakallıdır" dedi.

BERAATİNİ İSTEDİ

TRT'de okunan darbe girişimi metnini hazırlayan Orhan Kural ile Burdur'daki bir etkinlik sırasında tanıştığını belirten Karagöz, “Benim FETÖ üyesi olduğum iddiası haksız bir değerlendirmeye dayalı bir iddiadır. Ben meslek hayatımın 7 yılını terörle mücadelede geçirdim.

Ben yaptığım göreve ve ettiğim yemine sadık kaldım. Emir komuta zinciri dışında hiç kimseden emir ve talimat kabul etmedim. Kanunsuz bir emri yerine getirmedim. Beraatimi talep ediyorum" diye konuştu.

GENERAL SAVUNMASI

15 Temmuz'da Antalya Garnizon Komutanı olan Tuğgeneral Mustafa Kaya da olay günü kendisine bağlı alay komutanlığındaki devir teslim törenine görevi olduğu için katılıp Antalya'ya döndükten sonra darbe girişimiyle ilgili haberi İstihbarat Şube Müdürü Yarbay Ebubekir Oğuz Utku'dan gelen telefondan öğrendiğini söyledi.

16 Temmuz günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Antalya ziyaretiyle ilgili hazırlık yaparken bu olayı öğrendiğini, ardından da Vali Münir Karaloğlu'nun kendisini arayıp, “Paşam lokal bir şeyler oluyor. Antalya'da bir şey olmasın" dediğini, bunun üzerine kendisinin "Emredersiniz Sayın Valim" dediğini anlatan Kaya, suçsuz olduğunu söyledi.

Duruşmaya Mustafa Kaya'nın ifadesinin alınmasına devam edilmesi için Cuma gününe kadar ara verildi.

yukarı çık
0
Paylaşım