Menu
RSS

Antalya İMO Başkanı Akdoğan: Afetle Mücadele İlkokuldan İtibaren Zorunlu Ders Olarak Verilmeli

Antalya İMO Başkanı Akdoğan: Afetle Mücadele İlkokuldan İtibaren Zorunlu Ders Olarak Verilmeli

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi deprem bölgesinde hasar tespit ve bilirkişi faaliyetleri konulu toplantı gerçekleştirdi.

İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, “Afet bilinci ve afetle mücadele ilkokuldan itibaren zorunlu ders olarak verilmeli” diyerek öneride bulundu.

Depreme bilinçli toplum vurgusu yapan İMO Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, “Maalesef 1999 depreminden sonra her şey farklı olacak denilmiş ama bir arpa boyu yol kat edilemedi. 6 Şubat sabahı büyük bir şokla uyandık. Bu kadar büyük bir afetin olduğunu düşünemiyorduk. Cumhuriyet tarihinin en büyük afetiydi.

Yıllarca uyarılar yapıldı ama ne öncesine ne de sonrasına hazırlıklı değildik. Deprem bilinci maalesef bizim toplumumuzda yerleşmiyor. Sadece vatandaşın değil teknik kişiler, müteahhit, usta maalesef deprem bilinci bizlerde yok. Eğitim de nitelik olarak her geçen gün geriye gidiyor.

Teknolojik anlamda ilerledik ancak yetiştirdiğimiz insanların ve ustaların teknik ve yetkinlik anlamda yetersiz. Denetimlerde de büyük eksiklik var” ifadelerini kullandı.

Afet koordinasyonunun olmadığını belirten Başkan Akdoğan, “Afet bilinci ve afetle mücadele ilkokuldan itibaren zorunlu ders olarak verilmeli. Eğitimi tamamen almalıyız ki tedbirli olalım. Mühendislik eğitimi de gittikçe geriye gidiyor. 2005 yılında 36 üniversitede 70 fakültede mühendislik eğitimi verilirken,

bugün 124 üniversitede 188 fakültede mühendislik eğitimi veriliyor. Bizim yetkinliğimiz yok, uzmanlaşma yok, branşlaşma yok. Teknolojik olarak ilerliyoruz ama teknikte ilerlemiyoruz. Denetimlerde iç mekanizmalarımızın oluşması gerekiyor. Atılan imzanın sorumluluğunun farkında olunması lazım.

Bugün diploma kiralanıyor, hiç gidilmeyen şantiyelerde şantiye şefliği yapılıyor. Bugün 200 inşaat mühendisinin tutuklu olduğunu görüyoruz. Yapmadığımız işlerin, görmediğimiz şantiyelerin sorumluluğunu alıyoruz. Mevzuat anlamında Avrupa’dan üstünüz ama uygulamada öyle bir şey yok” dedi.

Akdoğan'ın konuşmasından sonra deprem bölgesinde inceleme yapan inşaat mühendisledi tespitlerini resimlerle birlikte anlattılar. Anlatımların sonunda plaket töreni yapıldı.

yukarı çık
0
Paylaşım