Menu
RSS

Antalyalılar Dikkat: Büyükşehirden Kurban Uyarısı

Antalyalılar Dikkat: Büyükşehirden Kurban Uyarısı

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kurban Bayramı öncesi yayımladığı kurban hizmetleri kılavuzunda, vatandaşlara uyarılarda bulundu. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Kurban Bayramı öncesi kurbanlıkların alımı, kesimi ve sonrasında dikkat edilmesi ve uyulması gereken kuralları anlatan bir kılavuz yayımladı.

Kılavuzda hayvanların kör, topal ve küçük yaşta olmaması, başka illerden getirilen kurbanlıkların sağlık raporunun olması, hayvanların sağlıklı olması gibi kurallar yer alıyor.

Kesim Yerlerine Götürürken Dikkat Edilecekler

Hayvanların kesim yerlerine götürülürken sopa ile vurulmaması belirtilen kılavuzda, rampalardan hayvanların araçlara bindirilmesi gerektiği kaydedildi.

Yem yedirilmeden ve yetersiz yeşil ot verilerek yapılan taşımacılıkta yolculuk tetanisi (spazmlar) oluşabileceği, sallantılı yürüyüş, iştah azlığı, yüksek nabız gibi belirtilerin bu hastalığı işaret ettiği vurgulandı.

Kurban Kesim Yerlerinin Özellikleri

Kurban kesiminin, izin verilen ve hijyenik koşulların sağlandığı alanlarda yapılabileceği ifade edilen kılavuzda, cadde, sokak, park gibi kamusal alanlarda hayvan kesiminin yapılmasına izin verilmeyeceği aktarıldı.

Kesim yerlerinin temiz, zemini kolay yıkanabilir, dezenfekte edilebilir özellikte ve kanalizasyona bağlı olması gerektiği ifade edilen kılavuzda, kullanılan aletlerin paslanmaz çelik olması gerektiği aktarıldı.

Kurban Kesim Yerleri

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Yeşilbahçe Mahallesi Portakal Çiçeği Bulvarı arkasındaki Kapalı Çarşamba Pazarı, Soğuksu Mahallesi 308 Sokak'taki Perşembe Pazarı ile ilçe kesimhanelerinin bayram süresince açık olacağını kaydetti.

Kurbanlık Etlerin Saklanması

Kılavuzda kurban etlerinin kesimin ardından 4-5 saat 12-14 derecede dinlendirilmesi ve hemen soğuk dolaba konulmaması gerektiği belirtildi.

Etlerin -2 ve -3 derecedeki dolaplarda ancak 7-8 gün saklanabileceği, etlerin küçük parçalar halinde poşet veya yağlı kağıtlara sarılarak -18/-20 derecede dondurulduğunda daha uzun süre dayanabileceği kaydedildi.

Donmuş etlerin kalorifer ve soba üzerinde çözdürülmemesi, derin dondurucudan çıkarılan etlerin tekrar derin dondurucuya konulmaması gerektiği açıklandı.

Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar çiğ veya az pişmiş etin tüketilmesiyle ortaya çıktığından etlerin kesinlikle bu şekilde tüketilmemesi gerektiği ifade edildi.

yukarı çık
0
Paylaşım