Menu
RSS

CHP Antalya Milletvekili Arı: Kur Korumalı Mevduat Sisteminden Vazgeçin

CHP Antalya Milletvekili Arı: Kur Korumalı Mevduat Sisteminden Vazgeçin

Merkez Bankası yetkilisi Özel uçakla İstanbul'dan toplantıya geldi “Ben bu bilgiyi veremem” dedi

Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Cavit Arı bugün gerçekleştirmiş olduğu basın açıklamasında Kur korumalı mevduat sistemine değindi. Basın açıklamasında Arı şunları söyledi:

 “Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında gerçekten Türkiye Büyük Millet Meclisinin saygınlığına gölge düşüren bir olayla karşı karşıya kaldık. Bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak ve diğer muhalefet milletvekilleri bu konudaki tepkimizi anında gösterdik.

Plan Bütçe Komisyonunda torba yasa içerisinde yer alan bir düzenlemeyle kur korumalı mevduattan yararlananların vergi muafiyetinin 2023 yılı sonuna kadar devam etmesiyle ilgili bir teklif getirildi. Bizler de kur korumalı mevduat sisteminin bugüne kadar gerek Hazineye gerekse

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına getirmiş olduğu maliyeti yükü öğrenmek istedik. Bugüne kadar Hazine destekli kur korumalı mevduat sistemine 691,7 milyar TL para yatırılmış durumda. Yine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası destekli kur korumalı mevduat sistemine de 742,1 milyar TL para yatırılmış durumda.

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı bugüne kadarki maliyeti açıkladı. 88,4 milyar TL'lik bir maliyeti olduğunu ifade etti ve vazgeçilen vergilerin maliyeti ise 18,8 milyar TL olaraktan da ifade edildi. Merkez Bankası yetkilisi komisyon toplantısı yaparken kendisi toplantıya davet edildi.

Özel uçakla İstanbul'dan toplantıya geldi oturdu. "Ben bu bilgiyi veremem" dedi. Peki o zaman niye geldin sormazlar mı?”

Plan ve Bütçe toplantısında yaşanan olayları Arı “Merkez Bankası bu devletin bir kurumu ve devletin kurumu olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinden, Plan Bütçe Komisyonundan, milletvekilinden kısacası Türk halkından bilgi saklanmaya çalışıldı. Şimdi devletin bilgisi, devlet kurumunun bilgisi milletten saklanıldı.

Bunun üzerine biz tepkimizi gösterdik ve toplantıyı terk ettik. İşte aslında esas sorumlu buraya gelen o bürokrat değil, esas sorumlu ona o bilgiyi açıklama diye talimat verenlerdedir.” şeklinde ifade etti.

Cavit Arı “Kur Korumalı Mevduat sistemi ile ilgili “Kur Korumalı Mevduat artık Türkiye ekonomisi adına bir enkaz yaratmaya devam etmektedir. Bu enkazdan kendileri de herhalde utanır hale gelmişler ki bu bilgiyi vermekten kaçındılar. Kur korumalı mevduat,

Türkiye ekonomisinin temeline konulmuş bir dinamit olmaya devam etmektedir. 88,4 milyar TL sadece hazineye maliyeti varsa ve 18.8 milyar TL vazgeçilen vergi ise neredeyse 110 milyara TL yakın hazineye maliyeti var. Ek olarak, Merkez Bankası ile beraber düşündüğümüzde yıl sonuna kadar en az 300-350 milyara TL yakın bir maliyet bizi beklemekte. Bu paralar gariban halkın cebinden çıkan vergilerden toplanan paralardan çıkmakta.” dedi.

Arı son olarak “Çanakkale Köprüsü'nün açıldığı gündeki maliyeti 40 milyar. 16 yıl, 2 ay, 12 gün garanti verenler, devletin paralarını başka yerlerde çarçur etmeye devam etmektedir. İşte bu utançları nedeniyle kur korumalı mevduatın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na olan maliyetini söyletemeyen iktidarı da

buradan kınıyorum. Kur korumalı mevduat sisteminden de en uygun şekilde vazgeçilmesi gerektiğinde bir kez daha ifade etmek istiyorum.” diyerek basın açıklamasını bitirdi.

yukarı çık
0
Paylaşım