Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

Antalya MMO: Kadına Yönelik Şiddet Durmadı

Antalya MMO: Kadına Yönelik Şiddet Durmadı

MMO Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, 2016 yılında 328 kadının öldürüldüğünü, 400'e yakın çocuğun ise cinsel istismara maruz kaldığını belirterek, "2017 yılının ilk iki ayında 67 kadın katledilirken, 33 kadın, 48 çocuk cinsel istismara maruz kaldı" dedi.

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesi Kadın Komisyonu, 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü kapsamında 'Mesleğin Kolunda Bileziğin' projesi kapsamında kadınlara yönelik söyleşi düzenledi.

Antalya Tenis İhtisas ve Spor Kulübü'ndeki (ATİK) toplantıya Akdeniz Üniversitesi (AÜ) öğretim üyesi Doç. Dr. Ayla Canbek Doğan ile makine mühendisi Solmaz Gülmez konuşmacı olarak katıld. Söyleşiye, MMO Antalya Şubesi'nin kadın üyeleri, çeşitli STK'ların kadın üyeleri ve başkanları ile AÜ Mühendislik Fakültesi'nin kız öğrencileri katıldı.

Kadına Şiddette Tablo Değişmedi

MMO Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, açılış konuşmasında kadına yönelik şiddete dikkait çekerken 2016 yılında 328 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 400'e yakın çocuğun ise cinsel istismara maruz kaldığını aktardı.

2017 yılında da bu tablonun değişmediğini dile getiren Hamamcıoğlu, “2017 yılının ilk iki ayında 67 kadın katledilirken, 33 kadın ve 48 çocuk cinsel istismara maruz kaldı" dedi.

'Kadınlar Köşeye Çekilmemeli'

MMO Antalya Şubesi olarak yaptıkları çalışmalar ve kadınların meslek hayatındaki rolünün önemine vurgu yapan Hamamcıoğlu, Türkiye'de mühendislik alanında kadınların çok sınırlı olduğunu kaydetti.

Kadın mühendislerin MMO içerisinde yüzde 10'luk bir payı olduğunu dile getiren Hamamcıoğlu, özellikle mühendis kadınların emekli olduktan sonra köşelerine çekilmemesi gerektiğini, MMO bünyesinde oluşturulan komisyonlarda görev alarak kız öğrencilerin mühendislik bölümlerine yönlendirecek çalışmalara destek vermelerini istedi.

MMO Antalya Şubesi'nin 'Mesleğin Kolunda Bileziğin' projesi kapsamında Milli Eğitim Müdürlükleri ile çalışma yaparak meslek tanıtımları yapacaklarını ifade eden Ayşen Hamamcıoğlu, katılımcılara gerek sosyal medyada, gerekse de bu kapsamda yapılan çalışmalara katılmaları yönünde çağrıda bulundu.

MMO Antalya Şubesi olarak diğer projeleri hakkında bilgi veren Başkan Hamamcıoğlu, hazırladıkları Mucit Fikirler Geleceğin Makineleri, Uygulamalı Eğitim Merkezi (UEM) ve Öğrenci Üyelere Yönelik Duayen Buluşmaları gibi projeler hakkında da notlar aktardı.

Kadın Mühendisler Endüstri 4.0'ı Konuştu

Hamamcıoğlu'nun ardından söz alan Doç. Dr. Ayla Canbek Doğan ise Endüstri 4.0 (Sanayinin Dijital Dönüşümü) ve nesnelerin interneti çağında kadının rolü hakkında bilgiler verdi.

İnsansız robotlar ile akıllı fabrikaların gelecekte üretim yapacağını belirten Doğan, “Endüstri 4.0, otomasyon sistemlerini, veri alışverişlerini, üretim teknolojilerini ve sistemlerini kapsayan bütüncül bir terimdir. Amaç, üretim sistemini oluşturan tüm parçalar arasında bir haberleşme ağı yaratmak, esnek ve dinamik kendi kendini yönetebilen üretim sistemleri oluşturmak" dedi.

'Asla Pes Etmeyin'

Makine mühendisi Solmaz Gülmez de meslekteki tecrübelerini ve başarı hikâyesini konuklarla paylaşırken, mühendislik mesleğinde kadınların iş bulma konusunda sorunlar yaşadığını ancak kız öğrencilerin asla pes etmemesi tavsiyesinde bulundu ve "Mesleğim bileziğim oldu" dedi.

Toplantının sonunda MMO Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, Zeynep Balcı'ya En Yeni Kadın Mühendis plaketi, Zuhal Göksel'e Duayen Kadın Mühendis plaketi, konuşmacılar Ayla Doğan Canbek ve Solmaz Gülmez'e de teşekkür plaketi verdi. Program toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

yukarı çık
0
Paylaşım