Menu
RSS
Antalya’da On Binler Tek Yürek Oldu, Sel Oldu Aktı

Antalya’da On Binler Tek Yürek Oldu, Sel Oldu Aktı

Antalya, 19 Mayıs Atatürk'ü An...

Antalya'da Ulaşım Ücretine Yüzde 33 Zam Geldi: Tam Ücret 20 TL’ye Yükseldi

Antalya'da Ulaşım Ücretine Yüzde 33 Zam Geldi: Tam…

UKOME Genel Kurulu’nda alınan ...

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri: Taksime Ve Taksime Yürümek İsterken Tutuklananlara Sahip Çıkıyoruz!

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri: Taksime Ve Taks…

1 Mayıs’ta Taksim’e yürümek is...

Meteorolojik Uyarı: Antalya'nın Doğu İç Kesimlerinde Kuvvetli Yağış Bekleniyor!

Meteorolojik Uyarı: Antalya'nın Doğu İç Kesimlerin…

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü...

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Prev Next

Başkan Çetinkaya’dan Rhodiapolis Antik Kenti’ne Ziyaret

Başkan Çetinkaya’dan Rhodiapolis Antik Kenti’ne Ziyaret

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Rhodiapolis Antik Kenti'ni ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Sarıcasu Mahallesi'nde kazı çalışmaları süren Rhodiapolis Antik Kenti'ni ziyaret etti.

Antik kentte 2004 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent İplikçioğlu, çalışmaların geldiği durumla ilgili Başkan Çetinkaya'ya bilgi verdi.

Çalışmalar sonucu edinilen bilgilerin kitapçık haline getirileceğini söyleyen Prof. Dr. İplikçioğlu, 11 işçi, 3 arkeoloji öğrencisi, 1 uzman arkeolog ve 1 de yüksek lisans öğrencisiyle kazı çalışmalarını yürüttüklerini anlattı.

2004'ten bu yana Rhodiapolis Antik Kenti ve çevresindeki antik kentlerde yazıt araştırması yaptığını aktaran Prof. Dr. İplikçioğlu, "Özellikle Rhodiapolis Antik Kenti'nin en yakın komşusu Cordella Antik Kenti'yle yakından ilgilendim. Rhodiapolis ve yakın çevresindeki kentlerde yazıtları bulup, okumaya, çözmeye çalıştım.

Rhodiapolis Antik Kenti o dönemde bu bölgedeki antik kentlerin merkezi konumunda görünüyor. Mesela Rhodiapolis Antik Kenti'nin Likya Birliği'nde bir oy kullanma hakkı varken, etrafındaki küçük kentlerin 3'nün 1 oy kullanma hakkı var" diye konuştu.

Roma ve Atina'da doktorluk yapmış, belli bir yaştan sonra da memleketi Rhodiapolis Antik Kenti'ne dönerek hastane açmış Heraklius adında biri olduğundan bahseden Prof. Dr. İplikçioğlu, "Bu konu üzerinde de çok durdum.

Çünkü Rhodiapolis'te bulunan hastane Likya Birliği kentlerinde yok. O yüzden burası sağlık merkezi haline gelmiş. Yaptığım araştırmaları çok yakın zamanda eser haline getirip yayınlayacağız" dedi.

Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya da Rhodiapolis Antik Kenti'nin kendileri için turizm açısından önem arz ettiğini vurguladı. Gelinen noktada Rhodiapolis Antik Kenti'nin önemli iki ana unsurunun ortaya çıktığını kaydeden Başkan Çetinkaya, şöyle dedi:

"Birisi bu kentte Opramaus adında bir zengin yaşamış, çevre kentlere ve yardıma muhtaç insanlara yardım etmiştir. Diğeri ise Heraklius adındaki kişinin de sağlık konusunda uzmanlaşmış ve bu kenti sağlık merkezi haline getirmiş olmasıdır.

Kumluca olarak bu kenti turizm alanında pazarlayacaksak zenginliklerinin çok olması gerekiyor. Hocalarımızın yaptığı çalışmalar sonucunda iki ayrı önemli konunun çıkması Kumluca için avantaj haline geliyor. Kumluca Belediyesi olarak antik kentimiz için basılacak olan eserlere katkı sağlayacağız."

yukarı çık
0
Paylaşım