Menu
RSS

Antalya Kadın Platformu Tüm Kadınları Bugünkü Yürüyüşe Çağırıyor

Antalya Kadın Platformu Tüm Kadınları Bugünkü Yürüyüşe Çağırıyor

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma günü kapsamında kadınlar, Türkiye'nin birçok noktasında şiddete karşı sokağa çıkıyor. Ankara, İstanbul, Bolu, Manisa, Antalya, Antep gibi birçok ilde, şiddete karşı mücadele eden kadınlar bir araya gelerek

çeşitli etkinlikler düzenleyecekler. Antalya Kadın Platformu 25 Kasım 2018 (Pazar) bugün saat 14.30’da Aydın Kanza Parkı’ndan başlayıp Cumhuriyet Meydanı’na kadar olan yürüyüşe tüm Antalya halkını katılmaya davet etti.

Neden 25 Kasım?

25 Kasım 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'nin Kuzey bölgesinde bir uçurumun dibinde üç kadın cesedi bulundu. Ertesi gün gazeteler bunun bir kaza olduğu haberini yayınladılar. Ancak kısa zamanda anlaşıldı ki,

General Trujillo'nun diktatörlüğüne karşı mücadele veren üç kız kardeş sivil polisler tarafından öldürülmüştü. Üstelik işkence ve tecavüze uğrayarak.

Patria, Minerva ve Maria Teresa Mirabel kardeşler, Agua adlı küçük bir köyde dünyaya gelmiş ve Latin Amerikalı diktatör Rafael Le-onidas Trujillo'nun politikalarına karşı demokrasi mücadelesi vermişlerdi.

Birçok kez hapse girmişlerdi. Mirabal kardeşlere dönük bu acımasız şiddet, 1981 yılında Kolombiya'da feministler tarafından, 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma Günü' olarak ilan edildi.

Mirabel kardeşler, daha sonra 'kelebekler' olarak anıldılar. Bu isim, Minerva'nın gizli siyasi eylemlerde kullandığı kod adı idi. Dominik Cumhuriyeti ve Amerika'da tanınmış bir yazar olan Julia Alvarez'in,

Mirabal kardeşlerin hayat öyküsünü anlattığı 'Kelebekler Zamanı' adlı romanıyla 'kelebekler' ismi iyice yaygınlaştı.

Günümüzde de kadın hakları mücadelelerini sürdüren kesimlerce, Condoleezza Rice gibi 'savaş prensesleri' değil, Mirabal kardeşler örnek alınıyor.

yukarı çık
0
Paylaşım