Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 'Aferez' Ruhsatı Yenilendi

Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 'Aferez' Ruhsatı Yenilendi

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adem Tolunay Kan Hastalıkları Merkezi'ndeki 'aferez' ünitesi, 'Terapötik Aferez Sertifikalı Eğitim Programı Uygulama Yetki Belgesi'ni yeniden almaya hak kazandı.

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren 'aferez' ünitesinin, 'Terapötik Aferez Sertifikalı Eğitim Programı Uygulama Yetki Belgesi', Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kriterleri yerine getirdiği için yenilendi.

Aferez ünitesi sorumlu hekimi Doç. Dr. Erdal Kurtoğlu, bu eğitimi alma yetkisi alan Türkiye'deki 12 merkezden biri olduklarını söyledi. Doç.Dr. Kurtoğlu, 'aferez' eğitimine sağlık kurum ve kurumlarında çalışan erişkin ve çocuk hematoloji uzmanları, pratisyen hekimler ve yardımcı sağlık personellerinin başvurabileceğini belirtti.

Önce Eğitim Sonra Çift Aşamalı Sınav

Doç. Dr. Erdal Kurtoğlu, 1 ay süren eğitim sürecinde hem pratik hem de teorik eğitim verildiğine dikkati çekti. Katılımcıları eğitimin ardından yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamalı sınava tabi tuttuklarını kaydeden Doç. Dr. Kurtoğlu, "Yazılı sınav, Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen sorularla yapılıyor. Sınav sonrasında başarılı olan katılımcılar sertifika almaya hak kazanıyor" dedi.

Bu sistemin dünyada 20 yıldır uygulandığını, Türkiye'de 2000'li yılların başında uygulanmaya başladığını hatırlatan Doç. Dr. Erdal Kurtoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Merkezimizde ise bu sistem 4 yıldır uygulanıyor. Genetik bir problemden dolayı kandaki yağların düzeyi yüksek olabiliyor. İlaçlarla, diyetle ve egzersizle bunlar belli bir seviyeye çekilemiyor.

Bunların belli bir seviyeye çekilememesi, özellikle genç yaştaki hastalarda ileride kalp, damar sorunlarına veya başka problemlerin çıkmasına yol açıyor.

Dolayısıyla tıbbi müdahalenin yetersiz kaldığı durumlarda biz hastayı belli aralıklarla özel bir cihazla, özel bir filtreleme sistemi ile kanındaki yağları alıyoruz ve bunları dışarıya atıyoruz."

Hastalardan Hilal Ateş ise, tedavisinin üniversite hastanesinde başladığını söyleyerek, "4,5 aylık bebeğim var. Emzirme döneminde olduğum için ilaç kullanamıyorum. 15 günde bir gelerek, 2 saat kaldıktan sonra gidiyorum" dedi.

Aferez Nedir?

Aferez, hastanın ya da gönüllü vericinin (doner) kanının, tıbbi bir cihazdan geçirilmek sureti ile bir veya birden fazla bileşenine ayrıldığı ve geriye kalan kanın hastaya veya vericiye verildiği bir işlemdir. Bazı durumlarda ayrıştırılan kan ürünü tedavi amacı ile bir takım işlemlerden geçirilerek hastaya geri verilir.

yukarı çık
0
Paylaşım